Index Vakbarát Hírportál

Egy öngól lett az Arsenal veszte, a Liverpool Szoboszlai nélkül is nyert Londonban

2024. január 7., vasárnap 19:26

A magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot és az egyiptomi gólfelelőst, Mohamed Szalahot is nélkülöző Liverpool a hajrában született találatokkal 2–0-ra legyőzte az Arsenalt, így bejutott a labdarúgó FA-kupa legjobb 32 csapata közé.

A jó iramú első félidőben az Arsenal és a Liverpool is eltalálta egyszer-egyszer a kapufát, gól azonban nem született az Emiratesben. Fordulás után Darwin Núnez remek lövése kerülte el centikkel a bal felsőt, míg hazai oldalon Kai Havertz veszélyeztetett – a találkozón már többedszer. A meccs ezen periódusában az Arsenal valamivel talán közelebb járt a vezetés megszerzéséhez, a Liverpool inkább kontrákból járt közel Aaron Ramsdale kapujának bevételéhez – akinek azonban hosszú időn át egyetlen védést sem kellett bemutatnia. 

Gabriel Martinelli beállásával csak fokozódtak a vendégvédelem gondjai, Trent Alexander-Arnoldot többször is megverte lendületből a brazil szélső. A szélről középre gyötört centerezéseket azonban rendre megúszta a Pool egy-egy szöglettel. A 69. percben Núnez indult meg egy újabb ígéretes kontrával, Luis Díaz ziccerben léphetett volna a tizenhatos területére, ha az uruguayi csapattárs pontosan passzol neki – ám a labda a kolumbiai háta mögé érkezett, így nemhogy ziccer, helyzet sem lett a dologból. 

A Liverpool első, kaput eltaláló lehetőségére egészen a 77. percig kellett várni, Díaz szép szóló végén a lábak sűrűjében vette célba a jobb alsót, Ramsdale azonban leért a közelről érkező lövésre. Nem telt bele 60 másodperc, két újabb nagy lehetőséget puskázott el a Klopp-csapat: Diogo Jota a kapufára bólintott William Salibát túlugorva a szögletnél, majd Núnez küldte a bal felső mellé a kipattanót. 

A 80. percben már sem a szerencse, sem Ramsdale nem tudott segíteni az Arsenalon: Alexander-Arnold balról, éles szögből elvégzett szabadrúgásába a menteni igyekvő Jakub Kiwior csúsztatott bele – és továbbította a labdát egyúttal saját csapata kapujába (0–1).

A londoniak a hajrában teljesen kitámadtak az egyenlítés – és így a megismételt meccs – reményében, az így kínálkozó lehetőséggel élve pedig Díaz a hosszabbítás perceiben megadta számukra a kegyelemdöfést: Núnez passzából a bal felsőbe bombázott a 95. percben, kialakítva a 0–2-s végeredményt. 

A Liverpool magyar válogatott középpályása, Szoboszlai az újév napján lejátszott, Newcastle United elleni bajnokin sérült meg. Klopp szavai szerint a mai kupameccs mellett a jövő heti, Fulham elleni Ligakupa-elődöntő első felvonását kell még bizonyosan kihagynia. Köszönhetően a vörösök sikerének, a következő fordulóban alighanem összejöhet számára a debütálás a világ legrégebbi, még ma is működő kupasorozatában... 

A liverpooli gólgyáros, Mohamed Szalah eközben az Afrika-kupa miatt nem állhatott a német mester rendelkezésére. Egyiptom a Zöld-foki Köztársasággal, Ghánával és Mozambikkal szerepel egy csoportban az elefántcsontparti kontinensviadalon. 

A rekordgyőztes Arsenal – amely az előző tíz kiírásból négyszer is aranyérmes lett – búcsúzott az FA-kupától.

A nap korábban lejátszott mérkőzéseiről itt írtunk!

LABDARÚGÁS
ANGOL FA-KUPA
A 32 közé kerülésért
Arsenal–Liverpool 0–2
 (0–0)

(Borítókép: Kiwior öngólja. Fotó: Julian Finney/Getty Images)

Rovatok