Index Vakbarát Hírportál

Az FBI feltörte a San Bernardinó-i lövöldöző iPhone-ját

2016. március 29., kedd 00:10

Hamarosan véget érhet az FBI és az Apple közti, hónapok óta tartó jogi csata: az FBI egy egyelőre nem ismertetett módszer használatával fel tudta törni a San Bernardinó-i lövöldözők egyike, Syed Farook által használt telefont.

Az iPhone 5c típusú készülék az azon futó iOS operációs rendszer alapszintű védelmével okozott ekkora fejtörést az FBI-nak: a képernyőt lezáró számkódot ugyanis csak tízszer lehet elhibázni, ha valaki ennél többször próbálkozik, az eszközön tárolt adatok elérhetetlenné válnak.

Az FBI egy évszázados törvény alapján próbálta rávenni az Apple-t, hogy az készítse el az operációs rendszer egy butított változatát, amellyel lehetővé vált volna, hogy akárhányszor próbálkozzanak a nyomozók. Az Apple, és személy szerint a vállalatot vezető Tim Cook kategorikusan elzárkózott a kérés elől, szerintük ezzel ugyanis az összes többi készülékre veszélyt jelentő, univerzális kulcsot adtak volna megbízhatatlan személyek kezébe.

A vita és a bírósági tárgyalások során számtalan vélemény elhangzott, egyesek szerint az Apple csak kihasználta, hogy az FBI töketlenkedése miatt a telefonjaik átmenetileg megkapták a feltörhetetlen jelzőt, mások szerint az FBI simán fel tudta volna törni a telefont (hiszen feltörhetetlen telefon nem létezik), csak kapóra jött nekik, hogy egy ilyen esettel közreműködésre bírhatták volna a telefon gyártóját is. A precedensjogra épülő amerikai jogrendszerben beláthatatlan következményekkel járt volna, ha az Apple egyszer enged – érveltek a szakértők. Közben már az is felmerült, hogy az Apple biztonságtechnikai szakértői inkább felmondanak, semmint segítenek az FBI-nak. A cég szerint ez az egész olyan lett volna, mintha az amerikai nyomozók a világ összes lakását nyitó kulcsot követeltek volna azért, mert egyszer egy terroristáról kiderült, hogy egy ajtó mögött lakott.

Az USA Today szerint az FBI végül egy meg nem nevezett forrásból kapott segítséggel oldotta meg a feladatot. Ilyenből is volt elég (bár nem is annyira névtelen): hackercsoportok és biztonsági szakértők egész sora ajánlotta fel, hogy feltöri a telefont az Apple segítsége nélkül is. Hogy végül a korábbi vírusirtó-mágus, vagy az izraeli kiscég lett-e a nyertes, esetleg valaki más, csak később derül ki.

Javítás: a cikk egy korábbi változatában azt írtuk, hogy iPhone 5S típusú készülékről van szó, valójában 5C-ről.

Rovatok