Index Vakbarát Hírportál

A Google kiadja a titokban gyűjtött wifi-adatokat

2010. június 4., péntek 14:04

Egy amerikai bíróság megtiltotta a Google-nek, hogy törölje az utcák fotózása közben, három év alatt összegyűjtött adatokat. A héten a cég úgy döntött, hogy a spanyol, a francia és a német adatvédőknek is kiadja a feltehetően személyes adatokat tartalmazó merevlemezeket.

Többhetes ellenállás után a Google úgy döntött, hogy kiadja a Street View-autók által titokban gyűjtött wifi-adatokat három állam, Spanyolország, Franciaország és Németország adatvédelmi hivatalainak, értesült csütörtökön a Financial Times.

Május közepén derült ki, hogy a Google autói, amelyek egy éve Budapesten is megkezdték az utcák lefényképezését, a Google szerint véletlenül az elmúlt három évben  600 gigabájtnyi adatot gyűjtöttek össze az egyes városokban működő wifi-hotspotokról, és a drótnélküli hálózaton áramló egyéb adatokat, így emaileket is összegyűjtöttek. Miután május közepén nyilvánosságra került az ügy, a cég bocsánatot kért az érintettektől, és Eric Schmidt, a cég vezérigazgatója elismerte, hogy a Google hibázott. („We screwed up”, mondta egészen pontosan.)

Törölni nem szabad

A spanyol, a francia és a német adatvédelmi biztosok egyaránt azt kérték a Google-től, hogy adja ki az összegyűjtött adatokat, de a cég – különös módon éppen adatvédelmi okokra hivatkozva – megtagadta a merevlemezek átadását. A hamburgi adatvédelmi hatóság fontolóra vette, hogy pénzbüntetéssel sújtja a Google-t, de a németek azt sem tartják kizártnak, hogy büntetőjogi eszközökhöz folyamodnak.

A Google az elmúlt hetekben arra hajlandó volt, hogy törölje az egyes országokban gyűjtött információkat, és az írországi adatokat tartalmazó merevlemezt egy független szakértő jelenlétében megsemmisítette (pdf). Közben azonban néhány amerikai állampolgár beperelte a céget személyes adatokkal való visszaélés miatt, és egy oregoni bíróság a múlt héten megtiltotta a Google-nek a bizonyítékok törlését. Elképzelhető, hogy a cég éppen ezért döntött úgy, hogy nincs értelme a további ellenállásnak, és az európai országoknak is kiadja az adatokat.

Rovatok