Index Vakbarát Hírportál

Kifogtak a dánokon, hosszabbítás után Franciaország ült fel a kontinens trónjára

2024. január 28., vasárnap 19:56 | aznap frissítve

Franciaország története során negyedszer nyerte meg a férfikézilabda-Európa-bajnokságot, miután a döntőben hosszabbítás után 33–31-re győzte le Dániát. A bronzérmet Svédország szerezte meg a házigazda Németország 34–31-es legyőzésével, így erről a tornáról az északiak jutottak ki egyenes ágon a párizsi ötkarikás játékokra.

A 2024-es férfikézilabda-Európa-bajnokság zárónapján az volt a legfontosabb kérdés, hogy Dánia harmadszor vagy Franciaország negyedszer ül fel a kontinens trónjára. A bronzmérkőzésen sem volt kisebb a tét, mivel annak győztese egyenes ágon kvalifikálja magát a párizsi olimpiára.

Fontos kiemelni, hogy a döntő két résztvevője biztos olimpiai résztvevő. A franciák rendezőként, a dánok pedig világbajnokként már kijutottak az ötkarikás játékokra. A harmadik helyért, egyben párizsi kvótáért csapott össze egymással vasárnap délután az ötszörös Európa-bajnok Svédország, valamint a házigazda Németország. Pénteken izgalmas csatát hozott az elődöntő két párosítása, végül a franciák hosszabbításban múlták felül a svédeket, a dánok pedig a hajrában a németeket. Az első elődöntő nem kis port kavart, miután Svédország óvást nyújtott be, az európai szövetség (EHF) elutasította azt.

Hosszabbítás után nyerte meg negyedik Európa-bajnoki címét Franciaország

A 2024-es férfikézilabda-Európa-bajnokság döntőjében Dánia és Franciaország, avagy a világbajnok és az olimpiai bajnok mérte össze tudását. Tavaly a vb-n az északiak bizonyultak erősebbnek a fináléban, míg 2021-ben a gallok örülhettek az olimpián. Eb-t a dánok legutóbb 2012-ben, a franciák 2014-ben nyertek, szóval hosszú „rossz sorozatot” törhetett volna meg mindkét együttes.

Fináléhoz méltó színvonalon kezdődött az összecsapás, a csapatok nem engedték „meglógni” a riválist. Előbb a franciák kerültek hullámvölgybe, mivel a befejezéseik pontatlanok voltak. Emil Nielsen remek védéseket mutatott be, míg a galloknál nem jöttek ezek a bravúrok. Más kérdés, hogy az északiak előnye néhány perc alatt elfogyott, így ismét nyílttá vált az aranycsata. A szünetre reálisnak nevezhető, 14–14-es állással vonultak a csapatok.

A második félidőben Dánia magához ragadta a kezdeményezést, az első percekben elléptek Franciaországtól. Az olimpiai bajnok sokáig csak zárkózott, azonban nyolc perccel a vége előtt utolérte a világbajnokot. Idegőrlő hajrá vette kezdetét ekkor, azonban a döntés nem született meg 60 perc alatt. A kétszer ötperces hosszabbítás 27–27-es állásnál vette kezdetét. Ezt a gallok bírták jobban, akik a ráadás második felében ellenfelük fölé kerekedtek.

Franciaország hosszabbítás után 33–31-re verte meg Dániát, így története negyedik Európa-bajnoki címét szerezte.

Svédország szerezte meg a bronzérmet és az olimpiai kvótát

A bronzmérkőzésen a rekordbajnok Svédország és a házigazda Németország szállt harcba a dobogó alsó fokáért. Fontos kiemelni, hogy a két döntős már biztos olimpiai résztvevő, így az Eb-ről a bronzérmes kvalifikálja magát egyenes ágon a párizsi játékokra. A találkozót az elejétől kezdve svéd dominancia jellemezte, erős védekezés révén nagyobb előnyre tettek szert.

A játékrész közepén az egyik szurkoló rosszulléte miatt néhány percre félbeszakadt a mérkőzés, azonban ez nem zavarta meg az északiakat, akik 18–12-re vezettek a szünetben. A második félidő inkább a házigazdákról szólt, akik nekiestek ellenfelüknek, ami sikeresnek bizonyult. A svédek előnye a hajrára egyetlen gólra csökkent, de a győzelmet nem engedték ki a kezükből.

Svédország 34–31-es sikert aratott, ezzel megszerezte az Európa-bajnokság bronzérmét, valamint kvótát szerzett a 2024-es párizsi olimpiára.

A magyar válogatott az 5. helyen zárta a tornát, miután egy góllal legyőzte Szlovéniát. Chema Rodriguez együttese minden idők legjobb magyar helyezését érte el az Európa-bajnokságok történetében. Szintén biztossá vált, hogy március közepén Norvégia, Portugália, valamint Tunézia lesznek a mieink ellenfelei az olimpiai kvalifikációs tornán. A mieink szerepléséről és az olimpiai esélyekről elemzést készítettünk. A torna álomcsapatába végül nem került be magyar játékos.

Az idei férfikézilabda-Európa-bajnokságot több mint egymillió szurkoló figyelte a helyszínen, az átlagnézőszám meghaladta a 15 ezret. A torna első játéknapján világrekordot jelentő, 53 ezer néző volt jelen a düsseldorfi stadionban.

Férfikézilabda-Európa-bajnokság:

A 3. helyért:

Svédország–Németország 34–31 (18–12)

Döntő:

Franciaország–Dánia 33–31 (27–27; 14–14) – hosszabbítás után

Rovatok