Index Vakbarát Hírportál

Kibékült a Kaspersky és a Microsoft

2017. augusztus 10., csütörtök 10:56

Az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég bejelentette, hogy visszavonja a Microsoft elleni európai trösztellenes kezdeményezését, miután a Microsoft megígérte, hogy megváltoztatja a kifogásolt gyakorlatán – írja az MTI.

A két cég egyszerre jelentette be a döntést, amely közel egyéves vita végére tesz pontot. Ahogy júniusban írtuk, a Kaspersky azért panaszolta be a Microsoftot az Európai Bizottságnál, mert szerintük az amerikai cég visszaélt az operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényével, és a Windows 10-ben tisztességtelen eszközökkel erőltette a Windows Defender nevű saját biztonsági szoftverét a független versenytársak kárára.

Jevgenyij Kaszperszkij cégvezér konkrétan azt kifogásolta, hogy amikor egy számítógép az operációs rendszer egy korábbi változatáról Windows 10-re frissül, a frissítő eltávolítja a korábban telepített Kaspersky-terméket, és a Windows Defendert állítja be helyette. Emellett azt is felrótta a Microsoftnak, hogy nem nyújt elég időt a fejlesztőknek a Windows 10 frissítéseinek tesztelésére, így kompatibilitási problémák léphetnek fel.

A Microsoft eddig tagadta, hogy törvényt sértett volna, de a szerda esti blogbejegyzésében már ígéretet tett arra, hogy a jövőben szorosan együttműködik a vírusirtót forgalmazó vállalatokkal a szoftverfrissítések piacra dobása előtt, hogy segítsen megoldani az esetleges összeférhetetlenségi gondokat. Közleményében a Kaspersky Lab azt írta: elégedett a Microsoft javaslatával, és mindent megtesz, hogy visszavonja az Európai Bizottságnak és a német versenyhivatalnak benyújtott panaszát.

A kibékülésre azt követően került sor, hogy amerikai hírszerzési tisztségviselők és törvényhozók súlyos vádakkal illették a Kasperskyt. A vád szerint a cég orosz kormányzati befolyás alatt állhat.  Az amerikai kormányzati beszerzéseket bonyolító GSA tilalmat is rendelt el a termékeire, aminek az okairól a Bloomberg írt részletes cikket. Az ebben foglalt állításokról később a cég tételes cáfolatot adott ki, és többször tagadták, hogy bármiféle közük lenne az orosz kormányhoz vagy orosz kémműveletekhez.

A Kaspersky egyébként július végén jelentette be, hogy világszerte kiadják a vírusirtó szoftverük ingyenes változatát. A bevezetés fokozatos lesz, Magyarországra november elején ér el.

Rovatok