Index Vakbarát Hírportál

Münchenben olyanra készülnek, egyszerre fájhat Lőwnek és Szoboszlaiéknak

2024. február 17., szombat 10:43

A The Times értesülései szerint a Bayern München vezetői erősen fontolgatják Xabi Alonso, a bajnoki rivális Bayer Leverkusen vezetőedzőjének szerződtetését. A baszk szakember – aki játékosként három idényt húzott le Münchenben – nyártól vehetné át a német rekordbajnok felkészítését. Alonsót a brit sajtó a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool első számú edzőjelöltjeként könyvelte el a nyáron már biztosan távozó Jürgen Klopp helyére, így érdekes csata bontakozhat ki a két európai topklub között a kegyeiért.

Remek ajánlólevél Xabi Alonso számára mindaz, amit vezetőedzőként másfél év alatt a Bayer Leverkusennel elért Németországban. A gyógyszergyári alakulat öles léptekkel halad története első bajnoki címe felé, múlt hétvégén az egyre mélyebb válságba kerülő Bayern Münchenen gázolt át 3–0-ra, így már öt pontos fórban van a bajorokhoz képest. A bajorok sorozatban 11 megnyert idény után bukhatják el az ikonikus „salátástálat”, ám nem is ez a legsokkolóbb a sztoriban, mint inkább a tény, Alonso 2022-es őszi kinevezésekor a 17., még kiesést jelentő helyen állt a Leverkusen...

Alonso már a harmadik név, akit rövid időn belül bedobnak a Bayern kispadjával kapcsolatban. A napokban a korábbi sikeredző, Hans-Dieter Flick esetleges visszatéréséről, valamint a január óta kispad nélküli José Mourinho megkereséséről lehetett olvasni. A pletykák felerősödése egyértelműen jelzi, nincs biztonságban Thomas Tuchel és stábja, így a pályaedző, Lőw Zsolt állása a bajoroknál. A hétközi Bajnokok Ligája-meccsen elszenvedett római pofon, 1–0-s vereség az SS Lazio otthonában a nyolcaddöntő első mérkőzésén pedig csak tetézi a helyzetet. Igaz, a Bayern vezérigazgatója, Jan-Christian Dreesen hivatalosan tagadja még, hogy edzőt keresnének a 2025 nyaráig szerződéssel bíró Tuchel helyére.

Jelenleg megtippelhetetlennek tűnik, Alonso vajon miként dönt, ha nyárig valóban megérkezik az asztalára a Bayern és másik volt klubja, a Liverpool szerződésajánlata is.

Még jóval korábban úgy nyilatkozott, baszk származása ellenére pályafutása alatt Liverpool városa lopta be magát szívébe leginkább, így azt a várost tartja második otthonának. Ugyanakkor Münchenben is szép éveket töltött, és mindkét csapatnál el tudná képzelni, hogy idővel szerepet vállaljon. De előbb még bizonyítani akarja magának, hogy megérett arra a szintre, amit az említett klubok képviselnek...

A német bajnoki cím alighanem jó bizonyíték lehet. Nemcsak önmagának, hanem az említett együttesek vezetőinek is.

Efelé a cél felé hétvégén tehet újabb lépést Alonso és csapata: a Bundesliga 22. fordulójában a Leverkusen a 10. helyezett Heidenheimmel, a Bayern a 14. VfL Bochummal csap össze – előbbi mérkőzést szombaton, utóbbit vasárnap rendezik.

(Borítókép: Lars Baron/Getty Images)

Rovatok