Index Vakbarát Hírportál

Elindult a Megaupload utóda

2013. január 20., vasárnap 11:02 | aznap frissítve

Kim Dotkom új fájlmegosztó oldalt indított, az egyszerűen Megának nevezett oldal hasonlóan működik a tavaly megszüntetett Megauploadhoz. A felhasználók nagyméretű fájlokat tölthetnek fel és tárolhatnak online. A szolgáltatás ötven gigabájt ingyenes tárhelyet ad, ami sokkal több, mint a Dropbox vagy a Google Drive. A Dropboxhoz hasonlóan működik a drag and drop rendszer, vagyis csak be kell húzni az adott fájlt az ablakba és már fel is lehet tölteni.

Nagyméretű fájlokat is fel lehet tölteni, így a felhasználók filmeket, zenéket is tárolhatnak online. A különbség a Megauploadhoz képest, hogy rendszer azonnal titkosítja a feltöltött adatokat, a fájlokhoz tartozó titkosítás a felhasználóknál van, nem a szolgáltatásnál. A jelenleg házi őrizetben védekező Kim Dotkom ezzel próbálja megelőzni, hogy a Megauploadhoz hasonló jogi problémákba ütközzön. Maguk a szerver üzemeltetői sem fogják tudni, hogy mit tartalmaznak a fájlok.

A Mega használata nagyon egyszerű, csak rá kell kattintani a nagy piros téglalapra és máris megjelenik a számítógép főkönyvtára, ahonnan kiválaszthatjuk, melyik fájt szeretnénk feltölteni. A feltöltés előtt persze el kell fogadni a felhasználási feltételeket, amelyekben többek között az áll, hogy nem tölthetünk fel jogvédett anyagot.

A feltöltés, sőt az egész oldal működése egyelőre akadozik, nekünk nem sikerült feltölteni még egy öt megabájtos képet sem, pedig elég sokat vártunk, nem indult el a feltöltés. Elvileg a regisztráció nélküli feltöltést is engedi, de ha regisztrálunk, akkor hamarabb indul meg a fájlok feltöltése.  A regisztráció után az oldal elkészíti a titkos kulcsot, meg lehet adni, hogy egyszerre hány darabot töltsön, feltöltési sebességet is be lehet állítani, hogy ne terhelje meg a gépet. Emailcím alapján ismerősöket is hozzákapcsolhatunk a fiókunkhoz, így egyszerűbb fájlokat megosztani.

Nem véletlen, hogy pont január 19-én indult az új szolgáltatás, pont egy évvel ezelőtt állították le a Megauploadot. Az FBI állíttatta le az oldalt, mert az ügyészség szerint a szolgáltatás legalább félmilliárd dolláros kárt okozott a szerzői jogok tulajdonosainak. A Megát is Új-Zélandon jelentették be, miután a Megaupload főhadiszállása is Aucklandben volt. A Megaupload valóságos aranybánya volt, az FBI becslése szerint Kim Dotkom 175 millió dollárt kaszált vele hat év alatt.

A Mega eredetileg a me.ga doménen indult volna, de a.ga domének gazdája, a nyugat-afrikai Gabon elkobozta Dotcomtól a bejegyzett címet.

Rovatok