Index Vakbarát Hírportál

Fekete hét: Szoboszlai Dominikék az El után a PL-ben is sokkoló vereséget szenvedtek

2024. április 14., vasárnap 17:00

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 33. fordulójában Szoboszlai Dominik együttese, a Liverpool hazai pályán 1–0-ra kikapott a Crystal Palace-tól. A magyar válogatott középpályás a szünetben lépett pályára, de ő sem tudott segíteni a minden helyzetét kihagyó együttesén.

Az Atalanta elleni csütörtöki El-zakó (0–3) után ezúttal is csak a kispadon kapott helyet a Liverpoolban Szoboszlai Dominik.

A magyar válogatott csapatkapitányának hiányában nem kezdtek jól a „vörösök”, az első negyedóra végéhez érve Tyrick Mitchell bal oldali beadása után Eberechi Eze lőtt az ötös vonaláról a kapuba – sakk-matt (0–1).

Pár perccel később jöhetett volna a második pofon is, Virgil van Dijk csúszott el a félpálya közelében, így Jean-Phillipe Mateta léphetett ki ziccerben, Alissonon már át is jutott az emelése, de Andrew Robertson még a gólvonal elől kirúgta a labdát – az év egyik legnagyobb mentése volt!

Az első fél órához érkezve ébredezett a Liverpool, előbb egy kavarodás után Endo Vataru lőtt közelről a lécre, majd Luis Díaz akrobatikus lövésénél hárított óriásit Dean Henderson.

Nem sokkal később Mateta sarkazását hárította a hazaiak brazil kapusa, aztán Alexis Mac Allister szabadrúgásánál blokkoltak a védők. A játékrész végjátékában Mohamed Szalah lehetőségénél kellett még játékba avatkoznia Hendersonnak, majd Mateta ezúttal fejjel hagyott ki nagy helyzetet, így egygólos vendégelőnnyel fordultak a felek.

A második félidőre váltott is az idény végén távozó Jürgen Klopp, Endo helyére pályára küldte Szoboszlait, egy percre rá pedig Conor Bradley maradt lent, így érkezett az elmúlt két hónapot sérülés miatt kihagyó Trent Alexander-Arnold is a Mersey-parti csapatba.

Fel is pörgött a házigazda, és pillanatok alatt két nagy lehetőség is adódott, előbb Curtis Jones elől kellett menteni az utolsó pillanatban, majd a szöglet után Darwin Núnez került ajtó-ablak ziccerbe, de Henderson védeni tudott.

A játékrész derekán Núnezt és Díazt is lecserélte Klopp, jött Diogo Jota és Cody Gakpo, nem sokkal később pedig Szoboszlai kapott labdát az ötös jobb sarkánál, de centerezését ki tudták vágni a védők.

A 72. percben az addigi legnagyobb lehetőség maradt ki, Szoboszlai középre passza ezúttal társat talált, Diogo Jota ziccerét viszont blokkolták a bevetődő védők.

Hogy erre rögvest jöjjön a válasz, Mateta még nagyobb lehetőségbe került, de Alisson szenzációs mozdulattal védett, és erre érkezett a következő ziccer, Curtis Jones egy az egyben vihette a kapusra, de kicsivel mellélőtt.

A végjátékban Harvey Elliott is beállt, gyorsan védésre is késztette a kapust fejesénél, majd Szalah közeli lövésénél megint a védők blokkoltak.

De hiába kellett volna a helyzetek minősége alapján három gólt szereznie a Liverpoolnak (21 lövésből 2,97-es xG), ezen a meccsen semmi sem jött össze a csapatnak, amely így elbukta a forduló előtti első helyét a tabellán.  

Az esély így az Arsenal ölébe hullott, hogy átvegye az első helyet, de az Aston Villa a hajrában két gólt szerezve nyert Londonban, így a címvédő Manchester City maradt az élen.

Premier League, 33. forduló

szombati eredmények

hétfőn játsszák

Az élmezőny állása: 1. Manchester City 73 pont/32 meccs (76–32), 2. Arsenal 71/32 (75–26), 3. Liverpool 71/32 (72–31), 4. Aston Villa 63 (68–49), 5. Tottenham 60/32 (65–49)

(Borítókép: James Gill – Danehouse/Getty Images)

Rovatok