Index Vakbarát Hírportál

A Dishonored az év játéka a BAFTA-gálán

2013. március 6., szerda 21:51

Amikor ősszel kritikát írtunk a Dishonored című videojátékról, a címben megelőlegeztük, hogy az év játékáról van szó. És nem is túloztunk nagyon, hiszen a brit filmakadémia, a BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) szerdán ezt a programot választotta az év videojátékának. A Dishonored a belsőnézetes lövöldözős játékok (fps-ek) műfaját frissítette fel egyedi világával és változatos, a mészárlás mellett a lopakodást és egyéb ügyeskedéseket is támogató játékmenetével.

A Dishonored mellett a csak Playstation 3-ra megjelent, filozofikus hangulatú Journey volt a show legnagyobb nyertese, öt díjat söpört be, többek között a legjobb zene, játéktervezés és az online multiplayer játék díját. Más, nem hagyományos játékok is jól teljesítettek, a The Unfinished Swan például a legjobb játékinnováció és a legjobb első játék díját is megkapta. A programban a játékos teljesen fehér játéktérben kezd, festékpacákat lőve színezheti be a pályák falait és tereptárgyait, felfedve maga előtt a játékteret.

A legjobb sztori és a legjobb mobiljáték díját a The Walking Dead nyerte, a legjobb akciójáték a Far Cry 3 lett, a legjobb stratégiai játék a régi klasszikust felélesztő Xcom – Enemy Unknown, a legjobb sportjáték a New Star Soccer, a legjobb családi játék pedig a Lego Batman 2.

A BAFTA tagságot (ami amolyan életműdíjnak felel meg) idén Gabe Newell, a Valve vezetője kapta, az általa igazgatott cégnek többek között a Half-Life sorozatot, a Portalt és a Steam platformot köszönhetik a játékosok.

A BAFTA 1998 óta ad elismeréseket a videojátékoknak, de csak 2004 óta díjazza ezeket külön rendezvényen. Az elismeréseket a közönségdíj kivételével szakmai zsűri ítéli oda. Az első években platformonként külön díjakat adtak, de 2006 óta összevontan, kevesebb kategóriában osztották a díjat. Tavaly a Portal 2-t választották 2011 legjobb játékának.

Rovatok