Index Vakbarát Hírportál

Portugál slusszpoénnal zárult az Európa-bajnokság ötödik játéknapja

Az Európa-bajnokság ötödik játéknapjának legfontosabb történései egy helyen

Vége
GettyImages-2157596930

A legfontosabbak

június 18., 09:55
Nekünk Marseille kell!
Index
2024.06.18. 23:12
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
A szerencsejátékban 18 éven felüli, sérülékenynek nem minősülő személyek vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

  • Holnap szintén tartsanak velünk, mert többek között jön a magyar válogatott következő mérkőzése, az ellenfél a házigazda Németország lesz. Addig is nézzük, mi történt a mai napon: 

    És íme, a holnapi menetrend:

    • 15.00 Horvátország–Albánia
    • 18.00 Németország–Magyarország
    • 21.00 Skócia–Svájc

    Jó éjszakát kívánunk!

  • Az utolsó fél órához közeledve még hátrányban volt a portugál labdarúgó-válogatott Csehország ellen az Európa-bajnokság F-csoportjának második mérkőzésén, mégis a végén Cristiano Ronaldóék örülhettek – egy hosszabbításban szerzett gól után. Drámai, fordulatos mérkőzéssel rajtolt a végső győzelemre is favorit portugál csapat Németországban.

    A mérkőzés részletes összefoglalója alább! 

  • Neto bal oldali beadását Hranác rendkívül szerencsétlenül, letérdelve készítette le a csereként beálló Conceicao elé, akinek mindössze annyi dolga volt, hogy néhány méterről ordító ziccerben a jobb alsóba vágja a labdát, amit meg is tett, megszerezve Portugáliának a vezetést! 2–1! 

  • …hamar reagált a portugál válogatott. Vitinha vitte el a labdát az ötös bal sarkáig, majdnem az alapvonalig, onnan ívelte át a másik oldalon érkező Mendes fejére, aki középre fejelt, beleütött a kivetődő Stranek, de éppen az előtte álló Hranác lábára, onnan pedig bepattant a cseh hálóba, 

    1–1!

    Még nagyjából 20 perc van hátra a mérkőzésből.

  • GYAKORLATILAG A SEMMIBŐL, AZ ELSŐ VALAMIREVALÓ CSEH TÁMADÁSÁNÁL A LABDA LUKAS PROVOD ELÉ PATTANT, AKI 19 MÉTERRŐL, JOBBAL HATALMAS GÓLT RAGASZTOTT FÉLMAGASAN A PORTUGÁLOK KAPUJÁBA, 1–0!

  • …következik az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójának utolsó félideje, útjára indult a labda Lipcsében. Az eső továbbra is szakad, nézzük, talál-e fogást a portugál válogatott a cseh csapaton.

  • Egyelőre. Gól nélküli döntetlenre áll a Portugália–Csehország-csoportmérkőzés Lipcsében, még annak ellenére is, hogy a portugálok mezőnyfölénye jelentős. Cristiano Ronaldo előtt két ziccer adódott, mindkettőt védte Stanek kapus, így még nincs előnyben a portugál válogatott. Innen folytatjuk 15 perc múlva. 

  • A 108-szoros magyar válogatott Király Gábort megelőzve már a portugál Pepe a legidősebb játékos, aki pályára lépett labdarúgó-Európa-bajnokságon.

    A magyar válogatottsági listán Dzsudzsák Balázs mögött második helyezett kapus 40 éves és 86 napos volt, amikor a 2016-os Eb június 26-án rendezett magyar–belga nyolcaddöntőjében még pályára lépett. A portugálok védője – aki eddig kilencedik volt a listán – a csehek elleni, keddi lipcsei mérkőzésen 41 évesen és 113 naposan jutott játéklehetőséghez, ezzel került az élre.

    Eddig Király volt az egyetlen, aki negyven év felett játszhatott kontinensviadalon.

    A harmadik helyre egy másik portugál, Cristiano Ronaldo jött fel mögé.

  • …és Csehország. Útjára indult a labda Lipcsében. Nézzük, mire megy a végső favoritok között emlegetett Portugália a cseh válogatottal! Egyébként szakad az eső, közel sem a legideálisabbak a körülmények.

  • Jön az F-csoport második találkozója Lipcséből. Íme a két kezdőcsapat:

    • Portugália: Diogo Costa – Dalot, Pepe, Rúben Dias – Cancelo, B. Silva, B. Fernandes, Vitinha, Mendes – C. Ronaldo, Leao.
    • Csehország: Stanek – Holes, Hranác, Krejcí – Coufal, Sulc, Soucek, Provod, Doudera – Kuchta, Schick.
  • Eredménytelen próbálkozások sora tapad a belga játékosok lábához a Szlovákia elleni Eb-csoportmeccsen. Kevin De Bruyne-ék hiába mutathatnak fel 15 lövési kísérletet, amiből 5 a kaput is eltalálta, gólt nem szereztek.

    Mármint érvényest, hiszen Dubravka kapuja nem maradt érintetlen. Romelu Lukaku kétszer is mattolt, ám videóbírózást követően mindkét gólt érvénytelenítették, így végül Ivan Schranz 7. percben szerzett gólja a győzelmet jelentette a szlovákoknak.

    A futballstatisztikák egyik Mekkájának számító Opta olyan adatsort villantott, amitől még fájóbb lehet a vereség a 2018-as világbajnokság bronzérmesének.

    Romelu Lukakunak ugyanis egymagában jelentősebb, nagyobb volt az várható gólok számát mutató xG-je (0,82), mint a teljes szlovák csapatnak (0,59). A 2023–2024-es idényt az AS Románál kölcsönben töltő támadónak három lövése, három nagy helyzete és két érvénytelenített gólja volt. Ahogy szokták mondani, ennyivel akár Eb-t is lehetne nyerne.

    A belgák szombaton a románok ellen javíthatnak, míg Szlovákia egy Ukrajna elleni győzelemmel biztosíthatja csoportból való továbbjutását.

  • Bár a francia válogatott hemzseg a sztároktól, a sajtó ódákat zeng a csapat „szürke eminenciásáról”, N’Golo Kantéról. A középpálya „dupla tüdejű” szűrőjét választották a mérkőzés legjobbjának a franciák Ausztria ellen aratott győzelmét követően.

    Az UEFA hivatalos X-oldalán (leánykori nevén Twitter) csak annyit írt Kanté fotója mellé: „everywhere”, utalva arra, hogy a 33 éves játékos a pálya minden részét bejátszotta.

    A goal.com egy 7-es osztályzattal jutalmazta Kanté játékát, megjegyezve, hogy a „régi, dinamikus Kantét láthattuk a pályán, kulcsfontosságú szerelésekkel”. Azonban azt is megjegyezték, hogy voltak időszakai a meccsnek, amikor „eltűnt”.

    „Köszönöm mindenkinek. Elégedett vagyok a válogatottba való visszatérésemmel, szeretek a csapattal lenni. Leírhatatlan érzés az, amikor a szurkolók a nevemet skandálják” – mondta a meccset követően Kanté.

  • A magyar válogatott szövetségi kapitánya két okból is szégyellte magát az elmúlt napokban, a Németország elleni csoportmeccsen revánsot remél – így összegezhetjük Marco Rossi kedd esti, az Európa-bajnoki csoportmérkőzést felvezető sajtótájékoztatóját. A magyar válogatott trénere hangsúlyozta, győzelmet nem ígérhet, de a Svájc elleni első félidőben látottnál szervezettebb és harciasabb csapatot igen. Minden további részlet alább!

  • Rendkívül fordulatos, szórakoztató mérkőzést hozott a Törökország–Grúzia-találkozó. A bombagólokkal tarkított összecsapáson végül a török válogatott nyert 3–1-re, sokáig emlékezetes körülmények között. Elevenítse fel alább a mérkőzést minden fontos pillanatát!

    Hamarosan folytatjuk, 21 órakor a kontinenstornán utolsóként bemutatkozik Portugália és Csehország.

  • …ennyi van még hátra a Törökország–Grúzia-mérkőzésből. Az állás 2–1. A 93. percben őrületes helyzetet hagytak ki a grúzok, Kvarachelia húzta be a bal oldalon, végül 7 méterről Kocsorasvili lőtt, de csapattársa szorításában, és kicsivel a jobb alsó mellé gurított, ezzel hatalmas lehetőség maradt ki.

  • A második félidő derekán újra előnybe kerül Törökország, újra bombagóllal. Saját térfelükön vesztettek labdát a grúzok, Ayhan passzolt Arda Gülernek, aki jobbról befelé cselezett, bal lábára igazította a labdát, és 23 méterről óriási gólt ragasztott a jobb felsőbe, 2–1!

    A Real Madrid 19 éves tehetsége az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb gólját lőtte.

  • …már ami az angol kérdéseket illeti. A Manchester City és a belga válogatott középpályása láthatóan rendkívül csalódott, frusztrál volt azok után, hogy a kontinenstorna eddigi legnagyobb szenzációjaként Szlovákia legyőzte Belgiumot hétfő délután. A mérkőzés után De Bruynét faggatták volna még egy kicsit az újságírók, de miután anyanyelvén nyilatkozott, az angol kérdésekre már nem felelt. Valószínűleg nem a nyelvi akadályok miatt…

  • Elkezdődött a második félidő Dortmundban, a Törökország–Grúzia-csoportmérkőzésen. Egyik szövetségi kapitány sem változtatott a felálláson a szünetben. Az állás változatlanul 1–1. 

  • Támadó szellemű magyar válogatottra számít Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya a két csapat szerda délutáni Európa-bajnoki csoportmeccsén. A tréner a Stuttgartban tartott sajtótájékoztatón kiemelte a magyarok életveszélyes pontrúgásait, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik szerepét, de azt is elárulta, látja a mieink gyenge pontjait, és hisz abban, a Nationalelf képes lesz kihasználni ezeket. Minden további részlet alább!

  • …egyelőre 1–1 az állás. A vezetést Törökország szerezte meg egy látványos bombagóllal, de hamar reagált a történelme első Európa-bajnoki mérkőzését játszó Grúzia, így még minden kérdés nyitott az F-csoport első mérkőzésén. Innen jöhet a folytatás 15 perc múlva. 

  • Szinte a semmiből egyenlít Grúzia! Nem tartott sokáig a törökök előnye, a 32. percben Kocsorasvili ügyesen hozta fel a labdát a jobb oldalon, bemutatott egy cselt, majd Mikautadzéhez passzolt, aki 7 méterről, kissé jobbra azonnal a bal alsóba lőtt,

    1–1.

     Igazi adok-kapok, remek mérkőzés!

  • Miután egyre nyomasztóbb volt a török nyomás, és a grúzok nem tudtak felszabadítani, egy bal oldali beadás után Dvali rossz helyre fejelte a labdát, éppen Müldür elé pattant, aki 18 méterről, kissé jobbról, állítgatás nélkül kapásból hatalmas gólt lőtt a bal felsőbe, 1–0. 

    Nagyjából egy perccel később újra rezgett a grúzok hálója, de Yildiz lesről passzolta be a jobb szélről érkező beadást, így maradt a törökök egygólos előnye.

  • Az első percekben nagyon beszorult kapuja elé a grúz válogatott, két veszélyes török szöglet után Ayhan elé került a labda, aki 19 méterről, középről lőtt, de csak a jobb kapufát találta el. A labda végiggurult a gólvonalon, és a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret, Mamardashvili kapus szemel védett.

    Ezt követően némileg váratlanul egy kósza grúz támadás után Mekvabisvili lőtt 23 méterről, és mivel próbálkozása megpattant egy török védőn, Günok kapusnak kellett nyújtózkodnia, majd tolta szögletre a labdát.

    Egyelőre 0–0, de remek iramú a mérkőzés. 

  • A várható rossz időjárás miatt nem nyitnak ki kedden a labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónái Düsseldorfban, de mint utólag kiderült, a jelenleg is zajló Törökország–Grúzia-mérkőzés helyszínén, Dortmundban is arra kérik a szurkolókat: akik nem rendelkeznek jeggyel, inkább maradjanak otthon. 

    A düsseldorfi városvezetés közölte, hogy a meteorológusok heves zivatarokat, sőt orkánerejű széllel és jégesővel kísért szupercellákat jósolnak a nap folyamán, ezért a szurkolók számára kijelölt térség zárva marad, és az óriáskivetítőket is leszerelik.

    Düsseldorfban legközelebb csak pénteken rendeznek Eb-mérkőzést, amikor Szlovákia és Ukrajna csap össze a Merkur Spiel Arenában.

    Mint a nap folyamán kiderült, hasonló okokból nem nyitják ki a szurkolói zónákat Dortmundban, valamint Kölnben és Gelsenkirchenben sem. A fővárosban, Berlinben sem lehet ma szurkolni kivetítők előtt mecset nézni, viszont a városvezetés tájékoztatása szerint szerdától újra helyre áll a világ rendje, és kinyitnak a szurkolói zónák.

  • Útjára indult a labda Dortmundban, az esőzés alábbhagyott, így elkezdődött a Törökország–Grúzia-mérkőzés. Ezzel pedig bemutatkozik az Európa-bajnokság utolsó kvartettje is, az F-csoport. Mindkét csapat hagyományos, hazai szerelésében kezdi a mérkőzést, a törökök piros, a grúzok pedig fehér dresszben játszanak. 

  • A francia válogatott és a Real Madrid világsztárja még a hétfő esti, Ausztria elleni csoportmérkőzésen szenvedett orrtörést. Mbappé az éjszaka folyamán még viccelődve tanácsokat kért afelől, milyen maszkban játsszon a következő mérkőzéseken, de az ESPN információi szerint a visszatérés még várat magára. 

    Mbappé orrát ugyan nem kell műteni, de a péntek esti, Hollandia elleni csoportrangadón egészen biztosan nem léphet pályára. 

  • Finoman szólva is kaotikusan zajlanak a Törökország–Grúzia labdarúgó-Európa-bajnoki csoportmérkőzést megelőző percek, mivel a két szurkolótábor összeverekedett, a heves esőzések miatt pedig a mérkőzés megrendezése is kérdésessé vált. Minden további részlet alább! 

  • Hamarosan kezdődik Stuttgartban a német válogatott magyarok elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatója. Óriási az érdeklődés Julian Nagelsmannék iránt, tíz-tizenöt perccel kezdés előtt lényegében megtelt a konferenciaterem, ahol két napja, még a dán–szlovén meccs utáni sajtótájékoztatón is alig „lézengtek” másfél tucatnyian. 

    Nagelsmann mellett a skótok elleni nyitómérkőzésen magabiztos teljesítményt nyújtó bal bekktől, Maximilian Mittelstädtól lehet majd kérdezni ezen a délutánon. Az elhangzottakról rövidesen összefoglalóval jelentkezünk, ahogyan a magyar válogatott 18 óra 30 percre tervezett tájékoztatójáról is. 

  • Megvannak a keddi játéknap első összecsapásának kezdőcsapatatai. Grúzia története első Európa-bajnoki mérkőzésérére készül, míg a Törökország a hatodikra. A félholdasok a 2020-as, illetve a 2016-os kontinensviadalon nem élték túl a csoportküzdelmeket, a legjobb eredményük egy elődöntő a 2008-as tornáról, ahol 3–2-re kaptak ki a későbbi ezüstérmes németektől.

    Kezdőcsapatok

    • Törökország: Günok – Müldür, Akaydin, Bardakci, Kadioglu – Ayhan Calhanoglu – Arda Guler, Kocku, Yildiz – Yilmaz.
    • Grúzia: Mamardashvili – Kakabadze, Kvirkvelia, Kashia, Dvali, Tsitaishvili – Kochorashvili, Mekvabishvili, Chakvetadze – Mikautadze, Kvaratskhelia.

    A kezdősípszó 18 órakor hangzik el.

  • Az Európa-bajnokság nyitómérkőzése, a Németország–Skócia-találkozó előtt, a bemelegítés alatt a hazaiak támadója, Nicklas Füllkrug lövése a lelátón kötött ki, viszont az egyik szurkoló olyan szerencsétlenül ért bele a labdába, hogy eltört a keze. Minden további részlet alább!

Rovatok