Index Vakbarát Hírportál

Apple - USA: 1-0

2016. március 1., kedd 01:04

Nem kötelezhető az Apple, hogy oldja fel egy drogügyletben használt iPhone okostelefon titkosítását, hozzáférhetővé téve a készüléken lévő adatokat - döntött magyar idő szerint hétfő éjjel egy New York-i bíró.

Ez a döntés fontos mérföldkőnek számíthat abban a vitában, mely során az FBI a tavaly decemberi, San Bernardinóban elkövetett terrortámadás egyik elkövetőjének iPhone-ján tárolt adataihoz akart hozzáférni, az Apple azonban megtagadta ezt, mondván: ehhez rendkívül veszélyes eszközt kellene létrehozniuk, amely, ha rossz kezekbe kerül, bárki féltve őrzött, személyes adataihoz hozzáférést biztosíthat.

Az ügyből egy fontos vita bontakozott ki arról, hogy hol húzódik az a határ, ahonnan fontosabbnak tekinthetőek a nemzetbiztonsági szempontok a személyes adatok védelménél.

A hétfői döntés azonban még nem a san bernardinói-ra, hanem egy másik ügyre vonatkozik, melyben még októberben kért hozzáférést a kormányzat a telefon adataihoz - egy ilyen ítélet azonban óriási precedensértékkel bír majd a jövőbeni Apple vs. FBI perekben.

A bíró indoklása szerint az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium nem kötelezheti a vállalatot, hogy akarata ellenére segítse az FBI nyomozóit, s a kongresszus soha nem hozott olyan törvényt, amely erre felhatalmazást adna. Az igazságügyi tárca tudatta: csalódottak a bíró döntése miatt, és fellebbezni fognak ellene. 

Ahogy arról mi is írtunk, a szövetségi hatóságok egy 227 éves, de kétségkívül hatályos jogszabály alapján kérik, hogy az Apple tegye hozzáférhetővé a telefonon lévő adatokat. A cég szerint, ha megtennék, az megrendíthetné a cég és ügyfelei közötti bizalmat, s súlyos károkat okozna az Apple márkának. A kaliforniai cég több tucat hasonló esetben tagadta már meg a készülékek titkosításának feloldását.

Az Apple amúgy azt is tudatta: ő maga sincs birtokában az ehhez szükséges eszköznek, amelyet ilyeténképpen a semmiből kellene kifejleszteni, ami akár több mérnöknek is legalább egyhavi munkát jelentene minden egyes telefon esetében. A McAfee kiberbiztonsági cég vezetője mindenesetre már jelezte az FBI-nak, hogy ők három hét alatt fel tudnák törni az Phone-t.

Rovatok