Index Vakbarát Hírportál

Megfigyeltem a családomat

2011. augusztus 6., szombat 16:42

Fél nap alatt összerakható egy kamerás megfigyelőrendszer, de ha profi megoldást akarunk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Aki fél a betörőktől, de nincs sok százezer forintja kamerákra, fokozatosan is kiépítheti a védelmi rendszerét.

Ha ronda ablakráccsal akarjuk távol tartani a bűnözőket a lakásunktól, kétféle termék közül választhatunk. Van betörés előtti és betörés utáni verzió, amelyek műszaki szempontból pontosan ugyanolyanok, de az utóbbi sokkal többe kerül. A hightech eszközök piaca kicsit bonyolultabb, két biztonsági kamera ára közt akkor is óriási a különbség, ha még nem raboltak ki minket.

Mosolyogjon a kamerába!

Minden hónapra jut egy sztori arról, hogy az ellopott Macbook vagy más kamerás kütyü miként vezette nyomra a rendőröket. A tolvaj vagy az orgazda leül a gép elé, eközben az eredeti tulajdonos távolról elindítja a kamerát, és a képeket elküldi a nyomozóknak. Mégsem érdemes a laptop kamerájára építeni az otthoni védelmet, mert a módszer csak addig működik, amíg nem lesznek képzett rablók, akik lopás után öt perccel szétbontják a kütyüt, és eladják az egészet alkatrésznek. Autótolvajok körében már jól megy a darabolás, nem kizárt, hogy a gépbuherátorok is megjelennek a bűnözők között.

Komolyabb védelmet építhetünk ki hálózatra kötött webkamerával, legalábbis ezzel érveltek a forgalmazó szakértői, amikor rávettek, hogy próbáljam ki az egyik IP-kamerájukat. Ez jó ötletnek tűnt, mert az elmúlt hónapokban sokat foglalkoztam az otthoni hálózati bigyókkal, elsősorban multimédiás eszközökkel (NAS, DLNA, netes lejátszók), és a kamerák ezekkel is összeköthetők.

Egy IP-kamera beüzemeléséhez nem kell mérnöki diploma, csak elegendő idő ahhoz, hogy átrágjuk magunkat a hosszú kézikönyvön. Aki már összerakott egy otthoni hálózatot, az a lakás távmegfigyelését is megoldja szakértői segítség nélkül. Ideális állapot, ha van már otthon egy 1-2 TB-os hálózati vincseszter (NAS). Ezen általában zenét és filmet tárolunk, de elférnek rajta a biztonsági kamera felvételei is, amelyek kényelmesen visszanézhetők az lcd-tévén vagy laptopon, ha azokkal is a belső hálózatunkra csatlakozunk. Mobillal és tablettel pedig bárhol megnézhető a kamerák élőképe.

A falra vagy plafonra felszerelt IP-kamerákat nehezebb észrevenni, mint a laptopban lévő webkamerát, bár kétségtelen, hogy bézbólütővel ezek is simán elintézhetők. Az egyszerűbb, olcsóbb típusok valóban sérülékenyek, de vannak esőtűrő kültéri egységek is, ellenálló acél burkolattal. Nálam egy ilyen modell járt teszten, egy csúcskategóriás, 100 ezer forintos Y-cam Bullett.

Kísértetek a lakásban

Egy IP-kamera önmagában elég egyszerű eszköz. A mozgásérzékelő elindítja a rögzítést, és a memóriakártyájára vagy NAS-ra mentett videót később visszanézhetjük. Feltéve, hogy jól elrejtettük a NAS-t, és azt nem lopták el. Kicsit macerásabb, ha távolról akarunk ránézni az otthonunkra. Ehhez először regisztrálni kell egy dinamikus-IP szolgáltatónál, mert így ingyen szerezhetünk egy olyan webcímet, amit bármilyen böngészőből elérünk. Regisztráljuk az edesotthonom.ipszolgaltatom.com címet, amivel bármilyen böngészőből elérjük a kameránk adminisztrációs felületét. Név és jelszó beírása után máris látjuk, mi történik otthon.

A nálam járt Y-cam Bullet csak 640x480 pixel felbontású, ami ahhoz kevés, hogy jól lássuk a betörő arcát, de az kiderül, hogy van-e valaki a lakásban. Ennél is rosszabb a mobilra küldött videojel, amit még a régi csokker Nokiákra optimalizálhattak, nem a mai, 800x480 pixeles okostelefonokra. Ebből legfeljebb annyit lehet kisilabizálni, hogy nem egy ló rohangál a lakásban, hanem egy ember. A kamerában van wifi, de érdemes inkább vezetékes hálózatot használni, mert az gyorsabb, megbízhatóbb. A wifin percek alatt vergődtem át a bejelentkezésen, hogy végre megnézhessem a kamera élőképét, és nagy volt a késleltetés. Mire elkészült a pillanatkép, már rég más volt látható rajta, mint amit le akartam menteni.

A Y-cam egyik legjobb extrája a lencse körül elhelyezett 12 kisujjnyi infraled, amelyek segítségével sötétben is jól lát a kamera. Praktikus, mert a betörők szeretnek sötétben dolgozni, de az is biztos, hogy éppen emiatt érdemes a kamerát nehezen elérhető helyre szerelni. A piros fény ugyanis könnyen észrevehető. Az infrás képek ijesztően jó minőségűek, már csak a full HD felbontás hiányzik.

Okosított biztonsági őr

A Y-cam adminisztrátori interfésze nem túl kifinomult, érdemes a vezérlést más eszközre bízni. Én egy Synology DS211j típusú NAS-t kötöttem össze a kamerával. Ez kiváló multimédiás eszköz, DLNA támogatással és bittorrent klienssel, tehát a rajta tárolt filmeket és zenéket lejátszhatjuk hálózatra köthető tévén. Emellett nyomtató-, levelező- és adatmentő szerverként is működik, valamint profin kezeli a biztonsági IP-kamerákat.

A DS211j interfészén beállíthatjuk azokat az időszakokat, amikor folyamatos felvételt akarunk készíteni, és azokat, amikor elég, ha a mozgásérzékelő aktiválja a kamerát. Vannak olyan napszakok is, amikor egyáltalán nem érdemes videózni. Érdemes kihasználni ezt a funkciót, mert amikor minden időszakban aktív volt a mozgásérzékelő, pár nap alatt 3 GB tárhelyet használtam el. A felvételek 90 százalékán a gyerekek játszottak a nappaliban, amiről teljesen fölösleges kémvideókat készíteni.

Sms-riasztást is kérhetünk a DS211j-n, ehhez regisztrálni kell egy ilyen szolgáltatónál. Kényelmesen használható a NAS lejátszója, és nagy segítség, hogy egy helyen több kamera vezérelhető. Sajnos a Synology ebben jó üzleti lehetőséget látott, és a DS211j alapból csak egy kamerát kezel. Plusz egy kamera 15 ezer, plusz négy kamera 56 ezer forint, és ez csak a vezérlés licencdíja, még a kamerát is meg kell venni hozzá.

Félelem és reszketés

Tesztem tanulsága, hogy egy kamera kis lakásban jó, de egy közepes családi házat már nehéz megvédeni vele. Mert mi van akkor, ha más irányból közelít a rabló, a másik ablakon mászik be, pont azon a járdaszakaszon nem néz a kamera felé? A csak nappal látó kamerák pedig semmit nem érnek, ha éjjel jönnek a betörők. Több kamerával már sok százezer forint a védelem ára, el kell pepecselni a beállítással, hogy minden jó szögben álljon.

Aki nem tárol a lakásában csillió forintos ékszereket vagy gépeket, annak aligha éri meg a kamerás védelem kiépítése. Viszont aki NAS-t venne multimédiás háttértárnak, annak érdemes olyan típust választania, amelyre később ráköthet néhány kamerát. Ha szerencséje van, akkor még az olcsóbb, betörés előtti változatot kapja.

A kamerát a  a Lejátszó.hu-tól kaptuk tesztelésre.

Rovatok