Index Vakbarát Hírportál

Wikileaks-leleplező wikit indított a Gawker

2010. augusztus 31., kedd 11:21

Miközben a Julian Assange által alapított Wikileaks folyamatosan szivárogtatja a titkos dokumentumokat, a Gawker blogbirodalmat nyugtalanítja, hogy magáról a szervezetről semmit nem lehet tudni. A Wikileakileaks.org célja, hogy lerántsa a leplet a lepellerántókról.

„A titkokat megosztó Wikileaks.org jelmondata, hogy „Megnyitjuk a kormányokat”. De maga a szervezet nagyjából annyira nyitott, mint Észak-Korea. Ezért indítottuk el a Wikileakileaks.org-ot, ahol megtalálhatók a Wikileaksszel kapcsolatos titkok, dokumentumok és pletykák” – írta Adrian Chen, a Gawker-blogbirodalomba tartozó Valleywag szerzője az új szájtot bemutató hétfői posztjában.

A gawkeresek rájöttek, hogy bár a kormányzati és üzleti titkok megszellőztetésére szakosodott Wikileaks a nyilvánosság érdekében működik, sem a szervezet pénzügyi hátteréről, sem felépítéséről, sem forrásairól nem lehet tudni semmit. Julian Assange, a szervezet egyetlen néven nevezett közreműködője és alapítója hírhedten érzékeny a Wikileaks sajtómegjelenéseire, sőt az is megtörtént, hogy egy őt előnytelen színben feltüntető cikk megjelenése után nem volt többé hajlandó nyilatkozni a szerzőnek.

Még nincs sok titok

A 2006-ban alapított Wikileaks az indulás után két évvel azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy közzétette a svájci Julius Baer bank kajmán-szigeteki ügyleteire vonatkozó vádakat. A bank a szájt bezárását követelte, és egy kaliforniai bíróság 2008 februárjában eleget tett a kérésnek, majd néhány héttel később feloldotta a tilalmat, így a Wikileaks újraélesedett.

A szervezet az eddigi legnagyobb botrányt azzal keltette, hogy közzétette az amerikai hadsereg egy iraki légicsapásáról készült videót. Az akcióban civilek is életüket vesztették; a felvételt egy Bagdadhoz közeli bázisról csempészte ki egy amerikai tizedes, akit egy volt hacker, egyes források szerint maga is a Wikileaks munkatársa adott ki a hatóságoknak.

A Wikileakset az elmúlt hónapokban többször is az a vád érte, hogy egyes titkos vagy bizalmas dokumentumok közzétételével ártatlanok életét vagy reputációját sodorja veszélybe.

Assange azt állítja, az amerikai hatóságok hajtóvadászatot folytatnak  ellene. Alig több mint egy hete a svéd ügyészség nemi erőszakkal és molesztálással vádolta, és elfogatóparancsot adott ki ellene. Assange azt nyilatkozta, hogy ártatlan, és az akció a Pentagon kísérlete a Wikileaks ellehetetlenítésére.

A Wikileakileaks.org egyelőre kevés titkot vonultat fel: van rajta néhány a Wall Street Journalben, a New York Timesban és a New Yorker magazinban megjelent újságcikk Assange-ról és a Wikileaksről, és pár link a Cryptome.org-ra, ahol a szervezet belső levelezése és Assange-nak a Cypherpunks levelezőlistára írt posztjai olvashatók. A szájt természetesen számít az olvasók kontribúciójára.

Rovatok