Index Vakbarát Hírportál

Az Xbox-főnök otthagyja a Microsoftot

2013. július 2., kedd 08:39

Otthagyja a Microsoftnál betöltött vezető pozícióját Don Mattrick, és a Farmville-hez hasonló, facebookos játékokkal hírnevet és vagyont szerző Zyngához igazol, jelentették be hétfőn. Mattricket az utóbbi időben főleg a redmondi cég játékkonzoljával, az Xboxszal kapcsolatban láthattuk sokat, ő volt az, aki a Los Angelesben megtartott E3 kiállításon bemutatta a konzol legújabb változatát, az Xbox One-t.

A bemutató azonban hatalmas pr-bukás volt a cégnek, a bejelentéskor ismertetett megoldások nagy részét kis idő múlva hivatalosan is visszavonták, de egyelőre nem tudni, mekkora szívességet tettek mindezzel a szintén új konzolt bemutató Sonynak.

Mattrick irányítása alatt vált a cég aktuális konzolja, a 2005-ben bemutatott Xbox 360 játékgépből szórakoztató központtá, amin szerencsés földrajzi helyzet esetén akár a Netflix nevű tévészolgáltatást is igénybe vehették a felhasználók. Szintén Mattrick volt a főnök a Kinect nevű mozgásérzékelős szenzor bevezetésekor, ami ugyan értékesítési rekordokat döntött, a szerkezet lehetőségeit igazán kihasználó, értékelhető játék csak igen kevés született. A Microsoft honlapján olvasható bemutatásából az derül ki, hogy Mattrick érkezése után az eladott Xbox 360-ak száma tízmillióról majdnem nyolcvanmillióra, a számos előnyt biztosító, de pénzbe kerülő online előfizetés, az Xbox Live tagság előfizetői tábora pedig hatmillióról ötvenmillióra nőtt.

Mattrick 2007-ben lépett be a Microsofthoz, előtte az Electronic Arts nevű játékkiadó-óriásnál volt vezető. Az eredetileg játékfejlesztőként ismert szakember fiatal tehetségként a Test Drive című versenyjáték készítésében is részt vett.

Az átigazolás hírére a korábbi fényes sikerek után jelenleg inkább csak küszködő Zynga részvényei 10 százalékot emelkedtek, bár sokat nyomhatott a latban az is, hogy Mattrick váltása egyben a Zynga korábbi vezetője, Mark Pincus lemondását is jelenti. A források szerint a tárgyalások már régóta folytak, a Mattrick lelépése nem közvetlen következménye az Xbox One körüli szerencsétlenkedésnek, és a korábban bejelentett durva szerkezeti átalakításhoz sincs köze. Pillanatnyilag nehéz lenne megmondani, ki vehetné át Mattrick helyét a Microsoftnál.

Rovatok