Index Vakbarát Hírportál

Röhejesen kötekedik a bírósággal az Apple

2012. november 5., hétfő 12:05

A Court of Appeal of England and Wales múlt héten arra utasította az Apple-t, hogy távolítsa el honlapjáról a bírósági ítéletben elrendelt, de a cég által elferdített bocsánatkérő szöveget, mert az inkorrekt és valótlan információkat tartalmazott. A cég 14 napot kért a változtatás végrehajtására, de a bíróság valamiért nem hitte el, hogy a világ egyik legnagyobb tech vállalatának valóban ilyen sok idő kell egy ilyen egyszerű dologra, ezért csak 24 órát kapott a módosításra.

Az Apple végül időben megváltoztatta a szöveget, és most nem egy link mögé rejtette el, mint korábban, hanem kitette a főoldalra. Érdekes látni, hogy egy ekkora cég milyen szinten semmibe veszi a jogállamok döntéseit: bár a bocsánatkérést tényleg kirakták, a gyakorlatban mégsem ér semmit. A Reddit egyik felhasználója vette észre: a kezdőlapon található kép mindenképpen akkorára méreteződik át, hogy letolja a látható részről a bocsánatkérést. Meglepő, hogy még ez a programozási munka is belefért a 24 órás határidőbe.

A mostani átméretezés már csak hab a tortán. A korábbi, lecserélt szöveg eléggé bicskanyitogató volt, a bíróság hosszas indoklásából válogatott kiragadott részleteket. A múlt hétig látható szöveg arról szólt, hogy a Samsung készülékei nélkülözik azt az elegáns letisztultságot és extrém egyszerűséget, amelyek az Apple sajátjai. Nem felejtették el odaírni azt sem, hogy Németországban, és az USA-ban a helyi bíróságok igenis bizonyítottnak látták, hogy a Samsung lopott, ráadásul az Apple sokkal-sokkal népszerűbb termékéről másolt.

Rovatok