Index Vakbarát Hírportál

Az Apple-t szorongatja Washington

2013. augusztus 3., szombat 15:28

Súlyos jogi következmények fenyegetik az Apple-t, amiért megsértette a versenyjogot, amikor nagy könyvkiadókkal szövetkezve felemelte az e-könyvek árát. Júliusban az amerikai Igazságügyi Minisztérium első fokon megnyerte a vállalat ellen indított pert. Az ítélet szerint az Apple az antitröszt szabályozást megszegve emelte meg drámaian 2010-ben az e-könyvek árát, és ezzel többszázmilliós kárt okozott a fogyasztóknak.

Az Apple saját e-könyv-üzletágának beindításakor paktált le öt könyvkiadóval, hogy együtt ellensúlyozzák az Amazon alacsony árait. Amíg az elektronikus könyvek piacának akkor 90 százalékát uraló Amazon a könyveket sokszor beszerzési áruk alatt kínálta, az Apple inkább a legnagyobb kiadókkal törekedett egyedi megállapításokra.

Ennek eredményeként saját e-könyváruházuk, az iBookstore 2010-es bevezetése után a korábban 9.99 dolláros könyvek ára jellemzően 12.99 – 14.99 dollárra emelkedett. Úgy néz ki, túllépték a törvényesség küszöbét: többek között Steve Jobs emailjei bizonyítják, hogy a meghatározó súlyú kiadókkal rendszeresen konzultáltak az árrögzítés lehetőségéről.

Az eset hatására most erősen korlátoznák az Apple mozgásterét. Az Igazságügyminisztérium javaslata a céget öt évig eltiltaná a kiadókkal, film-, zene és televíziós műsorok forgalmazóival való megállapodásoktól – írja a Reuters.

Az Apple-t arra is köteleznék, hogy az oldalán „az árak összehasonlíthatósága érdekében” helyezzen el hiperlinkeket a többi e-könyvforgalmazó cég oldalára. Az Apple idáig egyik alkalmazásában sem engedélyzett linkeket külső áruházakhoz. A tervezet, amit a bíróságnak még jóvá kell hagynia, „kemény csapást jelent az Apple saját platformja feletti kontrolljában” – kommentálta a javaslatot az Information Week szakírója.

Nem meglepő módon az Apple harcba száll az általa drákóinak és megalapozatlannak nevezett szigorításokkal. Saját értelmezésük szerint az iBookstore-ral csak nagyobb választási lehetőséget adtak a fogyasztóknak, „innovációt és versenyt hoztunk a piacra, megtörve az Amazon monopolista szorítását a könyvkiadás piacán”.

A bírósági döntés és következményei, még ha pénzügyileg nem is rendítik meg feltétlenül a vállatot, súlyos károkat okozhatnak a sokak szemében kultikus brand reputációjában. Az Apple-re nem járnak mostanában túl jó napok: július végén derült ki, hogy hatalmasat zuhant a vállalat nyeresége, az apple Store eladásai is komolyan visszaestek.

Rovatok