Index Vakbarát Hírportál

Orbán nélkül nézünk szembe a török és a koszovói támadásokkal

2024. március 21., csütörtök 15:50

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön, Telkiben megtartotta a Törökország elleni felkészülési meccset megelőző sajtótájékoztatóját, amelyen Marco Rossi szövetségi kapitány mellett Gulácsi Péter válaszolt az újságírók kérdéseire. Az biztos, hogy ezen vagy a Koszovó elleni, keddi összecsapáson a lipcsei kapus védhet, ugyanakkor az is, hogy klubtársa, Willi Orbán egyik meccsen sem lép pályára.

Az RB Leipzig 33 éves kapusa legutóbb 2022. szeptember 26-án, az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-zárómérkőzésen lépett pályára a magyar válogatottban, majd súlyos sérülése miatt közel egy évre kidőlt. 

Időközben a magyar válogatottnál Dibusz Dénes vette át a helyét, akivel veretlenül teljesítette az előző évet az Európa-bajnokságra csoportelsőként kijutó gárda, Lipcsében pedig Janis Blaswich vált az első számú kapussá. Január végén utóbbi gyengébb teljesítménye után Gulácsi visszatérhetett klubcsapata kapujába, jó teljesítménynek köszönhetően pedig készülhet az 52. válogatott fellépésére is.

Ezzel kapcsolatban érdeklődtünk Gulácsi Péternél: volt-e olyan pillanat a hosszú sérülése alatt, amikor elbizonytalanodott abban, hogy vissza tud-e még térni a legmagasabb szintre, és volt-e lelki támasza, akivel kibeszélte az esetleges problémáit.

Aki ilyen helyzetben nem gondolkodik el ezen, pláne, hogy én már nem a fiatalok közé tartozom, az nem mond igazat. Több komplikáció is fellépett a rehabilitáció során, elfertőződött a térdem, és kérdéses volt, hogy milyen hosszú lesz végül a kihagyás. Aztán a következő kérdés, hogy a konkurencia hogyan teljesít, hogyan alakulnak a klub eredményei nélkülem? Lesz-e lehetőségem ott visszatérni, maradjak ott, vagy a játéklehetőség érdekében inkább el kell menni, például kölcsönbe? Mindig próbáltam a jelenben maradni. Jó adag szerencse is kellett, hogy klubcsapatomban visszatérjek a kapuba, de keményen megdolgoztam ezért. A családom végig mellettem volt, azért egy nagyon hosszú időről beszélünk. Két hónapot itthon tölthettem a rehabilitáció alatt a klubnak köszönhetően, érdekes tapasztalás volt, hogy voltak szabad, meccs nélküli hétvégéim. Ebbe próbáltam kapaszkodni, próbáltam feltöltődni. Most itt, lassan 34 évesen pedig egészségesen és feltöltődve várom a folytatást

– felelte Gulácsi Péter az Index kérdésére.

Arra a kérdésre, melyik meccsen lép pályára, azt felelte, hogy a kapitányt kérdezzük. A kapusposzton kialakult versenyhelyzetről kiemelte: két hónappal ezelőtt is teljesen máshogy festett az egész, ebből kiindulva azt sem lehet most biztosan tudni, mi lesz két hónappal később. Ő mindenesetre arra koncentrál, hogy a saját munkáját elvégezze, és jó teljesítményt nyújtson a lipcseieknél.

„A legutóbbi három összetartáson volt szerencsém itt lenni, ez megelőlegezett bizalom volt az elmúlt évek miatt. Hosszú idő után fordul elő ismét, hogy valóban a teljesítményemmel érdemeltem ki a meghívót és a helyet a keretben, éppen azért most teljesen más lélektannal is érkeztem” – tette hozzá.

A 33 éves kapus török újságírói kérdésre elmondta, hogy érzése szerint az elmúlt években fejlődött a török futball, különösen Vincenzo Montella kinevezésével. A válogatott nehéz csoportból jutott ki, nagyon erős, szenvedélyes csapat az ellenfélé, ahogyan a miénk is.

Az Eb-ellenfelekkel kapcsolatban hozzátette, nehéz csoportot kaptunk, benne különböző típusú és különböző erősségekre építő riválisokkal, de a márciusi két hazai, így mindig fontos felkészülési mérkőzéssel, valamint a júniusi duplával reményei szerint sikerül megfelelően hangolni a németországi viadalra.

Ezt követően Marco Rossi szövetségi kapitány vette át a szót. Ő ugyancsak a török kérdésekre válaszolt először, Az ellenfélválasztással kapcsolatban a kapitány dönthetett, a riválissal kapcsolatban az erősségeknél kiemelte az agresszív, letámadó stílust, valamint azt, hogy remek futballisták vannak a támadószekcióban is.

„Ez a meccs jó teszt, erős csapat ellen játszunk, megláthatjuk, hol tartunk a felkészülésben, nem csak egy barátságos meccs lesz” – szögezte le a kapitány.

Újságírói kérdésre elmondta, a török válogatottról őszintén gondolja, hogy az egyik meglepetéscsapat lehet az Európa-bajnokságon, és nagyon reméli, hogy ez a mieinkre is igaz lesz. De nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy a lehető legjobb játékunkat nyújtsuk, és az sem lenne persze probléma, ha elkerülnék a csapatot a sérülések.

Arra a kérdésre, hogy Gulácsi Péter melyik meccsen védi a kaput, hosszabb választ adott – anélkül hogy elárulta volna a választ.

A magyar válogatottnál, ha kétesélyes egy poszt, az olyan, mintha államügy lenne, én is olvastam, hogy megannyi helyen foglalkoznak ezzel, szavazásokat is írnak, hogy kinek kéne játszania. Amikor a döntést meghozzuk, a legtudatosabb, legfelelőségteljesebb döntés lesz. Az egyiken az egyik, másikon a másik kapus fog védeni, ahogyan azt már elmondtam. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy két topjátékos közül választhatunk. Örülnék, ha egyszerre mindkettőt játszathatnám, de sajnos akkor eggyel kevesebb mezőnyjátékos lenne a pályán. Holnap megtudjátok, ki lesz a kapus a törökök ellen, kizárásos alapon a másikuk véd Koszovó ellen.

A magyar válogatott veretlenségi szériája a törökök elleni ütközettel 13-ra nyúlhat, márpedig 12-nél hosszabbra legutóbb az Aranycsapat volt képes. 

„Mi is számolgatjuk erre az esélyeket... A veretlenségi sorozat persze az önbizalom szempontjából jó, de számolni kell azzal, hogy Törökország nagyon erős rivális. Tisztán kell látni az esélyeket, és maximálisan tisztelni kell az ellenfelet. Megpróbáljuk tovább nyújtani a sorozatot, de bármi egyéb összevetés az Aranycsapattal sántít, nem állja meg a helyét. Az egy más kategória, más korszakban, de megpróbálunk mindent megtenni pénteken” – felelte.

A debütálás előtt álló Dárdai Mártonról elmondta:

„Szeretném kipróbálni az egyik mérkőzésen, az edzéseken nagyon jó tapasztalatokat szerezhettem róla.”

A keret tagjai közül sokan állandó szereplők klubcsapatukban, mások viszont éppen ellenkezőleg, a háttérbe szorultak az elmúlt időszakban. Ezzel kapcsolatban is érdeklődtek Rossinál.

Minden játékost figyelemmel követünk itthon és külföldön is, kikkel számolhatunk, és nemcsak a kerethirdetés kapcsán, hanem már arra is van elképzelés, melyik meccsen ki kezd majd. Persze minden meccsen változhat menet közben az összeállításunk, erre sok tényező lehet hatással, akár az eredmény alakulása. Minimális változtatások kellettek, de megvan már, hogy kik lesznek a kezdők. A változás? Willi Orbán nem játszik. Egy nagyon minimális közelítőizom-sérülése van, semmi komoly, de nem akartuk kockáztatni, hogy bármiféle probléma legyen vele a jövőben

– felelte a kapitány.

A Puskás Arénában nyilatkozó törökök részéről Vincenzo Montella szövetségi kapitány elmondta: számára még a magyarok elleni felkészülési mérkőzés is téttel bír. A vendégek olasz szakvezetője a helyszínen csütörtök kora este megtartott sajtótájékoztatón nem köntörfalazott, amikor az Eb-felkészülési stratégiájáról kérdezték, amelynek következő lépéseiként majd az osztrákokkal, júniusban pedig az olaszokkal és a lengyelekkel mérkőznek: náluk gyengébb csapattal szemben nem tudnak fejlődni, annak pedig semmi értelme. 

A válogatott kerete:

Ez vár a mieinkre 2024-ben

Marco Rossi együttese elsőként március 22-én 20.45-től Törökországot fogadja a Puskás Arénában, majd 26-án 19 órától Koszovó lesz az ellenfél ugyanitt. 

A nyári Európa-bajnokságot megelőzően ugyancsak két mérkőzést játszanak a mieink, előbb június 4-én, 20.45-től Írországban lépünk pályára, aztán június 8-án Debrecenben, ahol Izrael lesz az ellenfél. 

A magyar válogatott a decemberi sorsoláson az első kalapból a házigazda Németországot, a harmadikból Skóciát, a negyedikből pedig Svájcot kapta ellenfélül.

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

Ön szerint hogyan teljesít a magyar válogatott az A csoportban?

  • 21060
    Nem nyeri meg a csoportot, de magabiztosan továbbjut a második helyen!
  • 10483
    Nem végez az első két csapat között, de harmadik helyen továbbjut!
  • 7204
    Bravúros teljesítménnyel csoportelsőként végez!
  • 3232
    Harmadikként végez, és nem jut tovább a nyolcaddöntőbe!
  • 2551
    Csoportutolsóként esik ki a tornáról!

Az ősszel indul a Nemzetek Ligája új kiírása, most sem panaszkodhatunk a nevekre, hiszen újra megkaptuk a németeket, valamint érkeznek Budapestre a hollandok, és a B ligából feljutó bosnyákok is.

Nemzetek Ligája 2024–2025, A liga, 3. csoport

1. forduló (szeptember 7.)

20.45: Németország–Magyarország

20.45: Hollandia–Bosznia-Hercegovina

2. forduló (szeptember 10.)

20.45: Magyarország–Bosznia-Hercegovina

20.45: Hollandia–Németország

3. forduló (október 11.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Németország

20.45: Magyarország–Hollandia

4. forduló (október 14.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

20.45: Németország–Hollandia

5. forduló (november 16.)

20.45: Németország–Bosznia-Hercegovina

20.45: Hollandia–Magyarország

6. forduló (november 19.)

20.45: Bosznia-Hercegovina–Hollandia

20.45: Magyarország–Németország

Ön szerint hogyan végez a magyar válogatott az A ligában?

  • 5947
    A harmadik helyen végzünk, játszani kell a bennmaradásért.
  • 5842
    Bravúr: az első két hely egyikén zárva bejut a negyeddöntőbe!
  • 884
    Sajnos utolsók leszünk, így kiesünk.

(Borítókép: Willi Orbán 2022. június 11-én. Fotó: Alex Grimm / Getty Images)

Rovatok