Index Vakbarát Hírportál

Torna közben kirúgták a kapitányt, majd edző nélkül kiejtették a címvédőt

2024. január 31., szerda 09:47

Kedd este Mali Burkina Faso (2–1) és Dél-Afrika Marokkó (2–0) elleni sikerével véget ért az Afrikai Nemzetek Kupája nyolcaddöntője, és kialakult a legjobb nyolc mezőnye. A legjobb sztori azonban a házigazdáé.

Elefántcsontpart az egész ANK második legértékesebb keretével (334,58 millió euró) vágott neki a hazai viadalnak, amelyen csak a címvédő Szenegált várták esélyesebbnek a végső győzelemre.

A kezdés még rendben is volt, hiszen Guinea-Bissaut Seko Fofana és Jean-Philippe Krasso góljával 2–0-ra legyőzte a gárda, de nyitányon az Egyenlítői-Guineával ikszel Nigéria egy büntetővel jobbnak bizonyult.

A csoport zárásán aztán jött a sokk, Elefántcsontpart a végjátékban háromszor is kapitulálva 4–0-s vereséget szenvedett, ki is rúgták Jean-Louis Gasset szövetségi kapitányt.

Igen ám, de a következő napok eredményei miatt a hazaiak így is befértek a négy legjobb harmadik helyezett közé, így utolsóként csatlakozhattak a legjobb 16 mezőnyéhez.

Ha pedig már így volt, ki is ejtették a címvédőt!

A szenegáliak ugyan már a 4. percben vezetéshez jutottak Habib Diallo góljával, az ideiglenesen kinevezett Emerse Faé „fiai” Franck Kessié 86. percben belőtt büntetőjével hosszabbításra mentették a meccset, majd a tizenegyespárbajban minden rúgásukat értékesítették, miközben Moussa Niakhaté révén a legutóbbi kiírás győztese egyszer hibázott (1–1 – 5–4).

Nem ez volt az egyetlen drámai búcsú, hiszen az előző ANK döntőse (egyben rekordbajnoka) is kiesett. Egyiptom a csoportkör három 2–2-es döntetlenje után, a megsérülő Mohamed Szalah nélkül a Kongói DK ellen 1–1 után ugyancsak büntetőpárbajban maradtak alul. Itt az első félidőben tizenegyesből eredményes Mosztafa volt az első rontó, de ez még belefért, a kilencedik körben Abu Gabal rontása viszont már nem (1–1 – 8–7).

Kedden kiesett egy másik nagy favorit, a vb-elődöntős, és egyben papíron a legerősebb kerettel (347,6 millió euró) bíró Marokkó, így igazi csillaghullást hozott a nyolcaddöntő.

Az Afrikai Nemzetek Kupája

A nyolcaddöntő eredményei (ágrajz szerint)

A negyeddöntő párosítása (ágrajz szerint)

(Borítókép: Visionhaus / Getty Images)

Rovatok