Index Vakbarát Hírportál

Divatos bicskamobil Koreából

2007. október 10., 18:25 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szerencsére a Samsung és a Bang & Olufsen kapcsolatából nemcsak őrült kinézetű termékek születnek, hanem szokványos formájú zenemobilok is, amelyek simán karácsonyi slágerek lehetnek. Ha valóban jók, mint amilyennek mondják. A szerdán bemutatott trió közös tulajdonsága, hogy mp3, aac, aac+, e-aac+ és wma formátumú fájlokat tudnak lejátszani, és támogatják a másolásvédelmet.


Az SGH-i450, SGH-F330 és SGH-F210 közül a tárcsával felszerelt i450 a legizgalmasabb, mivel Symbian oprendszere van és 3,6 megabites hsdpa van beleépítve. Ja, és a Bang & Olufsen ICEpower erősítője, amely rettentesen hatékony, a bevitt energia 80+ százaléka hanggá alakul, csak a maradék távozik hőként. Természetesen bluetooth A2DP sztereó és 3,5 milliméteres jack is van a mobilon. Magyarországon idén nem mutatják be, ára 360 euró környékén várható.


Az usb zenelejátszóra emlékeztető F210 a hónap végén jelenik meg Magyarországon, körülbelül 280 eurós áron. Húsz óra folyamatos zenelejátszást bír, és állítólag telefonálásra is használható. A számbillentyűzet legalábbis erre utal.

Az F330 a hajtás után látható, mert túl nagy a kép.

Tovább

Videó lett az iPhone-ból

2007. október 5., 07:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Amellett, hogy gigantikus szopatás az Apple iPhone 1.1.1-es frissítése, hiszen iPod Touch-ot csinál a feltört iPhone-okból, azért van benne valami jó is: mostantól rá lehet kötni a tévére a mobilt. Elismerem, elsőre ez hülyén hangzik, de ha a telefonon tárolt videókra gondolunk, már van értelme a dolognak, például amikor befutunk a haverhoz, és mindenképpen meg akarjuk mutatni neki azt a South Park-epizódot, amit az előbb néztünk meg. Mégiscsak jobb a tévén, mint a zsírfoltos kijelzőn.

A Vodafone lett a Second Life mobilszolgáltatója

2007. október 5., 07:41 Módosítva: 2009.12.11 11:57
Mobilszolgáltatást indított a Vodafone a vitathatóan népszerű Second Life avatarjainak. Az Inside Out nevű szolgáltatást csakis a virtuális világ újságjaiban, az AvaStarban és a Metaverse Messengerben népszerűsíti a multinacionális mobilcég. Az avatarok ingyen telefonokat szerezhetnek a Vodafone automatáiból, és felhívhatják egymást.

Elmentem a Vodafone szigetére és szereztem az automatából egy HUD-ot, ami adott egy használati utasítást, egy mobiltelefont, meg egy weboldalt. Ez utóbbi persze az Explorerben töltődött be, itt kell regisztrálni egy valódi Vodafone-szám megadásával. Ehhez kapcsolódik a SL-béli szolgáltatás. Olyannyira, hogy ha valaki az SL-ben felhívja az avatart, a hívás átirányítható a valódi telefonra. Az SL-ben persze virtuális telefonszámot kapnak a júzereknek, és a Vodafone a valódi számot nem fedi fel a többi avatar előtt.


A szolgáltatás november 30-ig ingyenes, utána meg valószínűleg a kutya sem használja majd. Van olyan őrült, aki inkább a hardverigényes, körülményesen használható online világból indítana hívásokat, ahelyett, hogy szkájpolna? Vagy mobiltelefonálna, rendesen? Nem hinném.

Telkó segíti a Fon terjeszkedését

2007. október 5., 06:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A távközlési nagyágyú British Telecom némi jutalékért cserébe segíti a Fon terjeszkedését, mégpedig azzal, hogy a spanyol wifis céget beengedi a hálózatára. Az üzlet elég fontos a Fonnak, hiszen a BT hárommillióan előfizetőjéből biztos akad jónéhány, akit érdekel az ingyenes wifizés, még akkor is, ha ezért cserébe saját szélessávú előfizetésüket is be kell dobni a közösbe. (Sohasem értettem azokat, akik a Fon ingyenességével érveltek a mobilinternet ellen. A Fon pontosan annyiba kerül, amennyit a júzer a saját megosztott előfizetésére költ. A lefedettség viszont gyatra.) A BT egyébként abban reménykedik, hogy az emberek az összes brit utcát lefedik majd wifivel, nyilván azért is, mert a Fon 8-10 dollárt fizet a BT-nek minden egyes Fonero után.  

A Wii irányítója ráköthető a Nokiákra

2007. október 4., 18:13 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Több felmérésünk arról tanúskodik, hogy a mobiltelefonok tele vannak fölösleges extrákkal, az elvetemült fejlesztők mégsem tudnak leállni, ontják magukból a hülyeségeket. A japán DoCoMo például olyan mobilt mutatott be, amely kertelés nélkül megmondja a tulajdonosának, ha túl kövér, sőt azt is, ha büdös a szája. Az utóbbit például  hasznosíthatnák szórakozóhelyeken: ha a mobil szerint büdös vagy, nem mehetsz be. Mégsem lehet megkérni a biztonsági őrt, hogy az orrával ellenőrizze a belépőket.



Osztrák fejlesztők pedig azt találták ki, hogy bluetooth kapcsolaton rákötik a Wii irányítóját a Symbian S60 mobilokra. Készítettek egy freeware motoros játékot, és elérhetővé tették a forráskódot, így bárki építhet ügyes játékprogramokat. Ez a fejlesztés persze nem akkora hülyeség, mint amekkorának látszik, ugyanis nem feltétlenül kell egyik kézben a mobilt, a másikban meg az irányítót tartani. Sok Nokia S60 ráköthető a tévére, így a vezeték nélküli irányítóval elméletileg ugyanolyan könnyen használhatók konzolként, mint maga a Nintendo Wii.


Renault Twingo Nokia Edition

2007. október 4., 17:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A finn gyártó először megvette a Twangót, most meg rátelepedett a Twingóra. Egyesek azt pletykálják, hogy a francia kisautó rettentő gyors lesz széles sávon, meg lesz benne zenelejátszó, médialejátszó, óriáskijelző, fapapucs és guminő, viszont fél óra alatt kifogy belőle a benzin. Mások viszont azt mondják, hogy csak a Nokia navigációs rendszerével és kihangosítójával lesz felszerelve. Nem tudom, az utóbbi elég hihetetlenül hangzik.

Megérkeztek Amerikába az iPhone riválisai

2007. október 3., 21:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Na jó, nekifutok még egyszer. Szóval. Amerikában a Verizon bemutatott néhány mobiltelefont, amelyek hasonlítanak ugyan az Apple népszerű mobiljára, de pont azok az extrák hiányoznak belőlük, amelyek miatt az Apple mobilja rendkívül sikeres.

Ez nem jelenti azt, hogy a Venus és a Voyager nem rettentően dögös, mert igenis azok.

A Venus gyakorlatilag az LG Chocolate továbbfejlesztett változata. A kijelző alatt nem pusztán érintésérzékeny gombok vannak, hanem egy négyzet alakú érintőkijelző, ami azért jó, mert a virtuális gombok felirata megváltoztatható. Olyan ez, mint a Nintendo DS, az éppen futó programhoz/játékhoz igazítható a kezelőfelület.

Érdekesebb a Voyager, amelynek egyetlen nagy érintőkijelzője van, igaz a CNet tesztelője nagyon hiányolta a kép automatikusan elfordulását, amikor a készülék kilencven fokban megdől. A Voyager azonban olyan extrát is rejteget, amely nagyon jó válasz az iPhone egyik gyengeségére. A készülék széthajtásával ugyanis egy másik kijelző és egy teljes qwerty gombsor kerül elő.

iPod Touchként már működik a tört iPhone

2007. október 3., 21:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Keményen dolgoznak a hekkerek, hogy az iPhone meggondolatlan feltörésével okozott károkat valahogyan helyreállítsák. Az Apple megmondta, hogy nem lesz ez így jó, most lapátolhatják a kódot ezerrel, hogy ne maradjanak haszontalan féltéglák a dizájnos kütyük. Eddig annyit sikerült elérniük, hogy az iPod és wifi funkciók működnek, de a telefon nem. Állítólag a lúzerek most csoportos perre készülnek az Apple ellen, ha egyáltalán lesz belőle valami. Addig meg örülhetnek annak, hogy legalább az iPod Touch funkciói működnek az exmobilon.

Vírusirtóval csábít a McAfee

2007. október 3., 11:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nemrég felmerült a kérdés, hogy van-e vírusirtó mobilra, úgyhogy nem is jöhetett volna jobbkor a McAfee bejelentése. A vírusirtókat gyártó cég ugyanis A 2008-as számítógépes biztonsági szoftveréhez - pontosabban az Internet Security és a TotalProtection programcsomagokhoz - a Windows Mobile oprendszeren futó VirusScan programot is mellékeli. Pont azzal szeretné vonzóvá tenni e programcsomagokat, hogy több eszközt megvéd. Más kérdés, hogy e szoftverek hatékony védelmet nyújtanak-e a digitális kórokozókkal szemben. E. A mobilos szoftver október végén lesz elérhető, és majd akkor megírják, hogy milyen mobilokkal kompatibilis.

Mobilra támad a plakát

2007. október 3., 07:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A fővárosban több helyen van olyan utcai hirdetőtábla, amely bluetooth kapcsolaton multimédiás tartalmakat lök át a készülékeinkre. A rendszer elég agresszív, amikor először találkoztam vele, a laptopomat vette célba. A 141-es busz indulására várva elővettem a laptopomat, bluetoothon csatlakoztam a zsebemben lévő N95-re, és próbáltam volna netezni, de szinte percenként kellett visszautasítanom a hirdetőtáblát, amely valami fájl szeretett volna áttölteni.

Végül engedélyeztem a letöltést, így sikerült megszereznem a Red Hot Chili Pepperstől a Californication tizenöt másodperces részletét, egy Kelly Clarkson nevű valakitől egy rohadtul idegesítő szar zenét, Kelly Jones fényképét, meg egy txt formátumú hírt a Stereophonics nevű zenekarról. Egyetlen kérdés motoszkált a fejemben: Mire jó ez?



A Californication egyrészt nem aktuális sláger, másrészt a részlet a szám közepéről van kivágva, harmadrészt egyik tartalomról sem derül ki, hogy mi a francot akarnak vele. Ki forgalmazza a számot? Megvehető mobilról? Mennyibe kerül? Mihez kezdjek ezzel a hírrel? Hol olvashatok többet róluk, vagy más zenei híreket hol szerezhetek? Ennek így semmi értelme, fölöslegesen zaklatják az embereket üzenetekkel. Kéremkapcsojjákki.

CNN és Sony videókat is forgalmaz a Nokia

2007. október 2., 21:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Új tartalomgyártó partnereket szerzett a Nokia a Video Centerhez, amely például az N95 mobilban elérhető, és más jövőbeni Nokiákban is megtalálható lesz. Ez gyakorlatilag egy videoböngésző segédeszköz. Az új partner a Sony Pictures, amely mozifilmek trélereit teszi elérhetővé, a ROK, és a CNN. Eddig a Reuters és a YouTube adott tartalmat a Nokiákhoz. Ja, elérhető a személyes kedvencem a Rocketboom is, ahol néha elég viccesen dolgozzák fel a híreket. Plusz van még IBN, Jamba és RooftopComedy is.

900 megabit a bázisállomásnál, Európában lassan terjed a 3G

2007. október 2., 15:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tavaly novemberben a DoCoMo megbízta a Fujitsut, hogy fejlesszen ki Super 3G bázisállomásokat. A munka jól halad, készítettek egy bázisállomást, amely MIMO technológiával 900 megabitet tud szétszórni a levegőben a felhasználók között. A prototípust idén mutatják be Japánban a CEATEC-en.

Térjünk át Európára. Tavaly az utolsó negyedévben még csak a mobilok negyede volt 3G-s, idén az első negyedévben viszont már negyven százalékon állt a 3G. A Cellular News szerint a kontinensen most hatvanmillió 3G-előfizető van, ennyi ember tud videotelefonálni, mobiltévézni vagy mobilinternetezni.

Frissítés: A 3G-mobilok száma alapján állapították meg a potenciális 3G-használók számát. Ez az a csoport, amely képes használni az új szolgáltatásokat.

Nyolcszázezer HTC Touch elkelt

2007. október 2., 14:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A számok azt mutatják, hogy az Apple versenytársai elég szép sikereket érnek el, nem kell félni attól, hogy egy szem iPhone felforgatja az okostelefonok piacát. A HTC például bejelentette, hogy a szintén érintőkijelzős Touch mobilból július 22 óta nyolcszázezret adott el.

A HTC persze nem csak egy készüléket gyárt, sőt, hétfőn vadonatúj modelleket mutatott be. A Touch utódjában, a szétcsúsztatható Touch Dualban már 3,6 megabites HSDPA elérés van, két megapixeles kamera, plusz microSD tárhely, a wifi viszont igencsak hiányzik a felszerelésből. Az S730 típusjelű modellben a billentyűzet qwerty, és szintén van benne HSDPA. Processzora 400 megahertzes, és van benne wifi is. A P6500 hatalmas 3,5 colos kijelzőjével, egy gigabájtos belső memóriával, ujjlenyomatolvasóval, három megapixeles kamerával wifivel és két SD bővítőhellyel hívja fel magára a figyelmet.

A hajtás alatt egy videót is elrejtettem a Touch Dualról!
Tovább

Mobilra tart az AJAX?

2007. október 2., 13:59 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Összedugták a fejüket a nagy mobilcégek, hogy kitalálják miként futtassanak a mobilokon összetett online alkalmazásokat. Az OpenAJAX szövetség felállított egy mobilos munkacsoportot, amely oktatóanyagok összeállításával és technikai szabványok felállításával foglalkozik majd. A Szilícum-völgyben megrendezett múlt heti ülést a W3C szponzorálta, és a résztvevők között ott volt a DoCoMo, a Google meg a Nokia is.

A Register szerint szó volt arról, hogy érdemes-e új szabványokat felállítani, vagy jobb, ha a meglévőket népszerűsítik. Az sem egészen biztos, hogy mobilokon is az AJAX a legjobb eszköz.

Furcsa öszvér a Samsung és a Bang & Olufsen gyermeke

2007. október 2., 12:46 Módosítva: 2017.04.04 10:11
Utódot kapott a különleges formájú Serene készülék, a Samsung és a Bang & Olufsen közös gyermeke. A két cég bemutatta a Serenata zenetelefont, amely nagy tárcsájával úgy néz ki, mint egy fejreállított iPod. Érintőkijelzője 240x240 pixeles, van benne bluetooth, usb 2.0, és beleépítettek egy állványt, hogy jól lehessen vele virítani az irodában. Ára egyelőre nem ismert, de aki ilyesmit vesz ne foglalkozzon ilyen apróságokkal.


YouTube-támogatás az Adobe Flash Lite 3-ban

2007. október 1., 22:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az Adobe bejelentette, hogy elkészült a mobilokon futó Flash Lite 3, amely először a DoCoMo és a Nokia mobiljaira lesz gyárilag telepítve. Emellett a meglévő S60 3rd Ed mobilokra is telepíthető lesz. Persze a lényeg az, hogy ebben már benne lesz a Flash videofunkciója, ami röviden annyit jelent, hogy a YouTube bele lesz integrálódva a mobilokba, nagyon. Az Adobe azt mondja, hogy az asztali számítógépeken megszokott élmény próbálja reprodukálni, ami elég nagy kihívás. Az Adobe sajtóközleménye hihetetlen számokkal dobálózik: jeleneleg 300 millió mobilban van Flash, de 2010-re egymilliárd mobilban lesz.

Navigációs céget vett a Nokia

2007. október 1., 22:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Bődületesen sok pénzért megvette a Navteq navigációs céget a Nokia. Az 5,7 milliárd eurós, azaz nyolcmilliárd dolláros üzlet a Nokia eddig legnagyobb beszerzése, ráadásul a finn cég még ki is szúrt magával, mert a részvények év eleji árának több mint kétszeresét fizeti ki. Persze nem csak holmi térképek cseréltek gazdát, a Navteq ugyanis 30 országban 168 irodában 3000 embert foglalkoztat. A cég a Nokiától függetlenül működik majd, de saját anyavállalatának biztosa olcsóbban adja majd a fontos adatokat. Ez igen fontos lépés, hiszen így a Nokia térképeket és helyi turisztikai információkat adhat el az embereknek. Olyasmit, ami például a magyar mobilszolgáltatók portfoliójából is eléggé hiányzik. Én nemrég egy nyomorult ATM-et nem tudtam megkeresni a WAP segítségével, szóval mobilinternetügyileg ne legyünk büszkék semmire.

Itt a sikamlós Nokia 6300 Bikini Edition

2007. október 1., 14:20 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent a Nokia 6300 bikinis változata, és sajnos egyáltalán nem az a ciki, hogy a készülék nem nyáron jelent meg. Sokkal nagyobb baj, hogy a mobilnak semmi köze a tangához, viszont annál több köze van a Bikini zenekarhoz, amely most lesz a huszonöt éves.

"A Nokia 6300 Bikini Edition 19, az együttes által összeválogatott – köztük 4 új – slágert, exkluzív, „Bikinisre” szabott felhasználói felületet és Bikini fotóalbumot tartalmaz." - írja a Nokia.

iTong lesz a törött iPhone a szoftverfrissítéstől

2007. október 1., 08:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Momentán még a Lego iPhone is jobb, mint a törött iPhone. Az Apple olyan szoftverfrissítést adott ki, amely bizonyos feltört mobilokat teljesen használhatatlanná tett. Bizonyos feltört mobilok pedig működnek ugyan, de csakis az eredeti AT&T SIM-kártyával. Hangosan kikacaghatjuk azokat, akiknek megér százötvenezer forintot egy működésképtelen iPhone. Aki viszont az Apple elképzelései szerint az AT&T hálózatán használja a mobilját, a frissítésnek köszönhetően elérheti az iTunes Wi-Fi Music Store zeneboltot, meg néhány biztonsági hibától is megszabadul.



A frissítést persze nem kötelező telepíteni, csakhogy egy telefonon nem érdemes biztonsági réseket hagyni, mert ha egy gonosz hekker feltöri, az bizony meglátszik majd a telefonszámlán is. Nem értem én a macianokat, normális esetben az emberek egyszerűen bojkottálják azokat a cégeket, amelyek következetesen kiszúrnak a felhasználókkal.

Okostelefon húszezer forintért

2007. szeptember 28., 11:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Eddig teljesen hanyagoltam a Palmot, hiszen a cég a Treo óta teljesen eltűnt. Most - miután kavart egy kicsit valami számítógépszerű izével - piacra dob egy igen apró és igen olcsó okostelefont. A Palm Centro október közepén jelenik meg Amerikában, a Sprintnél új előfizetéssel száz dollárért lesz kapható. Ami igen olcsó, a teljesen qwerty gombkészlettel felszerelt mobil ugyanis emaileket, szöveges üzeneteket kezel és IM csevegést is támogat, van benne mp3-lejátszó, naptár, megnyitja a Word, Excel, PowerPoint és Acrobat fájlokat.


Kézi jelzavaróval a mobilozók ellen

2007. szeptember 28., 07:35 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem most jelentek meg az első GSM jelzavarók, de a Gizmodón bemutatott típus olyan apró, hogy még egy nadrágzsebben is simán elfér. Persze nem szűk nadrágra gondolok, hanem bő oldalzsebesre. A harmincezer forintos kütyü tíz méteres körzetben minden GSM forgalmat blokkol, tehát egy kocsma simán lekapcsolható a hálózatról. Szemét eszköz, gondoljunk csak bele, hogy valaki fontos hívást vár, de a blokkoló miatt nem csöng ki a mobilja. Aztán ha rájön, hogy nem volt vonal, szalad a mobilszolgáltatóhoz panaszkodni. Tuti nem legális.

Ferraris mobil a Nokiától

2007. szeptember 27., 21:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Ferrari hatvanadik születésnapjára különleges Vertu modellt készített a Nokia. Az Ascent Ferrari 60 mobil Európában a londoni és a párizsi márkaboltokban kapható 18 ezer euróért. Kézzel polírozott titán borítása van, rajta van a Ferrari logója. Ennél több nem is kell.

Nokia N900 - táblakütyü wimax eléréssel

2007. szeptember 27., 16:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia Siemens Networks csütörtöki sajtótájékoztatóján az N800 nyomogatása közben mintegy evidenciaként hangzott el, hogy N900 lesz a wimax csatlakozóval felszerelt nokiás táblakütyü neve, amelyet az amerikai Sprintnek készít a finn gyártó. A Sprint ugyanis jövőre indítja el wimax hálózatát. Amikor rákérdeztem, hogy lesz-e benne SIM-kártya, kiderült, hogy a készüléket a MAC-cím alapján azonosítják, a telefonszolgáltatást pedig SIP protokoll kezeli.

Hivatalosan is bemutatkozott a Samsung i550

2007. szeptember 26., 22:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hivatalosan is bemutatta a Samsung az SGH-i550 mobilt, amely minden tekintetben a Nokia N95 kihívója. Operációs rendszere Symbian S60 3rd FP1, beépített műholdas navigációval, 3,2 megapixeles kamerával, EDGE és HSDPA adatkapcsolattal, usb és bluetooth 2.0-val, valamint 3,5 milliméteres fülhallgatóval. Egyelőre nem tudni, hogy a GPS-hez lesz-e szoftver, elméletileg akár a Nokia Maps is simán futhat rajta. Kijelzője 2,6 colos. Állítólag idén novemberben jelenik meg, de még nem tudni hol. Kezelőfelületének egyik legfőbb érdekessége a kijelző alatti görgetőgomb, amely a Blackberry Pearl egyik jellegzetessége.


Nem csak az iPhone lehet szép

2007. szeptember 26., 19:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Amíg az LG, a Samsung és az Apple azzal van elfoglalva, hogy ki tud dizájnosabb érintőkijelzős mobilt piacra dobni (hozzáállástól függően vagy minél kevesebb, vagy minél több csúcstechnológiával egybeépítve), addig a japán KDDI bebizonyította, hogy még a hagyományos felépítéssel is lehet gyönyörűt alkotni. Íme.



Az Infobar 2 elnevezésű mobilon 2,6 colos, 240 x 400 pixel felbontású OLED kijelző van, sztereo hangszórók, microSD bővítőhely, két megapixeles kamera és tévétuner. Egy feltöltéssel csupán 350 órán át bírja az aksija, de emiatt úgysem fog fájni a fejünk, mert a mobil valószínűleg sohasem jut el Magyarországra. Japánban novembertől kapható.

Sms-sel itathatod le barátaidat

2007. szeptember 26., 18:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Rendkívül ötletes online szolgáltatást indított Párizsban a Frogpubs. A Textopint segítségével online lehet sört vagy pezsgőt rendelni a kocsmában dorbézoló haveroknak. A portálon megrendelt italok kifizetése után a rendszer a megadott telefonszámokra sms-ben elküldi az egyedi kódokat, ezeket lehet a pincérnél piára váltani. Visát és MasterCardot is elfogadnak.


Rezgő érintőkijelzővel újít a Samsung Armani

2007. szeptember 25., 19:09 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Több minden kiderült a Samsung és Giogio Armani közös telefonjáról, például hogy a kijelzője kicsit megrezdül, ha a felhasználó rábök egy ikonra. Emellett lesz benne 3 megapixeles kamera, QVGA érintőkijelzője 2,6 colos, van benne bluetooth 2.0 A2DP profillal, microSD  bővítőhely, teljes böngésző, és táogatja a H.263, aac, mp3, wma hangok és mpeg4 videók lejátszását.


Saját mobilportált indít a Universal

2007. szeptember 25., 14:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Novemberben elindítja saját mobilportálját a Universal filmstúdió, mert kevésbé szeretne függni a mobilszolgáltatóktól. Először Európában lesz elérhető a szájt, az American Gangster című film megjelenésekor. Amerikában csak jövő márciusban kezdik népszerűsíteni a portált, a Wanted ímű film bemutatóján.

A saját portál kiépítése után is fontos értékesítési csatornák lesznek a szolgáltatói portálok, sőt a mobilos bevételek nagy részét valószínűleg innen kapja majd a Universal, de a kiadó fontosnak tartja a közvetlen értékesítést, hogy saját maga kapcsolatot építhessen ki a filmrajongókkal. Bizonyos tartalmak ingyenesek lesznek, bizonyos tartalmak nem, a játékokért például 6-8 dollárt kell majd fizetni.

Kockázatos az iPhone feltörése

2007. szeptember 25., 11:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Eddig mélyen hallgatott az Apple arról, hogy mit gondol az iPhone feltöréséről, ami lehetővé teszi, hogy a mobil mindegyik szolgáltató hálózatán működjön. Most azt mondja az Apple, hogy a töréshez használt programok tönkretehetik a készüléket, amikor letöltődnek a frissítések, és hogy ezzel a problémával nem törődik: aki feltöri a készülékét, elveszti a garanciát.

Eddig is sejteni lehetett, hogy lesznek gondok a töréssel, hiszen az Apple igen komolyan érdekelt abban, hogy a mobilokat kizárólag az AT&T és a többi exkluzív forgalmazó, a T-Mobile, O2 és Orange hálózatán használják. Ezektől a cégektől ugyanis részesedést kap az adatforgalmi tarifákból és percdíjakból.

Steve Jobs bejelentése fenyegetésként is felfogható, mintha egyenesen azt mondaná, hogy igenis tönkreteszik a feltört készülékeket, hiszen ezzel a készülék feltörésével kárt okoztak neki. A rajongókkal szembeni erőfitogtatás nem áll távol a cégtől, korábban bloggereket vegzált az Apple, mert le mertek közölni a kiszivárgott termékfotókat.

Ruhavásárlás szöveges üzenettel

2007. szeptember 24., 22:38 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Távol-Keleten rég elterjedt a szöveges üzenetekkel való vásárlás, a világ túlsó felén élő emberek a kólától a ruhákig bármit megvehetnek néhány ujjmozdulattal. A módszer roppant egyszerű: vennél a boltban egy Saxoo gatyát, de túl hosszú a sor a kasszánál, ezért inkább bepötyögöd a termék kódját, és megvárod, amíg házhoz szállítják. Még nem halottam arról, hogy bárki tervezné e módszer hazai bevezetését, de Amerikában már tesztelik, sőt, csajmagazinokban helyeznek el kódokat, így a Glamour olvasgatása közben meg lehet venni a cuki kis rucikat. Ebben egyébként rengeteg lehetőség van, hiszen ilyen kódokat óriásplakátokon is el lehetne helyezni, így bármikor vásárlásra lehetne ösztönözni az embereket.

Rovatok