Index Vakbarát Hírportál

Derült égből villámcsapásként érkeznek a trónkövetelők, csak győzzék velük tartani a lépést

2024. június 1., szombat 14:12

Vannak olyan fiatalok, akik már világklasszisként – esetleg Bajnokok Ligája-győzelemmel – érkeznek a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságra, de afelől kétségünk ne legyen, hogy a hamarosan rajtoló kontinenstornán több olyan játékos lesz, aki nemzetközi szinten először fog maradandót alkotni. Giorgio Chiellini utódja az olasz válogatott védelmében, a Szoboszlai Dominik karrierútját bejáró szlovén támadó vagy esetleg a tucatnevű, de nem átlagos képességű portugál védő? Ki lesz az Európa-bajnokság fiatal sztárja?

Minden világesemény, legyen szó Európa-bajnokságról vagy világbajnokságról, klasszisok számára jelenthet mérföldkövet a karrierjükben. Akár úgy, hogy utána visszavonulnak, akár úgy, hogy lemondják a nemzeti csapatban való szereplést.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan meg új sztárok születnek, váratlan, előzetesen némileg lesajnált csapatok szereznek meglepetést, és bizony olyan labdarúgók nevét ismeri meg a futballvilág, akik korábban nem tartoztak a szűk elithez. Ez a sportág elengedhetetlen velejárója, hovatovább egyik szépsége, bája: mindig jönnek az új kedvencek.

Az előzetesen tapasztaltak alapján a hamarosan kezdődő németországi kontinenstornán is biztosan lesznek olyan játékosok, akik a szemeink előtt robbannak be, és pályafutásuk során először alkotnak maradandót – nemzetközi szinten.

DE MÉGIS, KIK AZOK A LABDARÚGÓK, AKIK ÉLETÜK NYARA ELŐTT ÁLLHATNAK? NÉZZÜK!

Annak ellenére, hogy  Jude Bellingham – akármennyire hihetetlen – még mindig csak 20 éves, több éve a világ legjobb játékosai között tartjuk számon. Mi több, az idei szezonban meghatározó szerepet játszott klubcsapata, a Real Madrid bajnoki címében, valamint abban, hogy szombaton Bajnokok Ligája-döntőt játszhat – szempontjából stílusosan hazai pályán. Az angol válogatott klasszisa viszont még világeseményen – már csak korából adódóan is – komolyabb eredményt nem ért el, még annak ellenére sem, hogy a 2021-es kontinenstornán tagja volt a nemzeti együttesnek.

De, mint ismert, a legutóbbi Európa-bajnokságon az angolok a nyolcaddöntőig, a katari világbajnokságon pedig a negyeddöntőig jutottak, így Németországban jöhet el az első alkalom, hogy immár meghatározó játékosként Bellingham maradandót alkosson Gareth Southgate szövetségi kapitány csapatában. Főleg akkor, ha Bajnokok Ligája-aranyéremmel a nyakában érkezik majd a kontinenstornára. Bellingham egyértelműen az a fiatal szupersztár, akire mindenképpen érdemes lesz figyelni a június 14-én kezdődő tornán.

Vannak viszont olyan játékosok, akik nem klasszisként, a futballtársadalom legmagasabb polcán jegyzettként érkeznek Németországba, de könnyen előfordulhat, hogy úgy távoznak onnan.

Nézzük rögtön a címvédő olasz válogatott keretét, amely dúskál az olyan fiatal futballistákban, akik a (közel)jövő sztárjai lehetnek. Sőt, olyan is akad közöttük, aki éppen a napokban nyerte meg az Európa-ligát az Atalanta tagjaként, piaci értéke pedig teljesítményének köszönhetően rohamosan nő. A történelmet író, az El-döntőben az addig veretlen Leverkusent legyőző bergamói csapat alappillére az a Giorgio Scalvini, aki a nemzeti csapatban is letette már névjegyét, posztján pedig a legizgalmasabb játékosként tartják számon.

A Bellinghamhez hasonlóan 20 éves Scalvini jelentheti az olasz labdarúgás jövőjét, egyben a visszavonult Giorgio Chiellini utódját a védelemben. A fiatal titán viszont teljesen más stílusú játékos, mint elődje volt, mivel egyrészt magasabb – közel 1 méter 95 centi –, másrészt pedig elegánsabb a játékstílusa, és sokkal inkább veszi ki részét nemcsak a védekezésből, hanem a támadások építéséből is. Scalvini piaci értékét már most közel 50 millió euróra taksálják, az Atalanta nevelése végigjárta a ranglétrát a korosztályos nemzeti csapatokban, majd 2022 júniusában debütált a felnőttválogatottban, azóta pedig nyolc alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

Kreatív gondolkodása, támadó szemléletű játékfelfogása sokkal komplettebb játékossá teszi, mint egy átlagos középső védőt, így a címvédő olaszok hátsó harmadában kifejezetten izgalmas párost alkothat Alessandro Bastonival. Egy olyan párost, amelyet látván még Chiellini is elégedetten csettintene.

A futball legnépszerűbb része a látványos gólok, és elsődlegesen az tesz felejthetetlenné egy mérkőzést, hogy hány találatot láthatunk a 90 perc alatt. A játékban, annak alakulásában viszont legalább annyira meghatározó szerepet játszanak a védők, mint a támadók – akik a gólok jelentősebb részét jegyzik –, így jöjjön egy újabb középső védő, aki első nagyobb dobására készül a kontinenstornán.

A 2016-ban Európa-bajnok portugál válogatott már az utóbbi években is megannyi világklasszis játékost adott a nemzetközi elitnek – és itt nem kizárólag Cristiano Ronaldóra gondolunk természetesen –, elég csak Rúben Díast említeni, aki a világ egyik legjobb középső védője és egyben a Manchester City alappillére. De ebben a kontextusban most nem Díazról lesz szó, hanem arról a 20 éves védőről, akinek Díaz a példaképe, bejátszotta magát klubcsapata, a Benfica kezdő tizenegyébe, a nemzeti válogatottban pedig első meghatározó szerepe várhat rá a nyáron.

A 2022-es világbajnokságon António Silva, a portugál élvonalbeli Benfica fiatal védője még csak kiegészítő játékos volt Fernando Santos válogatottjában, de fejlődése rohamos volt az utóbbi hónapokban, ennek köszönhetően pedig Európa egyik legfényesebb csillagaként érkezik Németországba. A kifejezetten tucatnevű, de nem átlagos képességű Silvának hasonló kvalitásai vannak, mint előbb emlegetett példaképének, de ezenfelül képes megőrizni higgadtságát kiélezett szituációkban. Nyomás alatt teljesít, illetve a fizikai ereje is kiemeli vetélytársai közül. A szakértők António Silvát tartják annak a játékosnak, akit biztosan elhappol egy európai sztárcsapat a kontinenstorna után – méghozzá nem is aprópénzért.

Szintén a közeljövőben „lába kélhet” egy európai óriás felé Florian Wirtznek is, akit legsűrűbben a Real Madriddal boronáltak össze sajtóértesülések, de annyi biztos, a német futball jelene és egyben jövője a szempontjából hazai Európa-bajnokságon maradandót alkothat. 

Vagy úgy is mondhatnánk, nem éri majd meg a németek ellen fogadni, ha Wirtz a pályán van.

A veretlenül német bajnok Bayer Leverkusen kulcsjátékosa, Florian Wirtz meghatározó szerepet játszott abban, hogy a „gyógyszergyáriak” elképesztő fölénnyel nyerték meg a klub történetének első „salátástálját”: 32 bajnoki mérkőzésen 11 gólt és 12 gólpasszt jegyzett a lassan világklasszissá érő támadó középpályás. Utóbbi jelző ugyan még egy kicsit várat magára, de Wirtz hatalmasat léphet az Európa-bajnokságon afelé, hogy tényleg ebbe a kategóriába tartozzon. A 21 éves labdarúgó a Bundesliga legfényesebb csillaga volt a legutóbbi idényben, így a német válogatott szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann is kulcsfiguraként gondolkozik benne.

A Leverkusen támadó középpályása korát meghazudtoló érettséggel olvassa a játékot, technikai adottságai, valamint passzolási hatékonysága kiemeli a mezőnyből. Wirtznek már korábban is fontos szerepet szántak – volna – a Nationalelfben, de a 2022-es világbajnokságtól a térdsérülése távol tartotta. Így itt az idő, hogy Xabi Alonso tanítványa maradandót alkosson címeres mezben is...

Arra ugyan nem sok esély lesz, hogy Wirtz gólkirályi címet nyer majd a tornán, az viszont adott esetben előfordulhat, hogy a szlovén válogatott sztárjátékosa, a szintén 20 esztendős Benjamin Sesko néhány alkalommal megzörgeti ellenfelei hálóit. Szlovéniának a közelmúltban inkább ismert kapusai voltak, mintsem nemzetközi szinten jegyzett támadói, de Sesko egy olyan játékos lehet akár az Európa-bajnokságon, akár a közeljövőben, aki beírhatja magát hazája futballtörténelmébe. Ha még nem tette volna meg.

A szlovénok titánja „tipikusan” Red Bull-nevelés, pályafutása egyelőre makulátlanul egyezik Szoboszlai Dominikéval: a Red Bull Salzburg fiókcsapatában, a Lieferingben pallérozódott, aztán az osztrák sztárcsapatban tette le névjegyét, majd Lipcsébe került, ahol meghatározó játékossá vált. A magyar válogatott csapatkapitánya „egy lépéssel már előrébb jár”, mint Sesko – mivel a Liverpoolban futballozik –, de közel sem lehetetlen, hogy a szlovén támadó is hamarosan újabb szintet léphet. Például egy eredményes Európa-bajnokság után.

A rendkívül gólérzékeny, remek befejezőképességekkel rendelkező Sesko 32 bajnoki mérkőzésen 14 gólt rúgott a Leipzigben, miközben nyolc BL-mérkőzésen kétszer volt eredményes. Azt ugyan nem lehet mondani, hogy a szlovén válogatott tagjaként nemzetközi szinten maradandót alkothat Németországban – mivel a csoportból való továbbjutás is bravúr lenne –, de teljesítményével, esetleg góljaival felhívhatja magára európai sztárcsapatok figyelmét.

Azt viszont, hogy a felsoroltak közül mely labdarúgó szolgáltatja a legnagyobb szenzációt, nem tudni, de akár az a forgatókönyv is előfordulhat, hogy a spanyolokkal a 17 éves Lamine Yamal vagy az első alkalommal angol válogatott kerettag Kobbie Mainoo lesz a június 14-én rajtoló Európa-bajnokság legüdébb tehetsége, fiatal sztárja. Aki reménységként érkezett, de sztárként távozott.

Európa-bajnoki felvezetősorozataink korábbi részei

Válogatottfigyelő

Remek hírek Marco Rossinak, szenzációs fordulat a legnagyobb szükségben (január)

Marco Rossi örülhet, kulcsembere ismét szárnyal a pályán, összeállhat a csodatengely (február)

A magyar válogatott védelmében vannak kérdőjelek, a támadók viszont remekelnek (március)

Szoboszlai Dominik és a Liverpool is a legfontosabb időszakra fáradt el (április)

Nézzük a jó oldalát: nem egy végletekig kizsigerelt Szoboszlai Dominik érkezik az Eb-re (szezon)

Eb-történelem

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok