Index Vakbarát Hírportál

Feláldozzák az iPadet az iPhone-ért

2021. november 2., 10:40 Módosítva: 2021.11.02 19:55
18

Az iPhone 13-as telefonok iránti megnövekedett érdeklődés nyomán csökkenti az iPadek gyártását az Apple, hogy azokat az alkatrészeket, amelyeket tudnak, inkább a legyártott telefonokba csoportosítsák át a táblagépekből. A korábban bejelentett kisebb volumenű gyártás és az elbukott hatmilliárd dollár mellett ez egy újabb jele annak, hogy a globális chiphiány az Apple-t sem kíméli.

Az iPadek és az iPhone-ok több azonos hardverkomponenst is használnak, köztük megegyező processzormagokat és perifériás chipeket, így lehetséges, hogy az Apple átcsoportosítja a nagyobb és jövedelmezőbb üzletágat képviselő telefongyártásba azt, amit nem gyártat le a táblagépekhez.

Tovább

Megszűnik a Microsoft Teams támogatása több régi Android rendszeren

2021. október 31., 15:33 Módosítva: 2021.10.31 19:47
4

Jövőre leállítja a Microsoft a mobilos Teams alkalmazás terméktámogatását az Android 7 operációs rendszerig visszamenőleg. Ha valakinek Android 5, 6, vagy 7 főverzió van a telefonján, annak 2022 szeptemberéig érdemes újabb operációs rendszerre frissítenie, ha továbbra is rendesen szeretné használni a Teams applikációt.

A támogatás megszűnése azt jelenti, hogy a megadott időpont után a Play Áruházból letölteni, illetve frissíteni sem lehet majd az alkalmazást, mert a Microsoft nem fejleszti tovább. Mivel a verziófrissítések híján a hibajavítások és a biztonsági frissítések sem érkeznek meg a Teamsbe, így lehet, hogy lesz olyan, aki nem tudja majd rendeltetésszerűen használni a programot.

Tovább

Nem esett messze a Honor a fájától

2021. október 26., 18:58 Módosítva: 2021.10.27 07:35
16

Pár nappal a Huawei után a Honor is bejelentette, hogy új készülékkel tér vissza a közép-európai piacra. A Honor 50 Kínában már tavasszal bemutatkozott; az európai változatra egészen októberig kellett várni.

A felső-közép kategóriába pozicionált telefon külsőre kiköpött olyan, mint a múlt héten debütált Huawei Nova 9, ám ha a motorháztető alá nézünk, vannak a hátlapon látható logón kívül más különbségek is. Igaz, nem nagyok.

Tovább

Visszatért a Huawei, nem készül feladásra

2021. október 21., 20:35 Módosítva: 2021.10.22 12:07
9

Másfél év kihagyás után jelentkezik Európában új mobiltelefonnal a Huawei. Az október 21-én Bécsben bemutatott készülék egy felső-középkategóriás mobil, a Huawei Nova 9 a megfizethető(bb) áron kínált teljesítményével hívná fel magára a vásárlók figyelmét. A Nova szériát öt éve indította el a gyártó, opcióként a fiatalabb korosztálynak egy erős és mindenben a csúcsteljesítményt kínáló zászlóshajókhoz közelítő telefonként. Mára globálisan kétszázmillió felhasználó zsebében lapul valamilyen Nova. Az öreg kontinensen eddig a P-széria és a Mate mobilok domináltak, ám az Egyesült Államok tiltólistája miatt ezek a csúcskészülékek az elmúlt két évben kihaltak a nyugati piacról. Helyüket átvenni érkezett a Nova.  

A hardverre és az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, a telefon mégis hátrányból indul a konkurensekhez képest, az amerikai embargó miatt ugyanis továbbra sem használhatja az 5G-t, és a Google keretrendszerét sem. Helyette itt még nem a HarmonyOS, hanem a nyílt forráskódú Android 11-re épülő EMUI 12-es felhasználói felület és a Huawei Mobile Services (HMS) dolgozik a felhasználó keze alá.

Tovább

A legnagyobbakra lő új mobiljával a Google

2021. október 20., 14:43 Módosítva: 2021.10.20 20:22
29
Bemutatkozott a Google hatodik generációs okostelefonja, egy utolsó nagy erőbedobás, amely áttörést hozhat a gyártónak. A Pixel 6 és Pixel 6 Pro saját rendszerchipet használ, olcsóbb, mint a konkurens Samsung vagy Apple, papíron mégis kínál annyit, sőt van, amiben többet is. Ám a világ nagy részén, köztük Magyarországon sem lehet hivatalos forrásból beszerezni, így a globális sikertől már az indulás pillanatában elesik a Google terméke.

Korábban már szinte mindent tudni lehetett a készülékről; a Google furcsa stratégiát alkalmaz termékei bejelentésekor. Előre elmondták, hogy mi jön, majd megmutatták, hogy néz ki, ezután hónapokat vártak, mire mindent előadtak és tettek rá egy árcédulát. A kisebb méretű Pixel 6 az Egyesült Államokban 599 dollárról, a nagyobb, Pro-változat 899 dollárról indul. Ez legalább száz dollárral olcsóbb, mint a két legnagyobb gyártó, a Samsung és az Apple kínálta hasonló készülékek. Az európai árak a németországi Google Store alapján 649 euróról és 899 euróról indulnak. Az értékesítés október 28-án kezdődik.

A két új Pixelben méretükön kívül nincs nagyon sok különbség. A Pro-változat kapott egy periszkópos telefotókamerát, illetve a 6,71 hüvelyk átmérőjű, lekerekített sarkú, LTPO-technológiára épülő AMOLED-kijelzője 120 Hz-es képfrissítésre képes, míg a sima Pixel 6 csak 90 Hz-en frissít a 6,4 hüvelykes AMOLED-panelen. Mindkét telefont Gorilla Glass Victus üveg védi, s mindkettő házában ugyanaz a hardver dolgozik.

Tovább

Nem vált be a Huawei trükkje

2021. október 19., 20:55 Módosítva: 2021.10.19 22:04
2

Több republikánus képviselő Marco Rubio vezetésével arra kérte Joe Biden amerikai elnököt múlt hét csütörtökön, hogy a Huaweihez hasonlóan tegye kereskedelmi feketelistára a Huaweiből tavaly novemberben kivált, immár önálló cégként működő Honort.

Az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásai, amelyek a Huaweit továbbra is sújtják, a Honorra már nem vonatkoznak. A republikánus képviselők jegyzéke szerint ez veszélyt jelent, állítják, a Honor leválasztása az anyacégről csak trükk volt, melyet a kínai kormány azért vetett be, hogy hozzáférjen az amerikai technológiákhoz. A képviselők szorgalmazzák a minél gyorsabb fellépést a fiatal cég ellen, mivel szerintük ezzel azt üzeni az Egyesült Államok, az autoriter rezsimek hasonló módszerekkel kijátszhatják az amerikai vezetést.

Tovább

A Samsung uralja a mobilpiacot, de az Apple teszi zsebre a haszon túlnyomó részét

2021. október 18., 12:36 Módosítva: 2021.10.18 14:18
262

Továbbra is hatalmas előnnyel vezet az egész mezőny előtt az Apple az iPhone-ok eladásával. A teljes mobilpiac profitjának 75 százaléka kerül a kaliforniai céghez a második negyedévben (áprilistól júliusig), a maradék negyeden osztozik az összes többi gyártó.

Az eredmény annak fényében különösen érdekes, hogy az Apple leszállított darabszámot tekintve csupán a piac 13 százalékát tudhatja magáénak, míg a komplett forgalom 40 százalékát. A második helyezett a legnagyobb konkurens Samsung, a dél-koreai cég a mobilpiac teljes profitjának 17 százalékát teszi el. A harmadik helyen a legnagyobb kínai gyártók vannak, az Oppo, a Vivo és a Xiaomi. A Huawei az amerikai embargó hatására kiesett a top gyártók közül.

Tovább

Újít a Google, nem kell többé lapozni a mobilos keresésnél

2021. október 18., 08:24 Módosítva: 2021.10.18 15:24
24

Talán a keresőoptimalizáló szakmán kívül is ismert az a vicces mém, amely szerint a Google keresések második oldala az örök sötétség csontvázakkal és tengeri ősállatokkal teleszórt birodalma. Az ok nyilvánvaló: szinte soha senki nem kattint át az eredmények második oldalára.  Ez az alkonyzóna hamarosan megszűnik  Androidon és iOS-en.

Tovább

Megtette az iPhone-nal azt, amit az Apple nem

2021. október 16., 16:33 Módosítva: 2021.10.18 08:34
77

Egy robotikával foglalkozó mérnök fogta az iPhone X mobilját, majd lecserélte rajta a sokak által utált Lightning csatlakozót egy USB-C-re. Persze ezt leírni egyszerűbb volt, mint amit Ken Pillonel megcsinált, az USB-C ugyanis teljes értékűen működik: tölt és adatátvitelre is képes.

Pillonel a YouTube-on és blogján keresztül számol majd be arról az elkövetkező hetekben, hogyan sikerült neki véghez vinni azt, amit az Apple mérnökei valószínűleg szándékosan kerülnek az iPhone esetén. A férfi májusban már készített egy külső prototípust, amivel egy USB-C csatlakozót használva közvetlenül töltötte iPhone-ja akkumulátorát, a következő lépésként pedig azt célozta meg, az egészet összezsúfolja akkorára, hogy az elférjen a készülék házában.

Tovább

Baj van, tízmillióval kevesebb iPhone 13-at fognak gyártani

2021. október 13., 17:11 Módosítva: 2021.10.14 05:56
239

A nemzetközi félvezetőhiány következtében tízmillióval csökkentette megrendeléseinek számát az Apple az iPhone 13-termékcsaládra vonatkozóan.

A Bloomberg értesülései szerint 2021-re kilencvenmillió iPhone-t gyártatott volna le az Apple a tervek szerint, azonban a chiphiány miatt csak nyolcvanmillió készülék kerülhet legyártásra.

Tovább

Húszezret adna új mobilra az állam

2021. október 7., 14:43 Módosítva: 2021.10.08 08:39
1099

Mobilkészülékcsere-támogatási programot indít a kormány ötmilliárd forintos kerettel. Jövő év februárjától bruttó húszezer forintos támogatást kaphatnak azok, akik 4G- vagy 5G-képes mobiltelefonra cserélik régi, még csak 3G-hálózatokat támogató eszközüket – jelentette be sajtótájékoztatón Karas Monika, az NMHH elnöke.

A programot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen valósítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a programhoz szükséges összeget utóbbi biztosítja. A hatóság szerint közel félmillió magyar van, akinek 3G-hálózaton működő telefonja van, az ötven leggyakoribb típusú mobilról egy listát is közzétettek. Karas Monika azt mondta, a digitalizációnak nem lehetnek ők a vesztesei, ahogy az okostelefonos szolgáltatások egyre nélkülözhetetlenebbé válnak.

Tovább

Október 19-én érkeznek az új Google Pixelek

2021. október 6., 09:37 Módosítva: 2021.10.06 19:35
20

Igaz, a készülékekből már korábban mutatott valamennyit a Google, az első Tensor rendszerchippel szerelt okostelefonok, a Google Pixel 6 és 6 Pro teljes tudásáról még nem rántotta le a keresőóriás a leplet.

Ez október 19-én megváltozik, magyar idő szerint kedden 19 órától megtartja éves őszi bemutatóját a Google. Ellentétben azonban a korábbi évek gyakorlatával, idén kizárólag a telefonoké lesz a főszerep, írja a GSM Arena, az egyéb Google márkájú termékek, mint a Google Home okos hangszóró vagy bármilyen Chrome-eszköz kimarad. Emellett 

az október 19-i bemutatóval egy időben lesz elérhető az Android 12-es operációs rendszer is a korábbi Pixel mobilokra, illetve innentől kezdve érkezik majd más gyártók eszközeire is a frissítés.

Tovább

Még jobban összefolyik a Messenger és az Instagram

2021. október 5., 18:56 Módosítva: 2021.10.06 06:06
53

Még a nagy leállás előtt, múlt csütörtök este jelentette be a Facebook, hogy egyik üzenetküldő platformját és képmegosztó közösségi oldalát még jobban összetereli. Ezentúl a Messengerben létrehozott csoportbeszélgetésekben is részt vehetnek instagramos ismerőseink, és vice versa, nem csak a privát chatek nyújtanak lehetőséget a platformon átívelő kommunikációra.

Ezen felül az Instagram appon belüli üzenetküldő csoportbeszélgetései olyan funkciókkal bővültek, mint a szavazás, vagy a gépelést jelző animáció. Plusz, mostantól az Instagram TV-t és a tartalomfolyamban megjelenő videókat is meg lehet osztani a Facebook Watch közös videónézésre szánt részébe.

Tovább

Baj van a Spotify-jal az iPhone-okon

2021. szeptember 27., 18:59 Módosítva: 2021.09.27 20:56
17

Kifagy, összeomlik, túlságosan gyorsan lemeríti a készüléket. Rengeteg felhasználói panasz érkezett a Spotify-hoz, hogy az iOS 14.8 és iOS 15 rendszerek megjelenése óta azok, akik iPhone-on hallgatnának zenét vagy podcastet, egyszerűen nem tudnak, mert nem működik rendesen az applikáció.

A Spotify elismerte a hibát, blogposztban jelezték, hogy dolgoznak a megoldáson. Egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatja a gondokat. A felhasználók által jelentett problémák jellemzően a következők:

Tovább

Kiderült, mekkora akkumulátorok vannak az iPhone 13-akban

2021. szeptember 22., 05:49 Módosítva: 2021.09.22 11:06
22

Bár az Apple nem szeret pontos számokkal dobálózni bemutatóin vagy termékoldalain, a Chemtrec weboldalára felkerült részletes dokumentumból pontosabban látható, minek köszönhető az állítólagos 1,5 vagy 2,5 óra extra üzemidő.

Az Apple szerint az iPhone 13 Mini és az iPhone 13 Pro elődjeikhez, a 12-es széria Mini és Pro modelljeihez viszonyítva másfél, míg a 13-as és a 13 Pro Max közvetlen elődjeikhez képest két és fél órával hosszabb működést kínálnak a vásárlóknak.

Tovább

Jöhetnek a 200 megapixeles kamerákkal szerelt mobilok

2021. szeptember 21., 07:11 Módosítva: 2021.09.21 09:24
188

Kétszáz megapixeles ISOCELL szenzort mutatott be a Samsung, a H1-es kétszeres pixelegyesítést használ, így képes a hagyományos felbontás mellett a valósnál nagyobb méretű fizikai szenzor szerepét betölteni. Egyelőre kérdéses, hogy melyik mobilban debütál majd a kameralencsék mögött.

Két új mobiltelefonokba való kameraszenzort mutatott be a Samsung. Az ISOCELL HP1 névre hallgató szenzor 1/1,22 hüvelykes, így puszta méretben nem taszítja le a trónról a Sony IMX800-át, sőt, a Huawei P-szériáját vagy a Xiaomi Mi 11 Ultrát sem. Viszont elképzelhető, az HP1-et hamarabb láthatjuk élesben is, például a jövő év elejére várt új Galaxy S-szériában, mint az IMX800-at a japán piacon kívül. A hatalmas szenzoron 16384 × 12288 pixel fér el a gyártó által közölt specifikációk szerint.

Tovább

Megérkezett az Apple új operációs rendszere

2021. szeptember 20., 17:30 Módosítva: 2021.09.21 18:01
87

Frissítés (09.21): Szeptember 20-án, este 19 órától elérhető az iOS 15, az iPadOS 15 és a WatchOS 8.

Szeptember 20-án, magyar idő szerint várhatóan 19 órától elérhetővé válnak az Apple legújabb mobil operációs rendszerei, az iOS 15 és az iPadOS 15.

A cikkben összeszedtünk mindent, amit az új rendszerekről tudni érdemes.

Tovább

Biztonságosabbak lesznek a régi androidos telefonok

2021. szeptember 20., 12:38 Módosítva: 2021.09.20 21:17
12

Minden Android 6.0-át vagy újabb operációs rendszert futtató okostelefonra kiterjeszti az Android 11-ben bemutatott biztonsági beállítást a Google, amelynek segítségével a felhasználó jobban korlátozhatja az eszközére telepített appok hozzáférését.

A biztonsági frissítés idén decemberben indul, és a Google ígérete szerint 2022 első negyedévéig minden olyan készülékre megérkezik, melyek a 2015-ben bemutatott Android 6.0-át, vagy újabb operációs rendszert és a Google Play-szolgáltatásokat futtatják.

A biztonsági beállítás Android 11-en az operációs rendszer alapértelmezetten visszavonja az összes hozzáférést (Alkalmazásengedély) azoktól a telepített applikációktól, melyeket a mobil tulajdonosa nem használt egy hónapja, vagy hosszabb ideje. A frissítéssel ez részben elérhető lesz az Android 6.0-a vagy újabb mobilokon is. Egyedül az automatizálás nem működik majd, a készülék felhasználójának kézzel kell majd kiadnia a parancsot, amely visszavonja a régen használt programoktól az Alkalmazásengedélyeket.

Tovább

Mire jó a gyorsabb képfrissítés a mobilokban?

2021. szeptember 18., 09:47 Módosítva: 2021.09.18 16:33
7

Az elmúlt két évben egyre több okostelefonról szóló hírben, reklámban, specifikációs listában látható kiemelt helyen az, hogy milyen frissítési rátával rendelkezik az adott mobilba szerelt kijelző.

Most pedig, hogy az új iPhone 13 Pro mobilok is áttértek az Android világ csúcstelefonjaiban és az iPadek Pro vonalában már évek óta alkalmazott technológiára, várhatóan többen ismerik meg a nagyobb képfrissítést. Így nem árt összefoglalni, hogy mit is jelent, és miért lehet hasznos a nagyobb képfrissítési frekvencia.

Tovább

Okosszemüveget mutatott be a Xiaomi

2021. szeptember 16., 20:53 Módosítva: 2021.09.17 09:38
170

Xiaomi Smart Glasses néven okosszemüveget mutatott be a kínai cég. Egyelőre nem végfelhasználóknak szánt termékről, sokkal inkább koncepcióról van szó, amely megmutatja, mire képes a gyártó, és előrevetíti, mi várható a cégtől az elkövetkező években.

A tradicionális napszemüvegekre hasonlító formával megáldott eszköz 51 grammot nyom, lencséjén képes üzeneteket, értesítéseket megjeleníteni, beépített kamerájával fotózni, illetve viselőjét a szem előtt valós időben megjelenő utasításokkal navigálni. Ehhez MicroLED-es optikai hullámvezető képalkotó technológia dolgozik az eszközben.

Tovább

Hiába olcsóbb az új iPhone, nálunk bitang drága

2021. szeptember 15., 18:19 Módosítva: 2021.09.16 17:59
544

Ha a lehető legolcsóbban szeretne új iPhone 13-at vásárolni, ne utazzon érte Brazíliába, se Svédországba, de a magyar boltokat is érdemes elkerülni.

Kiadta éves riportját a Nukeni, amelyben összehasonlítják azoknak az országoknak az iPhone-árait, ahol az Apple hivatalosan, fizikai boltjain vagy webshopján keresztül értékesíti mobiltelefonjait. Jelentésük azért megbízható, mert az Egyesült Államok államainak eltérő adóterheit is látni valamennyire rajta. A listát összeállítók az Apple termékét adóterhekkel nem sújtó Delaware és a tagállamok közül legjobban adóztató Louisiana árait is feltüntetik a felsorolásban.

Tovább

Minden, amit tudni akart az új iPhone-okról

2021. szeptember 15., 11:13 Módosítva: 2021.09.15 19:31
31
Összefoglaljuk, miket mutatott be az Apple tegnap!

Durván egy óra hosszúságú online bemutatót tartott az Apple 2021. szeptember 14-én.

A világ legsikeresebb okostelefonjainak új generációjáról, új okosórákról és új táblagépekről is szólt a fáma, ha valakit érdekel, az élő közvetítést itt visszaolvashatja. Ebben a cikkben pedig összeszedjük egy helyen, mik a legfontosabb újdonságok.

Tovább

Jöhet a terabájtos tárolóval szerelt iPhone

2021. szeptember 13., 11:09 Módosítva: 2021.09.15 12:58
175

Mint azt korábban megírtuk, szeptember 14-én mutatkoznak be az Apple 2021-es iPhone-jai. A bemutató előtt az utolsó pletykák és kiszivárgások bővültek az új almás mobilok tárhelyopcióival.

A legmegbízhatóbb szivárogtatónak tartott Ming-Chi Kuo nyomán írja a 9to5 Mac, hogy az új iPhone-széria dobja a 64 GB-os méretű tárolót a legolcsóbb modellekben, az elérhető maximum-tárolókapacitás pedig 1 TB lesz a Pro modellekben.

Tovább

A brit szolgáltatók visszahozzák a roamingdíjakat

2021. szeptember 11., 05:59 Módosítva: 2021.09.11 14:55
95
Egyelőre még ingyenes a külföldi mobilozás, de 2022 elejétől ez megváltozik. Sorra jelentették be az évben a brit mobiloperátorok, hogy visszatérnek a 2017-ben az EU-s szabályozással elhagyott roamingdíjhoz.

Szeptember 9-én az Egyesült Királyság egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Three is bejelentette, hogy visszaállítja a roamingdíjakat az EU területén. A szolgáltató egyike a négy legnagyobb brit mobilkommunikációs cégnek, melyek korábban azt állították, nem lesznek a Brexit életbe lépése után sem roamingdíjak.

Elsőként az angol Vodafone, ezt követően a British Telecomhoz tartozó EE, majd most a Three is bejelentette, mégis visszaállítják a külföldi mobilhasználat után az extra díj felszámítását. A nagy szolgáltatók közül egyelőre egyedül az O2 tartja magát ahhoz, hogy nem kér plusz pénzt a külföldön történő mobilhasználatért.

Tovább

Szeptember 14-én mutatkozik be az iPhone 13

2021. szeptember 8., 09:55 Módosítva: 2021.09.15 12:58
2772
Megvan a dátum, szeptember 14-én mutatja be az Apple idei iPhone-szériáját. Az Apple Parkból közvetített virtuális esemény magyar idő szerint 19 órakor kezdődik, és várhatóan másfél-két órán át tart majd.

Az Apple várhatóan négy új iPhone okostelefont, egy új fülhallgatót, új okosórát és talán egy frissített iPad Mini táblagépet fog bemutatni; az új termékekről eddig kiszivárgott információkról ebben a cikkben szedtünk össze mindent.

Amellett, hogy új eszközök mutatkoznak be, melyek várhatóan idén még az ősszel a boltokba is kerülnek, a tradíciókhoz hűen a szeptember 14-i bemutató végével lesz elérhető az iOS 15- és az iPadOS 15-rendszerfrissítés az almás készülékek tulajdonosainak. Az új rendszer azonban nem tartalmazza minden újdonságát, melyet a WWDC során bemutattak, a közös streamelésre alkalmas SharePlay például biztosan csak egy későbbi verziófrissítéssel érkezik majd – írja a Verge.

Tovább

Jönnek a hét évig támogatott mobilok?

2021. szeptember 8., 09:48 Módosítva: 2021.09.08 18:11
206

Németország amellett lobbizik, hogy az Európai Unió szabályai alapján hét évig kötelező legyen a mobiltelefonok szoftveres támogatása és alkatrészellátásának biztosítása. Ha sikerrel járnak, adott esetben többszörösére nőhet egy eszköz élettartama.

Az Apple iPhone-jainak operációs rendszere általában öt évig frissül (bizonyos esetekben tovább). Az androidos telefonok jellemzően két évig kapnak frissítéseket.

Tovább

Júliusban új dobogóst köszöntött a kínai mobilpiac

2021. szeptember 4., 14:55 Módosítva: 2021.09.04 21:14
6
Durva hullámvasutazás után visszatért a harmadik helyre a Honor a kínai mobilpiacon, maga mögé utasítva a Xiaomit és az Apple-t is a júliusi eladásokban.

A 2020 júliusában még a kínai piac 16,7 százalékát uralta a Honor a hazai piacnak, 2021 áprilisára viszont már csupán 3 százalékot birtokolt. A kínai piacon azóta megjelent a Honor 50 és bemutatkozott a Magic 3 széria is, melyeknek köszönhetően a Honor idén júliusban 4 millió készülékkel a hazai piac harmadik helyére ugrott, írja a China Daily és a GSM Arena a Cinno Research kutatása alapján.

A Honor előtt a Vivo áll második helyen 5,3 millió eladott készülékkel, az aranyérmes pedig az Oppo 5,6 millió eladott mobillal. A Honor mögött negyedik a Xiaomi 3,9 millió eladott készülékkel és ötödik az Apple 3 millióval. Utóbbi azért is érdekes, mert az Apple lassan egy éve adott ki utoljára új készüléket, az idei iPhone-jait valószínűleg szeptemberben fogja bemutatni és piacra dobni.

Tovább

Műholdon keresztül csak segítséget hívhat az új iPhone

2021. szeptember 4., 05:58 Módosítva: 2021.09.15 12:58
16

Várhatóan a 2021-es iPhone-ok egyik nagy dobása lesz, hogy alacsony pályás műholdak (LEO műholdak) segítségével is lehet majd rajta hívásokat indítani, üzeneteket küldeni és fogadni. A Ming-Chi Kuo által megszellőztetett pletykáról és a LEO műholdakat használó telefonok működési mikéntjéről ebben a cikkben írtunk.

Kuo jelentésére reagálva a Bloomberg Apple-specialistája, Mark Gurman – aki nemrég egy hosszú listát közölt arról, mit várhatunk az Apple-től idén ősszel – pontosított. Gurman szerint az Apple a műholdas fejlesztést egyelőre balesetekben és más krízishelyzetekben használható mentőövként tervezi bevezetni. A kliensoldali hardver már készen állhat, a szolgáltatás azonban csak jövőre élesedhet, elsőként a szöveges segélykérő üzenetekkel.

Tovább

Műholdas kapcsolatra is képes lehet az új iPhone

2021. augusztus 31., 11:49 Módosítva: 2021.09.15 12:58
2

A legmegbízhatóbbnak tartott Apple-elemző, Ming-Chi Kuo szerint az idei új iPhone-ok képesek lesznek lefedettség nélkül is hívásokat bonyolítani vagy üzeneteket küldeni és fogadni. Ezt az Apple úgy érheti el, hogy készülékeik alacsony Föld körüli pályán (Low Earth Orbit, LEO) keringő műholdakhoz csatlakoznak majd.

Az alacsony pályás műholdak (LEO műholdak) a bolygó felszínétől minimum 160, maximum 2000 kilométeres magasságban keringenek, magasság függvényében 88 és 127 perces keringési idővel. Az ilyen műholdak előnye, hogy gyorsabb jelterjedési időt biztosítanak, olcsóbban üzemeltethetők és pályára állíthatók, mint például geostacionárius pályán keringő társaik. Hátrányuk azonban, hogy globális szolgáltatáshoz rengeteg eszközre van szükség, mivel egy műhold önmagában kis területet képes lefedni. Emellett pedig gyorsabban amortizálódnak is, a légkör fékező hatása miatt élettartamuk rövidebb.

Globális telefonszolgáltatást nyújtó műholdas távközlési szolgáltatás például a Motorola által életre hívott Iridium, Elon Musk Starlinkje, az Orbcomm, vagy a Loral és a Qualcomm 1991-ben indított közös projektje, a Globalstar. A MacRumors szerint az Apple a Qualcomm fejlesztette X60-as modemet épít az új iPhone-okba, ezek segítségével pedig az almás telefonok képesek lesznek a Globalstar hálózatán keresztül is kapcsolatra és kommunikációra.

Kuo magyarázata szerint ehhez a hálózatüzemeltetők Globalstarral való együttműködése szükséges. Az elemző szerint a legegyszerűbb, várható forgatókönyv, ha a szolgáltatók partnerhálózatként kezelik a Globalstar földi és alacsony pályás hálózatát, így az új iPhone-ok bármilyen extra díj vagy szerződés nélkül váltanak majd a LEO-kapcsolatra, amennyiben elvesztik a földi hálózat biztosította jeleket. Az elemző szerint ezzel a költségek is eloszlanának, éppen ezért nem lenne szükség a felhasználóknak egyéni szerződésre és előfizetésre a Globalstarnál.

Tovább

Mimikával is irányítható lesz az új Android

2021. augusztus 31., 10:47 Módosítva: 2021.08.31 13:40
21
A fogyatékkal élők számára kínált akadálymentesítő funkciók közé érkezik az arc gesztusaival történő parancsbevitel.

Az Android 12 idén ősszel jelenik meg, elsőként a Google saját okostelefonjain, a Pixeleken, ezt követően pedig idővel a többi gyártó Android operációs rendszert használó telefonjain is. A béta már több mobilon elérhető, legfrissebb verziójában (béta 12.0.0) pedig korábban nem látott funkciók jelentek meg.

A fogyatékkal élők telefonhasználatát megkönnyítő Android akadálymentesítő csomag (Android Accessibility Suite) program részeként, az operációs rendszerbe építve ugyanis a korábbi képernyőolvasó, kapcsolóalapú bevitel és hangalapú bevitel mellett megjelent Camera Switches néven egy újdonság, amely lehetővé teszi, hogy a telefon előlapi kameráját használva a készülék rendszere a felhasználók arcának változásaira reagálva végezzen el bizonyos parancsokat.

Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok