Index Vakbarát Hírportál

Tíz év után újra játszott magyar futballista La Liga-meccsen

2024. január 22., hétfő 06:32

Éjszakába nyúló mérkőzésen a spanyol labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában a Girona 5–1-re legyőzte a Sevillát, és visszavette a vezetést a Real Madridtól a tabella élén. A katalánok két ukrán légiósuk, Artyom Dovbik és Viktor Cigankov négy góljának köszönhetően hasítanak. Örömteli, hogy Yaakobishvili Antal egy órát játszott, személyében tíz év után szerepelt újra magyar futballista La Liga-meccsen.

„A Girona álmodozhat, ameddig csak akar és ameddig csak hagyják. A katalánok nem lankadnak, nem hivatkoznak a fáradtságra, arra, hogy szerdán még a Rayót kellett legyőzniük a Király Kupa nyolcaddöntőjében, e hét szerdáján pedig a negyeddöntőre Mallorca szigetére kell utazniuk.”

Sokatmondó a Marca összegzése a Girona–Sevilla spanyol bajnoki labdarúgó-mérkőzés (5–1) percről percre adott közvetítése végén. 

Ameddig csak hagyják.

Félreérthetetlen utalás a botrányos VAR-ozással tarkított Real Madrid–Almería-mérkőzésre, arra, hogy sokak szerint Bellinghamék ebben a bajnokságban is élvezik a játékvezetők és a felsőbb hatalmak támogatását. 

Ami mindenesetre tény, hogy a Girona a La Liga 21. fordulójában 0–1-ről fordítva 5–1-re legázolta a Sevillát, és visszavette a vezetést a tabella élén (igaz, egy mérkőzéssel többet játszott a második helyezett, egy ponttal a katalánok mögött álló Real Madridnál).

A katalán kiscsapat Miguel Ángel Sánchez Muñoz edző, azaz Míchel irányításával 21 forduló után 52 pontot számlál, és ezzel már most, alig túl az idény felén, megdöntötte a klubrekordot, ami 51 pont volt az élvonalban, a 2017–2018-as bajnokságban.

A fölényes siker jórészt a katalánok ukrán sztárjainak köszönhető: Artyom Dovbik 396 másodperc leforgása alatt klasszikus mesterhármast szerzett, a negyediket pedig Viktor Cigankov lőtte. 

Dovbik 14 góljával és 5 gólpasszával vezeti a góllövőlistát az ugyancsak 14 gólos, de kevesebb assziszttal rendelkező Jude Bellingham előtt. 

A mérkőzés magyar vonatkozású érdekessége, hogy már a La Ligában is bemutatkozott Yaakobishvili Antal azok után, hogy szerdán a Rayo ellen a Király Kupában debütált. A 19 éves, 193 centis védő személyében tíz év után játszott újra magyar futballista bajnokin a spanyol élvonalban, legutóbb 2013. június elsején szerepelt magyar játékos La Liga-meccsen, Pintér Ádám, a Zaragoza csapatában az Atlético ellen. 

Yaakobishvili kerek egy órát töltött a pályán, és nem vallott szégyent. 

És most lássuk a hat gólt:

 A felvételen látható, amikor a 30. percben Míchel becseréli Yaakobishvilit.

La Liga, 21. forduló:

Szombaton játszották:

Pénteken játszották:

Hétfőn játsszák:

Az élmezőny állása: 1. Girona 52 pont (21 mérkőzés), 2. Real Madrid 51 pont (20 mérkőzés), 3. Barcelona 44 pont (20 mérkőzés), 4. Athletic Bilbao 41 pont (21 mérkőzés)

A Barcelona–Osasuna-mérkőzést január 30-ra, az Atlético Madrid–Rayo Vallecano-találkozót január 31-re, míg a Getafe–Real Madrid-összecsapást február elsejére halasztották a Spanyol Szuperkupa múlt heti, rijádi tornája miatt.

(Borítókép:  Viktor Cigaankov, a Girona FC játékosa lövi csapata negyedik gólját a Girona FC–Sevilla FC LaLiga EA Sports-mérkőzésen a Montilivi Stadionban 2024. január 21-én. Fotó: Alex Caparros / Getty Images)

Rovatok