Index Vakbarát Hírportál

Feltámadás karácsonykor: a Man. United kétgólos hátrányból nyert a Villa ellen

2023. december 26., kedd 23:12 | öt hónapja frissítve

Manchesterben eltévesztették az ünnepet? A United kétgólos hátrányból tudott feltámadni az Aston Villa elleni bajnokin az angol élvonal (Premier League) 19. fordulójában, ezzel a 2023-as Boxing Day talán legnagyobb bravúrját összehozva. Ami talán a három pontnál is fontosabb Erik ten Hag csapatának, az az, hogy az idény elején valódi megváltóként beharangozott dán csatár, Rasmus Höjlund tizennégy meccs után végre megszerezte első bajnoki gólját a PL-ben. Megtört a jég? – húsvétig csak-csak kiderül...

A „vörös ördögök” az idény meglepetéscsapatának számító Aston Villát fogadták a Boxing Dayen, és bizony jó darabig úgy tűnt, újfent kellemetlen pofonba szaladtak az Old Traffordon. Két héttel ezelőtt a Kerkez Milossal felálló Bournemouth nyert 3–0-ra a Manchester United otthonában. Igaz, ha a birminghamiek is hasonló végeredménnyel távoztak volna Manchesterből, kisebb meglepetést jelentett volna, elvégre  Unai Emery együttese a harmadik, Erik ten Hagé csupán a nyolcadik pozícióból kezdte az ünnepi fordulót. 

A vendégek a 21. percben John McGinn szélről érintés nélkül a kapuba tekeredő szabadrúgásával kerültek előnybe – André Onana ennek ellenére tehetetlen volt, három vendégjátékos is berobbant a kapu előterébe, Ollie Watkinsról konkrétan csak a sokadik visszajátszás után lehetett határozottan kijelenteni, nem ért bele combbal a lövésbe (0–1). A csapatkapitány találata már csak amiatt is rendkívül fontosnak látszott, mert az Aston Villa az egyetlen olyan csapat a Premier League 2023–2024-es kiírásában, amely egyetlen meccsen sem vesztett pontot, amelyen 1–0-ra tudott vezetni. 

A 26. percben ráadásul az egygólos fór már kettő volt: McGinn balról elvégzett sarokrúgása után Clement Lenglet bólintotta vissza a kapu előterébe a labdát az ötös bal csücskétől, az ott érkező Leander Dendoncker pedig szépségdíjas reflexmozdulattal a hálóba sarkazta a labdát (0–2). Ez volt a Villa 40. gólja a bajnokságban – a Premier League-érában még sosem szerzett ilyen sokat fél szezon alatt. 

Ten Hag hiába vakargatta egyre deresebb szakállát, nem találta a megoldást Emeryék magasan meghúzott lescsapdájával szemben. Marcus Rashford és Diogo Dalot helyzetéből sem tudott faragni hátrányán az együttese. Miközben a lelátón egyre hangosabban szólt a nóta, melynek lényegét úgy tudnánk összefoglalni: ideje volna, hogy többé már ne is legyen az ő csapata a Manchester United. (Reggelre ki leszel rúgva – zúgták.) Mindenesetre nagy jóstehetség nem kell hozzá, a holland szaki jövőjéről elsősorban nem az Old Trafford lelátójának népe fog határozni, annál nagyobb beleszólása lehet viszont a kérdésbe az MU új résztulajdonosának, Sir Jim Ratcliffe-nek.

A második félidő elején aztán a rejtvény mintegy megoldotta önmagát: a 48. percben Alejandro Garnacho még nem volt elég precíz, nüansznival, de lesre futott Rashford ziccer passzánál, így hosszas videózás után elvették a gólját. Nem sokkal később már a VAR sem tudta kisegíteni a birminghamieket, Diego Carlos saját térfélen elpasszolt labdájából már sakk-mattig vitte a kontrát a United, Rashford centerezéséből pedig szabályos körülmények között is a kapuba talált az ifjú argentin szélső (1–2). A 71. percben pedig az egyenlítés is összejött a vörös ördögöknek: ezúttal Lenglet szerencsétlenre sikerült mentési kísérlete után csapott le a lecsorgóra Garnacho, majd vágta tizenhárom méterről, nagy erővel a kapu bal oldalába (2–2).

Gyorsan visszaszerezhette volna a vezetést a Villa: McGinn lövése után a veterán védő, Jonny Evans a gólvonalon mentett a 72. percben. Újabb gólt azonban a United szerzett rövid időn belül ismét: a 82. minutumban egy a tizenhatoson belül ide-oda flipperező labdára Rasmus Höjlund csapott le, és vágta átvétel nélkül, ballal a jobb alsóba (3–2). Az ifjú dán csatár öt a Bajnokok Ligájában szerzett találat után az első gólját szerezte a Premier League-ben – tizennégy meccset kellett erre várnia az angol élvonalban. 

Rögvest győzelmet is ért. 

A 2023-as Boxing Dayen történt még

A Liverpool 2–0-ra nyert a Burnley otthonában az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 19. fordulójában. A vörösök a Boxing Dayen aratott győzelmükkel átvették a vezetést a tabellán. A találkozón bő 30 percet kapott a magyar válogatott Szoboszlai Dominik, aki a bajnokságban most először maradt ki a Liverpool kezdőjéből. A mérkőzésről bővebben itt! 

A nap kisebb focicsodával indult Angliában: több mint másfél hónap elteltével nyert ismét bajnokit a Nottingham Forest. Az egy hete edzőt váltott együttes az előző idényben bravúros negyedik helyet szerző Newcastle United otthonából vitte el a három pontot (1–3).

Sorozatban nyolcadik bajnokiján maradt veretlen a Kerkez Milost is foglalkoztató Bournemouth, ráadásul az együttes a Fulham elleni 3–0-s győzelemmel feljött a felsőházba, a tabella 10. helyére. A magyar válogatott védőt bokasérülés miatt továbbra is nélkülözni kénytelen Andoni Iraola vezetőedző.

A két újonc csatájából a Luton Town jött ki győztesen: a Sheffield United a hajrában született öngólokkal – előbb Jack Robinson, majd Anisz Ben Szliman vette be saját kapuját – 3–2-re kikapott hazai pályán. 

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE, 19. FORDULÓ
Manchester United–Aston Villa 3–2 (Garnacho 59., 71., Höjlund 82., ill. McGinn 21., Dendoncker 26.)

Korábban
Burnley–Liverpool FC 0–2 (Núnez 6., D. Jota 90.)
Newcastle United–Nottingham Forest 1–3 (Isak 23. – 11-esből, ill. Wood 45+1., 53., 61.) 
Bournemouth–Fulham 3–0 (J. Kluivert 44., Solanke 62. – 11-esből, Sinisterra 93.)
Sheffield United–Luton Town 2–3 (McBruine 61., Ahmedhodzic 69., illetve Doughty 17., J. Robinson 77., Szliman 81. – utóbbi kettő öngól)

Szerda

Brentford–Wolverhampton Wanderers 20.30
Chelsea–Crystal Palace 20.30
Everton–Manchester City 21.15

Csütörtök
Brighton–Tottenham Hotspur 20.30
Arsenal–West Ham United 21.15

(Borítókép: Ash Donelon/Manchester United via Getty Images)

Rovatok