Index Vakbarát Hírportál

Családtag lesz az Amazon új kütyüje

2014. november 7., péntek 10:14

Újra nekifut a világ meghódításának az Amazon, miután az utolsó két újításával egy kicsit és egy nagyot is bukott. A most bemutatott, Echo elnevezésű szerkezet egy olyan okoseszköz, ami figyeli, milyen kérdéseket és kéréseket intéznek hozzá, és ha tud, válaszol, illetve reagál ezekre.

Érthetőbben fogalmazva az Amazon az Apple Sirije és a Microsoft Cortanája után elkészítette a saját, intelligens beszédfelismerő alkalmazását, és ezt egy olyan hardverbe ültetve fogja árulni, amit az emberek szívesen betesznek a nappalijukba vagy a hálószobájukba. Az Echo akkor válaszol, ha megszólítják, így a csomagból kivéve az első dolga az lesz mindenkinek, hogy elnevezi valahogy, a gép pedig ezt a nevet figyeli, és várja az utána következő kérdést.

Az egyelőre csak meghívásos alapon terjesztett szerkezettől bármit kérhetünk. Milyen magas a Mount Everest, hány láb egy méter, és mivel kérésre viccet is mesél, talán arról is van fogalma, mennyi egy töketlen fecske átlagos repülési sebessége. Mivel az Amazon termékéről van szó, az Amazon pedig az internet Tescója, a lényeg az, hogy a zenelejátszás, az ébresztőóra és a visszaszámláló beállítása mellett ha kérjük, az Echo felírja a bevásárlólistára a dolgokat, amiket mondunk neki.

Egyelőre kérdés, hogy az amerikai cég megint elköveti-e a szokásos hibát, vagyis hogy túlságosan beledrótozza az Echót a saját ökoszisztémájába, vagyis hogy zenét csak az amazonon megvásárolt albumokból játszik-e le, vagy hogy egy-egy információ kikeresése után ajánl-e majd automatikusan könyvet a Kindle-shopból. Illetve azért tényleg bizalmi kérdés, hogy teszek-e a nappaliba egy hatalmas mikrofont, abban bízva, hogy az csak tényleg akkor figyel, ha azt mondom neki, hogy „Köcsög, mennyi az idő?”, nem pedig úgy általában, ahogy azt a Snowden-ügy óta sejtjük.

Rovatok