Index Vakbarát Hírportál

Sokadjára is történelmi verést mért a Ferencváros az Újpestre

2024. február 25., vasárnap 19:26

Bakiparádéval kezdett, végül azonban kidomborította a két csapat költségvetése közti különbséget a Ferencváros az Újpest otthonában. A rekordbajnok Varga Barnabás főszereplésével 5–0-ra nyert a Szusza Ferenc Stadionban, és a semleges nézők számára is alighanem fullasztó dominanciáját a zsinórban elért 15. derbisikerével fejelte meg.

2010. szeptember 11. 

Akár újpesti, akár ferencvárosi érzelmű az ember, a fenti dátumra szinte mindannyian emlékeznek. A lila-fehérek a Megyeri úton 6–0-s kiütést mértek a városi rivális FTC-re. A zöld-fehérek másfél évvel korábban még a másodosztályban szerepeltek, és épp csak megkezdődött a klub teljes újjáépítése. Néhány hónappal később lett a labdarúgóklub elnöke a Fidesz országgyűlési képviselője, későbbi alelnöke, Kubatov Gábor, akivel teljesen új korszak vette kezdetét a IX. kerületben. Az Újpest pedig épp elindult homlokegyenest ellenkező irányba a városi riválishoz képest: megkezdődött az ugyan szép reményekkel indult, ám leginkább üzleti ármányoktól és az ezekből fakadó későbbi konfliktusoktól terhes Roderick Duchatelet-éra a Megyeri úton. A két csapat helyzetéből és keretminőségéből egyáltalán nem következett volna a tizenhárom és fél évvel korábbi gólkülönbség, sőt nyugodtan mondhatjuk, akkoriban nagyon is hasonló lehetőségekből építkezett a két együttes.

Az olló aztán végeláthatatlanul kinyílt. Mára a zöld-fehérek – kétségtelenül a sikeres nemzetközi kupaszerepléseiknek is köszönhetően – messze a magyar élvonal fölé nőttek gazdaságilag. Az Újpest pedig költségvetése alapján – papíron a legjobbak közül – az NB I-es mezőny utolsó harmadába süllyedt. Ékes példa erre, hogy a Ferencváros csak a téli átigazolási időszakban 2 millió euró felett költött új igazolásokra, míg a lila-fehéreknél az elmúlt tíz évben összesen áldoztak ennyit játékjogokra a Transfermarkt adatbázisa szerint. Persze utóbbi nem szentírás, de azért mégiscsak érzékletes, miért emlegetik jóval kevesebben egy másik Megyeri úti 6–0, a 2022 szeptemberében kiütéses zöld-fehér sikert hozó derbi dátumát. Az anyagi háttér és a keretminőség alapján az már sokkal inkább esett az elvárható kategóriába, mint a bravúrral címkézendőébe.

Most új versenyfutás kezdődik: február eleje óta tudjuk, az Újpest a Mol Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül nyártól. Az átadás-átvételi folyamat, ezzel a három kupagyőzelme ellenére sem túl dicső Duchatelet-korszak lezárása elindult. A nyilatkozatok és a zuhanyhíradóban terjedő pletykák pedig három-öt éven belül a Fradiéval vetekedő költségvetést ígérnek a Megyeri útra is. 

A mostani – a 294., más számítások szerint a 296. a sorban – pedig szimbolikus kordokumentumnak ígérkezett: honnan is indul a lila-fehérek (beharangozott) felzárkóztatása. A találkozót még különlegesebbé tette a Megyeri úti kispadra több mint egy évtized után visszatért Mészöly Géza személye: a vezetőedző eddigi utolsó derbije ugyanis épp az említett 2010-es 6–0 volt a Megyeri úton. Az 57 éves szakember pedig klubja hivatalos honlapjának úgy fogalmazott, az rendben van, hogy most lehetetlennel felérő kihívás lenne kiütni az FTC-t, de azt nem hajlandó elfogadni senkitől, hogy ne lehetne legalább egy góllal felülmúlni valahogy a rekordbajnokot. 

Tény, ami tény, az utóbbi években szinte már Fradi-fóbiája alakulhatott ki az Újpest játékosainak. Függetlenül attól, hogy ki ült a két csapat kispadján, és az együttesek épp milyen formát mutattak – lehettek akár a tabella első két pozíciójában is –, az észak-pestiek 2015 decembere óta egyetlen győzelmet sem tudtak elérni. Az azóta lejátszott 23 derbiből öt lett döntetlen, további tizennyolcat kivétel nélkül az Üllői útiak nyertek. A zöldek dominanciája mostanra történelmi léptékkel is mérhetővé vált: egy újabb sikerrel a valaha volt leghosszabb, a magyar foci (h)őskorában, 1906 és 1917 között felállított tizenöt meccses győzelmi szériát múlhatták volna felül Dibusz Dénesék. 

Mészöly az Újpestet a

Banai Dávid – Fehér Csanád, Daviti Kobouri, Jorgosz Andzulasz – Branko Pauljevics, Luca Mack, Aboubakar Keita, Albi Doka – Heinz Mörschel, Csoboth Kevin, George Ganea

összeállításban küldte pályára. 

Az Olympiakosz elleni Európa-konferencialiga-búcsú után az FTC vezetőedzője, Dejan Sztankovics a

Dibusz Dénes – Botka Endre, Henry Wingo, Ibrahim Cissé, Cristian Ramírez – Stepjan Loncar, Habib Maiga – Kristoffer Zachariassen, Katona Bálint, Mohamed Ben Romdan – Varga Barnabás 

kezdőnek szavazott bizalmat. 

A szurkolók kitettek magukért. A szokásos ütközőzónák egy részének feláldozásával csaknem 12 ezer ember jött össze kezdésre a Szusza Ferenc Stadionban, hogy aztán rövid pirotechnikai bemutató után az első percekben igencsak zavarodott ferencvárosi játékot szemlélhessen testközelből. Az első perc sem ért véget, mikor Dibusz szögletre passzolt egy hazaadott labdát, majd Cissé terült el fájdalmas arccal a földön, miután Ramírez senkitől sem zavartatva két méterről fejbe bikázta egy felszabadításnak szánt mozdulattal. A labda meg kis híján a bal alsóba csorgott a vendégvédők koprodukciójából. 

Az Újpest önerőből a 4. percben veszélyeztetett először, Mörschel fejese ment néhány centivel fölé. Válaszul Varga került helyzetbe Banai kapuja előtt, de addig cselezgetett, míg üggyel-bajjal szerelték a hazaiak. Az első tíz perc alapján a házigazda jóval koncentráltabbnak tűnt, a még mindig zavarodott vendégvédők szinte mozdulatlanul nézték végig azt is, amint a 8. percben Andzulasz csúsztatott fél méterrel a bal alsó mellé. Dibusz adott tartást a címvédőnek, Pauljevics átlövésénél ő mentett nagyot a jobb kapufához leérve.

A Fradi-tábor tagjai aligha ilyen játékra számítottak a sajátjuknál nyolcszor kisebb keretértékkel bíró ellenféllel szemben, alig tíz perc után kezdett is elszakadni a cérna. Ám ilyen korán még csak nem kezdhették ekézni a sajátjaikat, hát inkább a

Mészöly, te állat, _szeretgesd_ meg az anyádat!

– rigmuson keresztül élték ki frusztrációjukat. Az Újpest szurkolóit sem kellett félteni, válaszul a tragikus sorsú Fradi-ikon, a több mint húsz éve elhunyt Simon Tibor nevét vették idézhetetlen módon a szájukra.

Míg a lelátó népe egyre inkább egymásra hangolódott, a pályán az Újpest lendülete apadni látszott. Faultoktól tördelt, ritmustalan játék alakult ki a játékrész derekán. Helyzetbe azonban így is csak a házigazda tudott kerülni: Keita blokkolt lövése, majd Pauljevics félollózó mozdulata után szállt el a labda méterekkel a keresztléc felett.

Ugyan a játék képében egyáltalán nem volt benne, a szünetre mégis előnnyel vonulhatott a Ferencváros, egy kontra végén Varga villant, ütemtelenül eltolva a védője mellett a labdát, majd 8 méterről a hálóba helyezve – lövése ráadásul Kobouri lábán is megpattant, így lett védhetetlen. Amilyen látványos megoldást választott a pályán, annyira sportszerűtlen gólörömmel ünnepelt aztán a hazai tábortól néhány méterre (0–1). Ráadásul nem sokkal később meg is duplázta az előnyt, a 44. percben Katona Bálint beadásából a rövidről perdített Banai kapujába (0–2). Az első félidő jelentős részét domináló Újpest ettől teljesen elbizonytalanodott, mint a bokszolót szokta a gong, úgy mentette meg a gyors kiütéstől a lilákat az ötperces ráadás végét jelző sípszó.


A második félidőre három helyen változtatott Mészöly, beállt Simon Krisztián, Franklin Sasere és Tajti Mátyás is. A lila-fehérek pedig ismét jobban kezdték a félidőt – noha az első 30-35 percben látotthoz hasonló dominanciára nem voltak képesek.

Újabb gólt viszont a Ferencváros lőtt, a 65. percben Marquinhos bal oldali, lapos beadásából Stjepan Loncar tett pontot a meccs érdemi részének végére (0–3). Sztankovics gyorsan le is kapta a főhősét, Vargát, nehogy hasonlóan „túlhasználja”, mint ősszel, amikor végül izomsérülés miatt heteket kellett kihagynia a magyar válogatott csatárnak.

A 75. percben a leshatárról kilépő csereember, Alekszandar Pesics növelte négygólosra a különbséget. Ezzel pedig még mindig nem volt vége, a 82. minutumban Pesics még egyszer beköszönt, beállítva az 5–0-s végeredményt. Az 57. születésnapját épp a derbin (meg nem) ünneplő Mészöly Géza aligha ilyen ajándékra vágyott...

A Ferencváros ezzel sorozatban a tizenötödik derbijét is behúzta, 97 éve nem látott dominanciát elérve a párharcban.

Innen indul hát az új versenyfutás, és kezdhet záródni a Mol-korszakban a két csapat közti olló – remélhetőleg a politikai szereplők mellett a futballkedvelők örömére is.

Lesz vele munka rendesen...

OTP Bank Liga, 22. forduló:

szombaton játszották:

pénteken játszották:

Az állás: 1. Paks 46 pont, 2. Ferencváros 45, 3. Fehérvár 39, 4. Puskás Akadémia 34, 5. Debrecen 32, 6. MTK Budapest 31, 7. Kecskemét 30, 8. Diósgyőr 28 (34–34), 9. Zalaegerszeg 28 (33–42), 10. Újpest 24, 11. Kisvárda 17, 12. Mezőkövesd 16

(Borítókép:  A ferencvárosi Varga Barnabás (b) gólt lő az újpesti Davit Kobouri mellett a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Újpest FC–Ferencvárosi TC-mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2024. február 25-én) Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok