Index Vakbarát Hírportál

Westbrook megcsinálta a lehetetlent, legendás rekordot állított be

2017. április 5., szerda 09:03

Több mint ötven éves rekordot állított be az NBA-ben Russell Westbrook, aki szezonbeli negyvenegyedik tripla-dupláját hozta össze a Milwaukee Bucks ellen 110-79-re megnyert mérkőzésen szerda hajnalban. Az eddigi rekordot Oscar Robertson egyedül tartotta, aki az 1961/62-es idényben jutott el ugyaneddig

De mi az a tripla-dupla?

Ha egy kosaras három különböző statisztikai mutatóból, például pontszámból, asszisztból és lepattanóból ér el két számjegyű mennyiséget egyetlen mérkőzésen. 

Westbrook olyan legendákat előzött meg az idény közben, mint Wilt Chamberlain és Magic Johnson, bár utóbbinak tizennyolc volt a legjobbja, inkább az a nagy szán, hogy Chamberlainnel és Robertsonnal is egy lapon lehet emlegetni, pedig ők a maguk idejében eléggé kilógtak az amerikai kosárlabda-bajnokság mezőnyéből.

Westbrook úgy hozott össze negyvenegy tripla-duplát egy idényben, hogy manapság már jóval kiegyenlítettebb a mezőny. Az Oklahoma City kosarasa a rekordbeállítást úgy érte el, hogy közben sorra döntögette a rekordokat: senki nem szerzett még annyi pontot tripladuplázás közben, mint ő, és az is rekord volt, hogy az egyik tripladuplája alatt az összes dobása bement. A lényeg: emberfelettit kosarazott az egész idényben. 

A mostani mérkőzésen 12 ponttal, 13 assziszttal és 13 lepattanóval zárt, a győzelem után a közönség MVP-skandálásban tört ki, vagyis őt akarják látni a szezon legértékesebb játékosaként. Teljesen jogosan, mert ha nem így lesz, akkor nincs igazság. 

Westbrook a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy feldobja, milyen remek érzés ilyen csapatban és ilyen franchise-ban játszani, és remélhetőleg a rájátszásban is folytatódik majd a formájuk, plusz megköszönte a családjának. A csapat is hálás lehet neki, mert látványosan jól megy nekik, amikor tripladuplázik: 32 győzelem, 9 vereség a mérlegük az ilyen mérkőzéseken. 

Ráadásul maradt még öt mérkőzése, hogy megdöntse a rekordot, és negyvenkettő vagy ennél is több tripladuplája legyen egyetlen szezonban, ami aztán már tényleg megdönthetetlen csúccsal érne fel. Sőt, ha tizenhat asszisztot még összehoz ezeken a meccseken, akkor úgy zárja az alapszakaszt, hogy tripla-duplát átlagol, ami szintén óriási teljesítmény lenne. 

Eredmények:

Cleveland Cavaliers-Orlando Magic 122-102

Indiana Pacers-Toronto Raptors 108-90

Philadelphia 76ers-Brooklyn Nets 118-141

Washington Wizards-Charlotte Hornets 118-111

New Orleans Pelicans-Denver Nuggets 131-134

New York Knicks-Chicago Bulls 100-91

Oklahoma City Thunder-Milwaukee Bucks 110-79

San Antonio Spurs-Memphis Grizzlies 95-89 - hosszabbítás után

Utah Jazz-Portland Trail Blazers 106-87

Golden State Warriors-Minnesota Timberwolves 121-107

Sacramento Kings-Dallas Mavericks 98-87

Rovatok