Index Vakbarát Hírportál

Kémprogrammal lopják a hongkongi tüntetők adatait

2014. október 1., szerda 17:05

Harcoljanak bármilyen fontos ügyért is a hongkongiak, a kiberbiztonsági kockázatok őket se kímélik. Sőt, a legújabb támadás kifejezetten ellenük irányul. A Lacoon nevű mobilbiztonsági cég vette észre azt az adathalász-kísérletet, amely a WhatsApp nevű üzenetküldő alkalmazáson keresztül terjed.

Próbáld ki ezt az appot a Code4HK-tól az OCCUPY CENTRAL koordinálásához!

– több hongkongi tüntető kapott a napokban ilyen üzenetet letöltőlinkkel. A Code4HK egy fejlesztői közösség, amely valóban szimpatizál az esernyős forradalommal, de az üzenethez semmi közük.

A kémprogram a letöltése után olyan adatokhoz fér hozzá, mint a híváslista, az sms-ek és a telefon helyadatai. Nem tudni, pontosan mennyire terjedt el, de Michael Shaulov, Lacoon vezérigazgatója szerint minden tizedik üzenetet követett letöltés, és az Android mellett a jailbreakelt Iphone-ok is érintettek.

A támadás eredete is bizonytalan. Shaulov szerint a szerverek elhelyezkedése és a művelet összetettsége a kínai kormányra utal. Mindenesetre elég világos érdekük fűződne ahhoz, hogy információt szerezzenek az ellenük tüntetőkről, azt pedig már láttuk, hogy nem rettennek vissza például a netcenzúrától sem.

Rovatok