Index Vakbarát Hírportál

Steve Ballmer visszavonul

2013. augusztus 23., péntek 15:34

A Steve Ballmer, a Microsoft vezére 12 hónapon belül nyugdíjba vonul, utódja egyelőre nincs, a tőzsde kilőtt – írja a CNN. Ballmer 2000 januárja óta volt a Microsoft vezérigazgatója, igaz visszavonulásáig Bill Gates volt a cég elnöke. Egyelőre annyi biztos, hogy egy éven belül lemond, egyelőre keresik az utódját.

Ballmer nagyon sok kritikát kapott a befektetőktől, amiért hagyta, hogy az Apple és a Google lenyomják a céget a mobilpiacon. Mostani küldetése szerint úgy alakítaná át a a céget, hogy az eszközökre és szolgáltatásokra fokuszáljon, ahelyett, hogy csak szoftverekre. Ehhez pedig olyan vezért keresnek, aki még sokáig marad. A hírre a Microsoft részvényei 8 százalékot emelkedtek.


Az átalakításokról szóló hírek még júniusban szivárogtak ki: elvileg a Microsoft új kulcsemberei a szerver-üzletágat vezető Satya Nadella és a Skype köré épülő kommunikációs divízió első embere, Tony Bates lesz. Hogy az interaktív szórakoztatás (ami nagyjából a videójátékokat és az Xboxot fedi le) üzletág főnöke ki lesz, nem tudni – Don Mattrick szűk két hónapja leköszönt innen, és Ballmer vette át tőle ideiglenesen a posztot. Hogy a jelenlegi kulcsemberek közül kerül-e ki az új vezérigazgató, még nem tudni. Azt is pletykálták korábban, hogy Bill Gates is visszatérhet megmenteni a vállalatot.

Az új irányvonal vesztesei valószínűleg üzleti szoftveres, irodai programcsomagokkal foglalkozó, és online üzletágat részt vevői lehetnek. Az egyelőre nem világos teljesen, hogy új Microsoft víziójában a cég hagyományos kulcsterméke, a Windows hol kap helyet.

Rovatok