Index Vakbarát Hírportál

Varga Barnabás kétszer bólintott, és a tabella élére fejelte a Fradit

2024. március 10., vasárnap 17:21

A Ferencváros 2–0-ra nyert a Fehérvár vendégeként az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának vasárnapi játéknapján, és miután pár órával korábban a forduló előtt éllovas Paks otthon 1–1-re végzett a Debrecennel, az ezúttal duplázó válogatott center, Varga Barnabás vezérletével a címvédő népligetiek a tabella élére ugrottak, és egypontos előnybe kerültek.

Az előző idényben a bajnok FTC csak egyszer tudta legyőzni a szezonban végig a bennmaradásért küzdő fehérváriakat, akikkel előbb novemberben, majd a Groupama Arénában játszott 2–2-es döntetlent.

A most zajló szezonban augusztus elején találkoztak először, akkor a Fradi gólzáporos meccsen 5–3-ra nyert Székesfehérváron. A vendégek kispadján még Máté Csaba ült, a hazaiaknál pedig az a Kenan Kodro duplázott a második félidőben négy perc alatt, aki a téli átigazolási szezonban a ferencvárosiakhoz igazolt. A kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó Fehérvár idén nem szerepel a kiesőjelöltek listáján, az érmekért viszont nagy küzdelmet folytat, ennek egyik elemeként 1–0-s győzelemmel vágott vissza a Ferencvárosnak november közepén az Üllői úton.

A mostani párharcukat viszont teljesen ellentétes formában várták: amíg az elmúlt két fordulóban az FTC 6 pontot gyűjtött, addig a Fehérvár pont nélkül maradt. Előbbi ezen a két találkozón 7–0-s, utóbbi 0–6-os gólkülönbséggel végzett. A Fehérvár esetében illik megjegyezni, hogy mindkétszer (DVTK, majd Újpest) vendégségbe kényszerült. Igaz, a Megyeri úton a zöld-fehérek is tiszteletüket tették...

Szép számú, de közel sem teljes nézőközönség várta a kezdésnél a feleket, a táborok ellenben mindkét oldalon hozták a maximumot, és azonnal futballhangulatot teremtettek a szemerkélő esőben. Kodro és a télen vele éppen ellentétes utat bejárt Sigér Dávid a bajnoki menetrendtől gyorsan megkapta a lehetőséget, hogy korábbi társaival ellenfélként találkozzon, de amíg utóbbi a kezdőcsapatba is bekerült, tehát edzőjétől is megkapta erre az alkalmat, addig Kodrót csak a cserék közé jelölték. És végül a kispadon is maradt, de ne szaladjunk ennyire előre.

Óvatos, biztonsági játékkal és ötvédős felállással kezdett a Vidi még házigazdaként is – az öt védő jobb, mint az öt kapott gól jeligével –, a hangsúlyt a stabilitásra helyezte, és kontrákkal, szögletek, valamint szabadrúgások utáni beívelésekkel próbált zavart kelteni a rivális kapujánál. Ennek a passzív játéknak volt az eredménye, hogy a Fradi többet birtokolta a labdát, de a tömörülő, fegyelmezetten visszazáró hazaiakon sokáig nem talált fogást. Aztán idővel lehetőségekig is eljutottak a vendégek, a félidő közepén pedig már helyzetet is kialakítottak, akkor blokkolt lövésük volt. Ezután viszont a hazaiak előtt adódhatott volna lehetőség. Nicolás Stefanelli úgy ütközött Henry Wingóval a kezdőkörben, hogy a labda nála maradt, és egy az egyben vihette a labdát Ibrahim Cissére. Ebből aztán másodpercek alatt egy a négy elleni szituáció kerekedett, mert több vendégjátékos érkezett segíteni, hazai viszont egy sem. Egy szögletet azért valahogy csak kipréseltek maguknak belőle.

Közepes iram és színvonal mellett a küzdelemre aligha lehetett panasz, viszont nagyjából kétpercenként maradt valaki a földön kisebb-nagyobb fájdalmak közepette, többnyire a vendégcsapatból.

A félidő hajrájára aztán felgyorsultak az események.

A 39. percben még Dibusz Dénes védte Nejc Gradisar helyezett próbálkozását, majd szinte az ellentámadásból Varga Barnabás védője szorításában a lécet találta el. Igaz, utóbbi lesről. Ami késett azonban, nem múlt: megszületett a vendégek gólja.

A 42. percben Marquinhos ívelt be a bal szélről, Varga faképnél hagyta Spandler Csabát, majd a levegőbe ugorva megverte Csongvai Áront, és az ötösről védhetetlenül fejelt a kapuba (0–1).

A szünet után azonnal és nagy erővel esett neki riválisának a Fradi, ezt a Fehérvár öt percig hordta ki lábon. Az 51. percben Eldar Civic bal oldali beívelésére ismét Varga robbant be, és csukafejessel küldte a kapuba a labdát hat méterről (0–2). A feladó és a befejező emberre sem jutott hazai védő...

A fehérváriak kétgólos hátrányban kijöttek a szorításból – azonnal helyzetük is adódott a szépítésre, majd Csongvai távoli szabadrúgásánál Dibusznak már vetődnie is kellett –, de önmagukhoz képest a megszokottnál pontatlanabbak voltak az átadásoknál, passzoknál, indításoknál, lövéseknél, a játék egyéb elemeiben pedig erőtlenebbek és lassabbak a ferencvárosiaknál.

A 75. percben ismét Varga villant, de miután lesről indulva emelt a kapuba, az eredmény nem változott. A hazaiaknál Tóth Balázs tartotta a lelket társaiban – Kristoffer Zachariassen és Marquinhos lövésénél, majd egy kapura tekert szögletnél volt résen a hazai kapus –, akik hajtottak ugyan legalább a szépítésért, de a Fradi kontroll alatt tartotta a hajrát, így az eredmény nem változott.

A gólkirályjelölt Varga a bajnokságban 16 mérkőzését követően 17 gólnál tart, tétmeccseket illetően 29/26 a mérlege.

A Ferencváros sorozatban harmadik mérkőzését nyerte meg, a bajnokságban a 23. fellépésén 16-szor gyűjtötte be a három pontot, vendégként 12. találkozóján a kilencediket. A Fehérvár egymást követő harmadik meccsén zárt pont és szerzett találat nélkül, a bajnokságban 9. alkalommal nem jutott ponthoz, 12. hazai fellépésén másodszor, 8 győzelem és 2 döntetlen mellett.

OTP Bank Liga, 24. forduló:

szombaton játszották:

pénteken játszották:

Az állás: 1. Ferencváros 51 pont/23 meccs, 2. Paks 50, 3. Fehérvár 39, 4. Puskás Akadémia 35, 5. Kecskemét 33, 6. DVSC 33, 7. DVTK 32/23, 8. MTK 31/23, 9. Újpest 30, 10. ZTE 28/23, 11. Kisvárda 20, 12. Mezőkövesd 19

Borítókép: Varga Barnabás, archív. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Rovatok