Index Vakbarát Hírportál

Nem történt semmi, dolgozom tovább

2016. május 13., péntek 11:15

Az oroszországi hokivébén a magyar csapat eddig nem tudott emlékezetes bravúrt felmutatni, ám egy játékosára felfigyeltek: Vay Ádámé volt szerdán a nap legszebb védése, de még két másik is bekerült a nap 5 legjobbja közé. A 196 centis, több mint százkilós kapus lehet a vébé legnagyobb magyar felfedezettje.

A történet ott kezdődött, amikor a Kanada elleni meccs 33. percében, 6-1-es kanadai vezetésnél a magyar válogatott kapust cserélt. Az addig is kiválóan védő, de peches gólokat kapó Hetényi Zoltán helyett Vay Ádám állt a kapuba. A fiatal kapus életében először kapott lehetőséget világbajnokságon, és meg is ragadta azt.

„Ilyenkor az edző nem szól semmit, nem mondja, mit és hogyan csináljak, de ez így is van rendjén. Azért van a kapusedző, hogy ő készítsen fel. A kapusnak tudnia kell, ilyenkor mi a dolga” – mondta a csütörtöki szentpétervári edzés után a szállodába visszatérő Vay Ádám.

Aztán jött a finnek elleni meccs, és Vay megkapta az újabb bizalmat, kezdőként lépett jégre. A 3-0-val véget ért meccs utáni sajtótájékoztatón nem volt megszólaló finn, aki ne dicsérte volna a magyar kapust. 51 lövésből 48 védés: erre már mindenki felkapta a fejét.

„Előző  este tudtam meg, hogy én védek, Gary Clark bejött a szobámba és közölte. De nem álmodtam semmiről, csak kipihentem magam. Nem úgy jöttek a finnek erre a meccsre, hogy ne tiszteltek volna minket, persze mi meg főleg őket. Rengeteg klasszisuk, NHL-es játékosuk van, és tudták, hogy nem számíthatnak könnyű meccsre. Nagyon megtisztelő volt, hogy én állhattam a kapuba.”

„A hátvédek és az összes csapattársam nagyon sokat segített, hogy összejöjjön ez a teljesítmény. Hiába lett az én védésem a szerdai játéknap legszebb jelenete, még nem értünk az út végére, még vannak meccseink. Minden pillanatát élvezem, hogy itt lehetek, és ami tőlünk telik, azt megtesszük."

Vay Ádám pályafutása a Ferencvárosból indult, majd nagyon fiatalon a szlovák utánpótlás ligában játszott, utána Székesfehérvárra került. Végigjárta az összes utánpótlás válogatottat, így is nagy álma teljesült azzal, hogy egyáltalán bekerült a bő keretbe. Innen pedig a világbajnokságra, majd a finn meccs után az újságok címoldalára is.

A magyar kapus 2013-2015 között az Egyesült Államokban próbált szerencsét, a WSHL-ben szereplő El Paso Rhinos junior csapatában védett két idényt. Nem is akárhogy, az első szezonban a legjobb védéshatékonysággal és a kapottgól-átlaggal is a lista elején végzett, annak tetejében, hogy bajnoki címet is nyert

„Nem sikerült kint maradni, mert ez egy juniorliga, és kinti megfigyelőket is inkább a felnőttligák érdeklik. A juniorokat inkább az egyetemről vadásszák le. Így aztán hazajöttem, és a Debrecenbe szerződtem.”

Szerényen kell kezelni a szereplést, ezt Vay mellett Hetényi Zoltán is elmondta. A magyar kapus, aki a Kanada elleni meccsen cseréltek le hozzátette, sokkal szorosabb is lehetett volna, ha néhány korong nem úgy pattan ki róla, vagy a védők egy kicsit másképp tartják az ütőket.

Mind a ketten egyetértettek abban, hogy az A csoportos világbajnokság minden pillanatát ki kell élvezni. Mindenki mindent belead, de ha ez éppen egy tisztes vereséghez elég, akkor nem kell vele tovább foglalkozni. Ha eljut a sportágunk arra szintre, hogy ha most kiesünk, de jövő ilyenkor megint egy A csoportos vb-ről beszélünk, akkor valóban szintet léptünk. És ezen Vay Ádám is szeretne ott lenni. Ha így fejlődik, akár az első számú kapusként.

(Borítókép: Vay Ádám a magyar-finn mérkőzésen, Szentpéterváron, 2016. május 11-én.)

Rovatok