Index Vakbarát Hírportál

Az idény legőrültebb meccsén foszlottak szét a kiscsapat bajnoki álmai

2024. február 20., kedd 09:28

A Girona hétfő este 3–2-re kikapott Bilbaóban, és ezzel a vereséggel végképp szertefoszlani látszanak a katalán kiscsapat bajnoki reményei a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Míchel edző együttese a La Liga legutóbbi három fordulójában mindössze egy pontot gyűjtött, és most már inkább a visszapillantó tükörbe kell néznie, mert csak két pont az előnye a harmadik helyen kapaszkodó Barcelona előtt.

A San Mamés a La Liga első fordulója óta bevehetetlen vár; akkor, 2023. augusztus 23-án a Real Madrid Rodrygo és Jude Bellingham góljával 2–0-ra győzött az Athletic Bilbao otthonában.

Ennek már fél éve, és azóta nem kaptak ki saját stadionjukban a baszkok. Sőt, október 29. óta, amikor a Valencia döntetlent játszott a La Catedralban (így becézik a San Mamést), még csak pontokat sem tudtak elvinni innen a vendégek: sorrendben a Celta Vigo, a Rayo Vallecano, az Atlético Madrid, a Las Palmas, a Real Mallorca és hétfőn a Girona. 

Így hát nem is akkora meglepetés a tabella ötödik helyére előretörő Athletic 3–2-es győzelme a sokáig a bajnoki címért is versenyben lévő Girona ellen.

A katalán kiscsapat február elején került gödörbe. Addig, 22 fordulón keresztül mindössze egyszer kapott ki, az utóbbi három bajnokiján azonban csupán egyetlen pontot sikerült gyűjtenie: 0–0-t játszott a Real Sociedaddal, 4–0-ra kikapott a Santiago Bernabéu Stadionban és most 3–2-re alulmaradt a Katedrálisban. 

No de hogyan! Három borzalmas védelmi hiba, három kapott gól.

Az elsőnél Aleix García azt csinálta, amit az edzők már a serdülőben a gyerekek lelkére kötnek, hogy ezt mindenképpen tilos: keresztbe passzolta a labdát a saját tizenhatosa előtt. Persze, hogy Álex Berenguer lecsapott rá, elcsípte, csinált egy cselt, majd ballal a kapuba vágta (1–0).

Innen még kiegyenlített az ukrán Cigankov, de az 56. percben Miguel Gutiérrez passzolta el magát, gyakorlatilag kiugratta Gurucetát, aki Beringuer elé tálalt, és a pamplonai csatár a tizenhatosról a bal sarokba lőtt (2–1).

A koronát a 60. percben tette fel a Girona védelme botrányos teljesítményére. Egy előrevágott labdára két vendégvédő is rárajtolt, de mindketten elvétették, Inaki Williams kibújt közöttük, és berúgta a 3–1-et jelentő gólt.

De még nem volt vége. A 74. percben szabadrúgás után fejjel ugyan szépített Eric García, amelyet követően a Girona elkeseredetten rohamozott az egyenlítésért. Akár össze is jöhetett volna legalább a pontmentés a 95. percben. Akkor a 19 éves kolumbiai Jhon Solís, aki öt perccel előbb állt be, a tizenhatos vonalától rálőtte a labdát az üres kapura, a kapus sehol sem volt, de Vivian bravúrosan kifejelte a labdát, és ezzel megmentette a győzelmet, valamint két pontot az Athleticnek. Ernesto Valverde edző csapata már csak két pontra van a BL-helyezéstől. 

A La Liga tabelláját a Real Madrid vezeti 62 ponttal, a fővárosiakat a Girona (56), a Barcelona (54), az Atlético Madrid (51) és az Athletic Bilbao (49) követi.

La Liga, 25. forduló

vasárnap játszották:

szombaton játszották:

pénteken játszották:

Rovatok