Index Vakbarát Hírportál

Trollhadsereget épít Kína

2014. október 20., hétfő 13:02

300 ezer bérkommentelőt állít hadba a kínai kormány, hogy terjesszék a párt jó hírét. Az 50 centes társaságként ismertté vált csapatba közönséges állampolgárokat toboroz a kormány, hogy hozzászólásaikkal a hivatalos álláspont irányába tereljék a közvéleményt az éppen aktuális eseményekkel kapcsolatban.

A csapat neve arra utal, hogy állítólag minden hozzászólás után 0,5 jüant, vagyis nagyjából 50 centet kapnak. A Kína Twitterének számító Sina Weibo egyébként betiltotta az „50 cent” kifejezés használatát.

Egy 2011-ben kiszivárgott, a bértrolloknak szóló belső dokumentum szerint a célok között olyanok szerepelnek, mint Amerika kritizálása vagy a szimpátia erősítése a párt iránt, a cél pedig Tajvan demokratizálódásának megakadályozása.

2012-ben a New Statesmannak sikerült beszélnie egy ilyen felbérelt kommentelővel, aki már számolni se tudta, hány felhasználónévvel dolgozott, miután reggelente e-mailben megkapta, milyen hírekre kell aznap összpontosítania.

Kínában a kormány már 2003 óta futtatja az Aranypajzs projekt nevű netcenzúrás programját, amely a kínai nagy tűzfal néven híresült el, de a Sina Weibo 2009-es indulása késztette őket arra, hogy proaktívan is fellépjenek, és elkezdjék szervezni a trollhadsereget.

Idén nagyobb fordulatszámra kapcsolt a projekt, amikor a Radio Free Asia szerint kiképzőközpontot is létrehoztak az 50 centeseknek, hogy előre felkészítsék őket a netes hadszíntérre. Harvardi kutatók szerint a kommentbrigád 250-300 ezer fős lehet. Ugyanők azt is megállapították, hogy

a kínai kormány szelektív cenzúrája soha nem látott méretű és kifonomultságú projekt

– bár ez nem meglepő azután, hogy a globális kiberháborúban is ők állnak nyerésre. A rendszer láhatóan működik, hiszen a még most is tartó hongkongi tüntetések alatt is csúcsra járt a kínai netcenzúra, és hekkertámadások is érték a tüntetőket.

Rovatok