Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban betiltanák a nyomtatott fegyvert

2013. június 14., péntek 15:02

Alig egy hónapja készült el a világ első, kizárólag 3D nyomtatóval készített lőfegyvere, de egyesek már korlátoznák a gyártását és használatát. Lewis Fidler, a New York-i képviselőtestület egyik tagja például szigorítana a nyomtatott fegyverek gyártására vonatkozó szabályozást. A képviselő azt szeretné, ha ilyen eszközöket csak a hivatalos fegyvergyártók készíthetnének, és csak úgy, ha 72 órával a gyártás kezdete előtt értesítenék a hatóságokat. A New York-i Közgyűlés egy másik javaslata egyenesen betiltaná a nyomtatott fegyver gyártását, értékesítését és használatát.

Az új kezdeményezések szigorítanának a mostani szövetségi szabályozáson, ami biztosítja, hogy otthon lehessen fegyvert készíteni, feltéve, hogy azok nem haladnak meg egy bizonyos méretet, és az így készített eszközöket senkinek sem adják el. További megkötés, hogy a gyártónak a fegyver működő eszközeit tartalmazó tok legalább 20 százalékát otthon kell elkészítenie. Az Egyesült Államokban ez népszerű tevékenység, amit az is tükröz, hogy a fegyvergyártás egyik virágzó szegmensét a 80 százalékban kész fegyvertokok árusítása adja.

A 3D nyomtatóval készített lőfegyverek nem sértik a mostani szabályozásokat. Bár a Defense Distributed által készített fegyver tervrajzait a kormány ráhatására eltávolították a hivatalos oldalról, a magánszemélyek a megfelelő nyomtató birtokában elkészíthetik a saját nyomtatott fegyverüket, amíg meg nem sértik meg vele a törvényeket.

A mostani helyzet azért különleges, mert a jogalkotók egy olyan problémát próbálnak szabályozni, ami még nem létezik. A bűnözők többsége a feketepiacról szerzi be a lőfegyvereket, de ez már a 3D nyomtatóval készült fegyverek előtt is problémát jelentett, és a feketepiac teljes méretéhez képest a nyomtatott fegyverek száma elhanyagolható. A nyomtatható fegyverek egyszerre csak egy lövést tudnak leadni, és a rosszul összeszerelt darabok még ilyenkor is felrobbanhatnak. A piacon kapható kézifegyverek hatékonyabbak, többféle is kapható belőlük, és lenyomozhatatlan eredetű alkatrészekből is összeállíthatók.

Valószínű, hogy a mostani törvényjavaslat a nyomtatott fegyverekkel elkövetett bűncselekményeket próbálja megakadályozni. Az nem kétséges, hogy amint ezek az eszközök fejlettebbé válnak, a hozzájuk köthető bűncselekmények száma is nőni fog. De amíg a fegyverek otthoni gyártása nem lesz olcsóbb, mint a feketepiacról beszerezni egy ellenőrizhetetlen eredetű fegyvert, addig nem a 3D nyomtatóval készült lőfegyverek jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot. Különösen az Egyesült Államokban nem, ahol a lakosság már most is több mint 310 millió kézifegyvert birtokol.

Rovatok