Index Vakbarát Hírportál

Már a start előtt lelőtték az új Megauploadot

2012. november 10., szombat 09:07

Közel egy éve tart már a jogi háborúskodás a Megaupload fájlcserélő portál és a szórakoztatóipar között. Az oldalt leállították, üzemeltetőit az FBI rohanta le és vette őrizetbe, Hollywood 500 millió dolláros kár okozásával vádolja őket. Az amerikai és az új-zélandi bíróságokon azonban eddig a Megaupload-vezér Kim Dotcom aratott kisebb-nagyobb győzelmeket, aki ügyesen bánik a médiával is, és az egész ügyet úgy állítja be, mintha az óriáscégek rabigája alatt nyögő szórakoztatóipar és a művészek megmentője lenne, aki ellen a milliárdos cégek boszorkányüldözést folytatnak. Dotcom legutóbbi húzása az volt, hogy a leállított Megaupload helyett új szolgáltatás indítását jelentette be.

A Mega nevű fájlcserélő elvileg 2013 januárjában indult volna, a me.ga címen elérhető előzetes oldal azt ígérte, hogy nagyobb, jobb, gyorsabb és biztonságosabb lesz, mint bármilyen eddigi fájlcsereközpont, és az egész internetet meg fogja változtatni.

A tervbe azonban hiba csúszott, a .ga domének gazdája, a nyugat-afrikai Gabon ugyanis elkobozta Dotcomtól a bejegyzett címet. „Gabon nem fog lehetőséget adni bűnözőknek a szerzői jogokkal való visszaélésre az ország neve alatt” – jelentette ki a gaboni telekommunikációs miniszter, Blaise Louembe. Dotcom gúnyos twitteres üzenetben reagált, amiben azt írja, a gaboniaknak valószínűleg időgépük van, hogy meg tudják állapítani, jogsértő lesz-e a jövőben induló oldal, és az egész eset csak azt mutatja, hogy az őt ellehetetleníteni próbáló FBI keze milyen messzire elér.

A me.ga domén időközben egy Omega nevű rejtélyes hekkercsapat kezébe került, akik azt írják, ők igazi anarchisták kalózok, akiknek a becsületébe gázol Dotcom azzal, hogy pénzt csinál a fájlcseréből. Ezért az oldalt rögtön felajánlották megvételre a nagy zenekiadóknak, illetve mindenkinek, aki Dotcom ellenségeként határozza meg magát.

A me.ga doménen jelenleg semmilyen tartalom nem elérhető.

Rovatok