Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a többéves szappanopera: Kylian Mbappé a Real Madrid játékosa lett

2024. június 3., hétfő 19:50

Immár hivatalos az, amit az egész focivilág magától értetődő tényként kezelt az elmúlt egy évben: a francia válogatott világbajnoki arany-, majd ezüstérmes csatára, Kylian Mbappé a Real Madridban folytatja karrierjét. A hírt múlt hét szombaton a Bajnokok Ligáját tizenötödször elhódító spanyol klub jelentette be.

Hivatalos közösségi oldalán jelentette a tizenötszörös Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid, hogy szerződteti a Paris Saint-Germain világbajnok francia labdarúgóját, Kylian Mbappét. A 25 éves támadó öt évre írt alá a spanyol sztárklubhoz.

Egy valóra vált álom. Annyira boldog és büszke vagyok, hogy csatlakozhattam álmaim klubjához, a Real Madridhoz. Senki sem értheti meg, mennyire izgatott vagyok jelenleg. Alig várom, hogy találkozassam veletek, madridisták, köszönöm a hihetetlen támogatásotokat! Hajrá, Madrid!

– köszöntötte új csapata szurkolóit a királyi gárda új futballistája.

– Már minden megvan? Ma bejelentik?
– Igen, még ma este.

Az alábbi párbeszéd Kylian Mbappé, világbajnok francia csatár és Emmanuel Macron, az ötödik francia köztársaság nyolcadik elnöke között zajlott hétfő délelőtt a labdarúgó Európa-bajnokságra készülő francia válogatott clairefontaine-i edzőtáborában. A párbeszéd persze nem a nyilvánosságnak szólt, de a beszélgetést rögzítette az Rmc kamerája is. 

A hírt persze a nemzetközi labdarúgás világa nem hétfőn tudta meg, legfeljebb most lett hivatalos. Fabrizio Romano vasárnap délutáni bejegyzése szerint a felek minden szükséges dokumentumot aláírtak. A mindig jól értesült sportújságíró akkor azt írta, hogy már csak a bejelentés van hátra.

Maga a támadó egyébként május elején mondta el terveit a francia sztárklub szurkolóinak: 

Beszélni akartam veletek, mert mindig elmondtam, hogy ha eljön az idő, akkor kiállok elétek. Ennek szellemében szeretném közölni veletek, hogy ez az utolsó idényem a Paris Saint-Germainnél. Nem hosszabbítom meg a szerződésemet, s néhány héten belül a kaland véget ér. Vasárnap játszom az utolsó meccsemet a Parc des Princes-ban, s ez egy rendkívül érzelmes alkalom lesz. Az elmúlt években az a kiváltság ért engem, hogy tagja lehettem a világ egyik legjobb klubjának, egyúttal a legnagyobb francia klubnak. Itt éltem át először, milyen óriási nyomás alatt futballozni, játékosként is fejlődtem, miután a sportág legnagyobb legendáival játszhattam együtt. Emberként is sokat fejlődtem, hiszen a sikerek mellett nem egyszer hibáztam is. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz bejelenteni, hogy elhagyom a hazámat, Franciaországot, és a Ligue 1-t, de szerintem hét év után szükségem van egy új kihívásra. Ez nehéz döntés volt, de szeretnék külön köszönetet mondani a szurkolóknak. Nem én vagyok a leglátványosabb játékos, és előfordult, hogy nem tudtam felnőni ahhoz a szeretethez, amit tőletek kaptam, de nem akartam »csalni«, és az eredményességet helyeztem előtérbe. A PSG olyan klub, amely senkit nem hagy hidegen – vagy gyűlölöd, vagy szereted. Én úgy döntöttem, hogy szeretni fogom ezt a klubot, és noha voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, ezt nem bántam meg. (…) Mindent köszönök, s fejezzük be az idényt egy utolsó trófeával (a Francia Kupával – a szerk.). Van még néhány szép közös pillanatunk hátra, s örökké a szívemben lesztek”

– mondta a szurkolókhoz címzett üzenetében a világbajnok támadó.

A friss spanyol bajnok és BL-győztes azonban kivárt, csak hétfőn, az idény végén jelentette be, hogy érkezik Mbappé. Pedig már februárban biztossá vált, hogy a francia sztár nem hosszabbítja meg a PSG-vel nyáron lejáró szerződését, a bejelentést követően pedig egybehangzóan arról számolt be a spanyol sajtó, hogy Mbappé már hetekkel korábban alá is írhatta a kontraktust új klubjával. Sőt, a spanyol szövetség első embere egyenesen úgy fogalmazott: Mbappé leigazolására ma a világon egyedül a Real Madrid képes. 

A Real Madrid és Mbappé „házassága” már évek óta benne van a levegőben, lévén a világbajnok francia sosem tagadta, hogy gyerekkori kedvenc csapatában képzeli el magát a jövőben – igaz, nemrégiben újra felvetették, hogy Olaszországon belül a Milan jöhetne nála szóba, de erre valójában semmi esély nem volt. 

A 25 éves támadó a Monacóban robbant be a köztudatba, majd 2017 nyarán előbb kölcsönbe, egy évvel később 180 millió euróért végleg a PSG kötelékébe érkezett.

A PÁRIZSI KLUBBAN 308 TÉTMÉRKŐZÉSEN 364 KANADAI PONTOT (256 GÓLT – EZZEL REKORDER A PSG-NÉL – ÉS 108 GÓLPASSZT) TERMELT, NYERT AZ EGYÜTTESSEL HAT BAJNOKI CÍMET, NÉGY FRANCIA KUPÁT, KÉT LIGAKUPÁT ÉS HÁROM SZUPERKUPÁT, DE A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN A DÖNTŐ JELENTETTE A VÉGÁLLOMÁST.

A francia válogatottal 2018-ban világbajnoki címet szerzett, 2021-ben Nemzetek Ligáját nyert, a 2022-es világbajnokságon pedig gólkirály lett.

Ez utóbbi a francia élvonalban hatszor is összejött számára, mostantól pedig a spanyol La Ligát próbálhatja meghódítani – illetve a Real Madriddal begyűjteni a még hiányzó BL-trófeát…

Megnyeri Kylian Mbappé a Real Madriddal a Bajnokok Ligáját?

  • 1257
    Persze, nélküle is rendre összejött, vele csak biztosabb lesz a siker!
  • 444
    Nem, érkezésével átok kerül a királyi gárdára, és elkerüli az újabb BL-trófea az együttest az ő érájában.

(Borítókép: Alberto Gardin/Eurasia Sport Images/Getty Images)

Rovatok