Index Vakbarát Hírportál

Németországban véget ért az egy hónapos futballünnep

Az Európa-bajnokság 22., utolsó játéknapjának legfontosabb történései egy helyen

Index
2024.07.14. 23:09
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A spanyol válogatott győzelmével ért véget a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság. Köszönjük szépen olvasóink június 14. óta tartó figyelmét, és azt, hogy az Indexen követték végig az Európa-bajnokságot. Maradjanak továbbra is velünk, mivel a napokban még elemző cikkekkel, podcastekkel, illetve képgalériával is jelentkezünk a kontinenstorna legemlékezetesebb pillanataiból válogatva.

    Illetve azt se feledjék, hogy két hét sincs hátra a párizsi olimpiáig, amelyről szintén helyszíni beszámolókkal, riportokkal és percről percre frissülő hírfolyammal jelenetkezünk!

    Jó éjszakát kívánunk. 

  • A spanyol labdarúgó-válogatott története negyedik Európa-bajnoki aranyérmét nyerte meg, miután a fináléban drámai végjátékban 2–1-re legyőzte Angliát. Berlini beszámolónk alább! 

  • Hamarosan kezdődik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság döntője! A napra pontosan egy hónapja indult torna fináléjába Spanyolország és Anglia válogatottja jutott végül be. 21 órától övék a fő szerep a berlini Olympiastadionban. 

    A találkozó legfőbb eseményeit percről percre íródó közvetítésünkben követheti az Index virtuális hasábjain. 

    Tartson velünk! 

  • 1960 óta van arra lehetőség, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot, illetve a BEK/Bajnokok Ligája serlegét ugyanabból az országból érkező csapat és válogatott hódítsa el. 

    Erre eddig egyetlenegyszer volt példa, 1988-ban, amikor a holland válogatott megnyerte a kontinenstornát, a PSV Eindhoven pedig akkori nevén a BEK-trófeát.

    Azóta viszont egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy megegyező nemzet klubcsapata és válogatottja ünnepelhessen a két elitsorozat végén.

    Most erre újra esély nyílik, mivel június elején a Real Madrid megnyerte története 15. BEK/Bajnokok Ligája-trófeáját, amennyiben pedig a spanyol csapat behúzza az Európa-bajnoki finálét, úgy 1988 után újra azonos nemzet csapatai nyerik meg az idény két legjelentősebb nemzetközi sorozatát.

  • A 17. születésnapját szombaton ünneplő Lamine Yamal természetesen ott van a kiadott spanyol kezdő tizenegyben. Ha valóban pályára is lép, amire azért innentől 99,9 százalék az esély, ő lesz mindenidők legfiatalabb futballistája egy Európa-bajnoki fináléban. Az eddigi rekordot a 2016-os győztesnél szereplő – azaz portugál – Renato Sanches tartotta

  • Akár nyer, akár veszít, a spanyolok egy rekordot már biztosan átírtak az Eb-n: eddig soha egyetlen csapat sem tudott legalább hat meccsen nyerni a kontinensviadalon. Nekik pedig ma este a hetedik is összejöhet zsinórban. 

  • Nagyjából egy órával a mérkőzés előtt a két szövetségi kapitány, Luis de la Fuente és Gareth Southgate nyilvánosságra hozták a kezdőcsapatokat. A berlini döntőben a spanyol és az angol válogatott alábbi összeállításban lépnek pályára: 

    • Spanyolország: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri – Yamal, Olmo, F. Ruiz, N. Williams – Morata
    • Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Foden, Bellingham – Kane
  • A minap Nico Williams nyilatkozott úgy, Lamine Yamal olyan számára, mintha csak a testvérével focizhatna – neki hihetünk is, hiszen a Bilbaóban a fivérével, Inaki Williamsszel is együtt futballozik, így pontosan tudja, milyen az érzés –, és a jelek szerint a két remek kvalitásokkal megáldott szélső még a meccs előtti pályabejárásokkor is elválaszthatatlan...


  • Le lehet hozni egy karriert anélkül, hogy egy árva trófeát nyerjen posztján a világ egyik, ha nem a legjobb futballistája? Akár erre is választ kaphatunk vasárnap este a Spanyolország–Anglia Európa-bajnoki döntő végére. De vajon összejön-e végre Harry Kane számára az áttörés?

    Részletek itt! 

  • A spanyol kapitány, Luis de la Fuente a találkozót felvezető sajtótájékoztatón kijelentette, hallani sem akar a favoritszerepről.

    Ezt meghagyjuk a fogadóirodáknak és az újságíróknak – mondta az MTI által idézett tréner. – Tudjuk, hogy az emberek mindent elemeznek, de mi is elkészítettük a saját elemzésünket.”

    A tréner szerint az ilyen mérkőzéseket, mint a vasárnapi döntő, apróságok döntik el, és úgy gondolja, hogy a fináléba jutott két válogatott a „két legjobb csapat”.  

    Ezért került ez a két együttes a döntőbe. Tiszteljük az ellenfelünket, de arra összpontosítunk, hogy nyerjünk” – fogalmazott a finálé felvezetésében. 

  • Ahogyan a világ minden közéleti lapjánál, természetesen a Berliner Zeitungnál is a Donald Trump elleni merényletkísérlet uralja a címlapot, de azért megtalálhatók az Eb-vel és a fináléval kapcsolatos anyagok is. Az egyik például Gareth Southgate „rehabilitálásáról” szól.

    „Aligha gondolta bárki, hogy az Eb végére ismét hadvezérként gondol bárki is az 53 éves szakemberre. Az angol válogatott trénerét saját csapatán kívül gyakorlatilag mindenki támadta, a média, a honi szakértők, a német elemzők, a szurkolók – utóbbiak még söröspoharakat is hajigáltak felé” – indítja értekezését a BZ, melyről teljes beszámolónk itt olvasható! 

  • A vörös fúriánál mindent előkészítettek, bő 30 perc, és a játékosok is belakják majd a berlini stadion hazai öltözőjét. Addig íme, néhány hangulatkép arról, milyen körítés várja egy Eb-döntős csapat futballistáit az öltözőben...

  • Én megtettem a dolgomat. Most meglátjuk, hogy a spanyol labdarúgó-válogatott mit játszik este

    – mondta Carlos Alcaraz azok után, hogy három szettben megverte vasárnap délután Novak Djokovicsot, és megnyerte pályafutása második wimbledoni címét.

  • A döntő előtt Hugh Jackman és országos cimborája, Ryan Reynolds is arról beszélt, hogy ezekben a napokban minden a foci-Eb-ről szól. A két színész a Deadpool & Rozsomák című film reklámozása közben állt a BBC rendelkezésére.

    Hugh Jackman azt mondta, szerinte Anglia nyeri a döntőt 3–1-re. Reynolds erre azt mondta, hogy másodpercekkel korábban még 9–4-et tippelt. Mire Jackman azt felelte, annyit mondott, hogy Harry Kane szerez négy gólt, de hármat elvesz tőle a VAR.

  • Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate a szombat esti sajtótájékoztatón azt mondta, a keret mind a 26 tagja egészséges, és éhes a sikerre, a felkészülésük a mérkőzésre pedig jól sikerült. Az MTI által idézett szakember azt is elárulta, olyan képeket mutatott a játékosainak, amelyeken a tömeg az angol rögbi- vagy krikettcsapatokat ünnepli a londoni Trafalgar téren, hogy ezzel is motiválja őket.

    „Nem igazán hiszek a tündérmesékben, de az álmokban igen. Nagy álmaink vannak, ezeket azonban meg is kell valósítani. Az idáig vezető úton voltak késői góljaink, 11-espárbajunk, és ezek nem csak történtek velünk” – fogalmazott a tréner. 

    Az egészséges játékosokról szóló gondolatát több brit újságíró is egyértelmű jelnek vette azzal kapcsolatban, hogy Luke Shaw a döntőben – először ezen a tornán – kezdő lehet, kiváltva a védelem bal szélén eddig jobblábasként futballozó Kieran Trippiert. 

  • Luis de la Fuente a katari világbajnokság után vette át a spanyol válogatott irányítását, s noha előtte lényegében csak utánpótlásszinten dolgozott, közel sem nyeretlen kétéves. Sőt, 63 évével és 23 napjával ő lesz a harmadik legidősebb szakember, aki Eb-döntőben vezethet egy válogatottat. Érdekesség, hogy Luis Aragonés (2008-ban, 69 évesen és 337 naposan) és Otto Rehhagel (2004-ben, 65 évesen és 330 naposan) vezetik előtte a listát, és mind a ketten győztes„hadvezérnek” bizonyultak!

    De la Fuentéről szóló portrénk itt olvasható!

  • Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi mindössze a harmadik edző, aki egynél több Európa-bajnoki fináléba vezette csapatát. Három évvel ezelőtt, amikor az angol csapat döntőt játszott Olaszország ellen, szintén Southgate volt a kapitány, így második fináléjára készülhet az angolok kispadján.

    Rajta kívül csak Helmut Schön és Berti Vogts vezette kétszer Eb-döntőbe válogatottját, mindketten a német csapatot. Előbbi 1972-ben és 1976-ban, utóbbi pedig 1992-ben és 1996-ban.

  • Az angol válogatott hivatalos oldala posztolta az alábbi vizuált, mely szerint a meccsre 22 Celsius-fok, 8 km/óra körüli átlagos szélerősség, és kevesebb mint 5 százalékos valószínűség mellett jövendölnek esőt. Mondhatni, remek körülmények egy kis focizáshoz...

  • De ha kihúzza a rendes játékidőt, úgy jelentősen javít a győzelmi esélyein Anglia...

  • Az Európa-bajnokság legnagyobb stadionja, a július 14-ei finálé helyszíne a berlini Olympiastadion.  Érdekesség, hogy a létesítmény kétszer is volt már világbajnoki házigazda, először 1974-ben, majd 2006-ban. De itt tartották a 2015-ös Barcelona–Juventus Bajnokok Ligája-döntőt is. Eredetileg az 1936-os berlini olimpiára készült a létesítmény – egy óriási sportközponttal, melynek tervezési és kivitelezési fázisát anno propagandacélból Adolf Hitler személyesen is felügyelte –, anno 110 ezer ember is elfért a lelátókon. Az első komolyabb renováción az 1974-es vb előtt esett át, a hosszanti oldalak fölé ekkor került tető. 1963 óta a Hertha Berlin otthona. 

  • Tucatnyi spanyol szurkoló rekedt Valenciában, aki légi közlekedés segítségével akart eljutni Berlinbe.

    Már csak órák vannak hátra a Spanyolország–Anglia Európa-bajnoki döntő kezdetéig, és bizony sokan szeretnének ott lenni a stadionban a kezdőrúgás pillanatában.

    Azonban most rengeteg spanyol drukker ragadt a földön, mivel törölték a járatot, amely elvitte volna őket a valenciai repülőtérről a német fővárosba, írja a Marca.

  • Vilmos herceg és VI. Fülöp király is ott lesz a labdarúgó-Európa-bajnokság berlini döntőjén, a vasárnap esti Spanyolország–Anglia-mérkőzésen.

    A finálét a tervek szerint a helyszínen tekinti meg többek között Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Frank-Walter Steinmeier német elnök, Keir Starmer brit miniszterelnök és Pilar Alegría spanyol sportminiszter is.

    Fülöp király a meccs után – a végeredménytől függetlenül – az öltözőben szeretne köszönetet mondani és gratulálni a spanyol válogatottnak.

  • Fokozódik a futballhangulat Berlinben, egyre csak közeledik az este kilenc óra, amikor kezdetét veszi a Spanyolország–Anglia-mérkőzés. A győztes csapat tagjai aranyéremmel térhetnek haza.

    A szurkolók között megjelent egy férfi, aki egy olyan mezt húzott magára, amin Lionel Messi vezetékneve olvasható.

    Az igazi Messi jelen pillanatban nagyon távol van Európától, a címvédő argentinok csapatkapitánya éppen készülődik a Kolumbia elleni döntőre a Copa Américán – az a találkozó magyar idő szerint hétfő hajnalban kezdődik, egészen pontosan 02:00 órakor (a bronzmérkőzést Uruguay nyerte 11-esekkel).

  • Marc Cucurella, a spanyol labdarúgó-válogatott védője azt mondta, nem zökkent ki attól, hogy egyesek folyamatosan fütyülték őt, amikor labdához ért az elődöntőben.

    Őszintén szólva nem érdekelt, hogy folyamatosan kifütyülnek. Viszont kicsit szomorú voltam amiatt, hogy néhányan csak azért mentek ki a stadionba, hogy engem próbáljanak bosszantani, ahelyett hogy a meccset élvezték volna. Sajnáltam az igazi szurkolókat, akik elől ezek az emberek elkapkodták a jegyeket

    – idézte a Chelsea hátvédjét a Die Welt című német újság.

    A jellegzetes göndör frizurájáról könnyen felismerhető védőt a német nézők minden alkalommal kifütyülték, amikor kedd este labdához ért a müncheni elődöntőben.

    Ennek oka, hogy a Németország elleni negyeddöntő hosszabbításában Jamal Musiala lövése után a labda eltalálta a kezét a spanyolok tizenhatosán belül, a játékvezetői csapat azonban nem ítélt 11-est a németek javára 1–1-es állásnál.

  • A stadionokban 2,6 millió szurkoló élvezhette (vagy adott esetben szenvedhette…) végig az 50 meccset, a drukkerek a világ több mint 190 országából érkeztek – valóban globális eseménnyé varázsolva az Európa-bajnokságot.

    Az UEFA kiemeli, hogy a jegytulajdonosok csupán 0,7 százaléka kereste fel az ügyfélszolgálatot bármilyen panasszal, ami jó működést feltételez.

    A mostani viadal a leginkább környezetbarát a közlemény szerint, a drukkerek 81 százaléka környezetbarát közlekedési eszközt választott a stadionok megközelítéséhez. 

  • „Nem titok, hogy nem nyertem még csapattrófeát. Minden eltelt évvel egyre eltökéltebbé válsz, hogy ezen változtass” – mondta Harry Kane az újságíróknak szombaton.

    Az angol válogatott gólrekordere három találattal segítette újabb döntőbe együttesét, és mindent elcserélne illusztris karrierjéből azért, hogy most csúcsra érjen hazájával.

    Az Eb-döntőben esélyünk lesz megnyerni az egyik legnagyobb trófeát a labdarúgásban, és hogy történelmet írjunk a csapattársaimmal. Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy angol vagyok, úgyhogy kérdés nélkül elcserélnék bármit, amit a karrierem során nyertem arra, hogy ez egy különleges este legyen, és nyerjünk. De ehhez rengeteg nagyon kemény munkára van szükség.

  • Az Eb első felében Anglia bántóan rossz játékkal rukkolt elő, valahogy mégis életben maradt, aztán a hollandok elleni elődöntőben valami elkezdett működni – és a csapat végül bejutott a döntőbe.

    Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a sztorit, akkor csak feljegyezzük, hogy Anglia megtanult csúnyán nyerni (ez rossz hír a spanyoloknak, hiszen ez előrevetít egy olyan forgatókönyvet, hogy hiába lesz náluk többet a labda, mégsem nyernek).

    Ennél persze többről van szó, ebben a cikkben kiveséztük, Gareth Southgate szövetségi kapitány milyen változtatásokkal tudott választ adni a felmerülő problémákra.

  • Nemcsak a helyszínen, hanem az éteren keresztül is döbbenetes számokról ír az UEFA, az összes televíziós közvetítés által generált nézettség mértéke eléri az 5 milliárdot!

    A különböző hivatalos közösségi platformokon (TikTok, Instagram, Facebook, X és WhatsApp) 14 millió új követőt regisztráltak az Eb kezdete óta, és ezeken a csatornákon 2,8 milliárd videómegtekintést jegyezhettek fel.

  • Így néz majd ki:

Rovatok