Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet a Xiaomi következő nagy dobása

2023. október 23., 19:20 Módosítva: 2023.10.24 09:59
17

Amennyiben hihetünk a pletykáknak, a Xiaomi már a héten leleplezi Kínában a legújabb csúcskategóriás telefoncsaládját, mely a 14-es sorszámot fogja viselni. Ahogy az előző években is, első körben ezúttal is két készülékre érdemes számítani, a Xiaomi 14-re és a Xiaomi 14 Próra – később azonban bármikor befuthat egy Lite és egy Ultra modell is.

Az európai bemutató ennek ellenére még messze van, valószínűleg ezúttal is csak a barcelonai MWC keretein belül fogja leleplezni a vállalat a telefonjait, azt azonban csak 2024 februárjában fogják megrendezni. Mindenesetre a hazai bemutató dátumához közeledve a szivárogtatások is egyre vadabbá váltak, olyannyira, hogy néhány nappal ezelőtt egy teljes specifikációs lista is kiszivárgott.

A képet a kínaiak egyik kedvenc közösségi oldalára, a Weibóra töltötték fel, így az nem az olyan „megbízható” szivárogtatóktól származik, mint például az Ice Universe, aki többször is bizonyította már, hogy valóban rálátása van a legnagyobb vállalatok színfalak mögötti tevékenységére. Ennek ellenére a specifikációs lista hihetőnek tűnik – mutatjuk, hogy ezek alapján mi lehet a Xiaomi következő nagy dobása.

Tovább

Három napig is bírja egy töltéssel ez a telefon

2023. október 22., 16:18 Módosítva: 2023.10.23 14:37
39

Manapság már meglehetősen nehéz újat mutatni a mobiltelefonok piacán, hiszen a felhasználókat az olyan specifikációk sem lepik már meg, mint például egy 200 megapixeles kamera – ami az idei év jolly jokere volt. Ennek okán amennyiben egy gyártó igazán nagyot szeretne villantani, tényleg kénytelen valami olyat csinálni, ami egyáltalán nem megszokott; az idehaza kevésbé ismert Oukitel pedig pontosan így is tett.

Az Oukitel egy kínai vállalat, amely 2007 óta gyárt Android-alapú okostelefonokat és okosórákat. A vállalatot az elmúlt években annak köszönhetően kapták fel, hogy termékeiket olyan dolgokkal tesztelik, mint például egy vaskos kalapács, de volt, hogy fúróval és fűrésszel is nekiestek már telefonjaiknak – arról nem is beszélve, hogy rendszerint többméteres magasságból ejtik le őket, és van, hogy fel is gyújtják azokat.

A gyártó egyik videójában például a K10000 Max nevezetű készüléket folyékony betonba merítik, majd egy patakba dobják anélkül, hogy megsérülne – tulajdonképpen a mobilvilág Jackasséről van szó.

Tovább

Bemutatkozott a világ talán legjobb hajlítható mobilja

2023. október 21., 18:57 Módosítva: 2023.10.22 20:05
6

Izgalmasan alakult a hét második fele mobilos bejelentések terén, a napokban ugyanis két gyártó is bemutatót tartott – ahogy pedig azt sejteni lehetett, 99 százalékban ugyanazt a telefont mutatták be. Természetesen az Oppóról és annak leányvállalatáról, a OnePlusról van szó, akik Oppo Find N3 és OnePlus Open néven mutatták be készülékeiket, amelyek között annyi a különbség, hogy utóbbi vegánbőr-borítással kínálja a telefont.

Ettől függetlenül azonban a Find N3/Open egy rendkívül érdekes mobil lett, ami a külföldi beszámolók és tesztek alapján jelenleg az egyik, ha nem a legjobb, hajlítható kijelzővel szerelt telefon lehet. A készülék érdekessége, hogy a gyártók azt ígérik, több mint egymillió hajtogatást is túlél, ami napi százzal számolva is bőven több mint tízéves élettartamot jelent.

A tartósság mellett az Oppo és a OnePlus a készülék méreteivel is hencegett, az igazat megvallva azonban volt is mire: a Find N3/Open kinyitott állapotában mindösszesen csak 5,8 milliméter vékony, súlya pedig 239 gramm, ami jóval kevesebb, mint például a Samsung-féle Galaxy Z Fold5 251 grammos tömege. Új csúcsot ennek ellenére azonban nem tudott felállítani a vállalat, továbbra is a Honor Magic V2 a legvékonyabb, hajlítható kijelzővel szerelt telefon: ez a készülék csak 4,7 milliméter vastag.

Tovább

Eddig nem látott koncepciót szabadalmaztatott a Huawei

2023. október 19., 20:16 Módosítva: 2023.10.20 12:47
24

Az összecsukható mobilok mára már teljesen hétköznapi koncepcióvá váltak, a legnagyobb mobilgyártók – az Apple kivételével – szinte már mind piacra dobták saját megoldásukat, amelyek javarészt ugyanúgy néznek ki.

Ha szétnézünk a piacon, háromféle megoldással találkozhatunk: a legnépszerűbb a Samsung Galaxy Z Fold-féle kialakítás, ahol két kijelzőt kapunk. Egy hétköznapit, ami a telefon előlapját foglalja el, és egy nagyobbat, ami a készülék belsejében található. Ezt követi a Galaxy Z Flip-féle formaterv, ami a 2000-es évek felnyithatós telefonjait idézi. Itt a fő kijelző már eleve az, ami hajlik, ennek köszönhetően összecsukott állapotban sokkal kisebb a telefon fizikai mérete a hagyományos mobilokhoz képest.

Végül a Huawei Mate Xs 2-höz és a 2023-as IFA-n leleplezett Honor Magic V Purse-höz hasonló telefonokkal is találkozhatunk. Ezeknek a mobiloknak a különlegessége, hogy azok nem szendvicsként csukódnak össze, mivel csak egy nagy kijelzővel rendelkeznek, ami alapesetben a készülék hátuljára simul. Tabletté alakítani őket egy gomb megnyomásával tudjuk, amelynek köszönhetően a hátlapra simult kijelző hirtelen kihajthatóvá válik. Ha ezek működését nehezen tudja elképezelni, nem kell aggódnia, ide kattintva elolvashatja a készülékről készült tesztünket, amiben részletesen beszámolunk a mechanikáról.

Tovább

Úgy durrant nagyot a Samsung, hogy közben sokan átkozni fogják

2023. október 9., 07:21 Módosítva: 2023.10.09 21:47
35

A 2023-as LSI Tech Dayen a Samsung számos új chipet mutatott be, ezek közül a legizgalmasabb azonban az Exynos 2400-as lapka volt, ami a két évvel ezelőtt bemutatott Exynos 2200 utódja lett.

A Samsung állítása szerint az Exynos 2400 közel 70 százalékkal gyorsabb számítási teljesítménnyel rendelkezik, miközben a mesterséges intelligenciát érintő feladatokat 14,7-szer gyorsabban végzi el az elődhöz viszonyítva.

Az új chip az AMD legújabb GPU-architektúráján alapuló Xclipse 940-es grafikus egységet is tartalmazza, aminek köszönhetően sokkal jobban futnak a játékok, illetve azokon belül sokkal magasabb minőségű lett a sugárkövetés is.

Tovább

Már telepíthető az Android 14

2023. október 8., 20:34 Módosítva: 2023.10.09 08:40
1

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Made by Google nevezetű októberi eseményen számos terméket leleplezett a Google.

Befutott a Google Pixel 8 és a Pixel 8 Pro, valamint a Pixel Watch 2 is, mellettük azonban az Android 14-et is letölthetővé tette a vállalat – ami egyelőre csak nagyon kevés készülékre érhető el. 

Az Android 14 elsőként a Google által gyártott Pixel készülékekkel volt kompatibilis, amennyiben Pixel 4a-val vagy újabb telefonnal rendelkezik, már érdemes lesz szétnéznie a beállításokban az új frissítésért.

Az újítások listáját a Google az alábbi videóban gyűjtötte össze:

Tovább

Kész katasztrófa lett az Apple új, 30 ezres iPhone-tokja

2023. október 7., 11:14 Módosítva: 2023.10.07 20:26
42

Az iPhone 15-ös telefonok, valamint az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 leleplezése mellett más meglepetéseket is tartogatott az Apple szeptemberi eseménye: a vállalat még jobban elkötelezte magát a környezetvédelemmel kapcsolatban. Az új Apple Watchok például már száz százalékban karbonsemleges kiadásban is rendelhetők, de a kiegészítők terén is nagy változásokat eszközölt az almás cég.

A korábbi slágerterméknek számító bőrkiegészítőket – azaz az óraszíjakat, MagSafe tárcákat és telefontokokat – teljesen beszüntette az Apple, helyükre egy teljesen új, környezetkímélőbb, FineWoven nevezetű variánst vezetett be a gyártó, ami bőr helyett már 68 százalékban újrahasznosított fogyasztói hulladékból készül.

Az eredmény egy olyan méregdrága kiegészítőcsalád lett, amelynek az előállítása jelentősen kevesebb szén‑dioxid-kibocsátással jár, cserébe azonban sokkal rosszabbul néz ki – ez azonban szubjektív vélemény. Ami viszont már nem az, hogy az új FineWoven kiegészítőkön már egy hét után meglátszik a használat, tisztításuk szinte kivitelezhetetlen, a világosabb színű variánsok pedig könnyen elszíneződhetnek, így egy pillanat alatt elvész a prémiumérzet.

Tovább

Van, amiben az iPhone-okat is lekörözik a Google új mobiljai

2023. október 6., 10:57 Módosítva: 2023.10.07 08:07
2

Október 4-én hivatalosan is megtartotta Made by Google nevezetű eseményét a Google, amelynek főszereplői – ahogy azt várni lehetett – a Pixel 8-as telefonok voltak, de melléjük még befutott a Pixel Watch 2 is. Új vezeték nélküli fülhallgató nem érkezett, cserébe azonban a meglévő generáció új színekkel bővült, így részben ezt a termékcsaládot is frissítette a vállalat.

Kevés olyan telefon van jelenleg a piacon, amelyről a megjelenés előtti hónapokban már mindent lehetett tudni, a Google-féle Pixel 8 és Pixel 8 Pro azonban pontosan ilyenek. Azt, hogy az információkat maga a Google adta ki, vagy egyszerűen csak borzalmas a biztonsági rendszerük, valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, az viszont biztos, hogy a most bemutatott telefonjaikról már májusban olyan videók keringtek a neten, amelyeken teljes pompájukban megfigyelhetők voltak.

Ez persze semmit sem vesz el abból, hogy a mobilok mire lesznek képesek a megjelenéskor – a helyzet pedig az, hogy látszatra a Google idén nagyon odatette magát. A Google Pixel 8 és a Google Pixel 8 Pro is az androidos szféra egyik legjobb ajánlatának ígérkezik. Hatalmas kár, hogy idehaza ezúttal sem hozza forgalomba a mobilokat a keresőóriás.

Tovább

Elismerte az Apple, tényleg melegednek az iPhone 15 Prók

2023. október 5., 10:29 Módosítva: 2023.10.05 15:04
44

Az elmúlt hetekben számos olyan hírt lehetett olvasni, miszerint valami nagyon nincs rendben az iPhone 15-ös mobilokkal, azok ugyanis rendkívül könnyen felmelegednek. Bár a felhasználók java része nem tapasztalta a problémát, most úgy néz ki, hogy mégsem vásárlói túlkapásról volt szó, az Apple ugyanis elismerte, hogy a legújabb telefonjaik a kelleténél valóban sokkal melegebben üzemelnek.

Ahogy arról az Index is beszámolt, az iPhone 15 Próval van egy kis probléma. Míg nálunk volt a készülék, az X-hez és a Reddithez hasonló fórumokon számos olyan bejegyzés látott napvilágot, amelyekben a felhasználók arról számoltak be, hogy az újonnan vásárolt iPhone 15 Prójuk bizonyos esetekben annyira felforrósodik, hogy annak már a fogása is kellemetlenné válik. Mindezt mi magunk is alá tudjuk támasztani,

GYORSTÖLTÉS KÖZBEN A NÁLUNK JÁRÓ IPHONE 15 PRO SZINTE MINDEN EGYES ALKALOMMAL A SZOKÁSOSNÁL SOKKAL JOBBAN FELMELEGEDETT, DE VOLT, HOGY EGY EGYSZERŰ TELEFONHÍVÁS IS MEGIZZASZTOTTA – A PRORES-VIDEÓK KÉSZÍTÉSÉRŐL NEM IS BESZÉLVE.

Ilyenkor persze egyből adódik a kérdés, hogy mi állhat a háttérben. Ming-Chi Kuo elemző szerint például nem az A17 Pro chip a ludas, az ugyanis papíron még hűsebb is, mint elődje, az A16 Bionic, így a problémát az iPhone 15 Pro felépítésében kell keresni, amelyen idén meglehetősen sokat változtatott az Apple. Mint írtuk, a készülék nemesacélról titánra váltott, amelynek a hőelvezető képessége sokkal gyengébb az előbbihez képest, így az A17 Pro brutális teljesítménye miatt keletkező hő nem tud kellően eloszlani.

Tovább

Az elmúlt évek legjobban összerakott mobilja lett az iPhone 15

2023. október 5., 06:16 Módosítva: 2023.10.06 09:12
203

Ahogy azt már a korábbi évek tapasztalatai alapján sejteni lehetett, az Apple idén is négy új telefont mutatott be szeptemberi eseményén: itt leplezték le az iPhone 15-öt, az iPhone 15 Plust, valamint a Pro modelleket, az iPhone 15 Prót és az iPhone 15 Pro Maxot. Utóbbiakról már részletesen beszámoltunk egy tesztcikkben, most azonban az alapmodelleken van sor, azok ugyanis első, de még második pillantásra is az idei felhozatal „legmegérősebb” készülékeinek tűnnek.

A bejelentést megelőző hetekben számos információ kiszivárgott a készülékekkel kapcsolatban, jóformán mindent tudni lehetett róluk – az egyetlen kételyt csak az szülte, hogy az Apple tényleg meglépi-e ezeket. Mint ismeretes, az iPhone 13 és az iPhone 14 között rendkívül csekély mennyiségű újítást eszközölt a vállalat, a készülékeket egy laikus meg sem tudta különböztetni egymástól – idén azonban fordult a kocka.

Az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus kvázi egy kicsit lebutított iPhone 14 Pro lett, ami a lehető legjobb dolog, ami az alapmodellekkel történhetett – de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük sorjában, mit kínálnak az új mobilok.

Tovább

Megcsinálta az Apple a tökéletes telefont?

2023. szeptember 29., 20:31 Módosítva: 2023.09.30 15:10
77

Hónapokon át tartó pletykák után idén szeptemberben végre bemutatta a legújabb iPhone-okat az Apple, amelyeket a szeptember 22-i magyarországi rajtnapon nekünk is lehetőségünk volt személyesen megnézni. Azóta eltelt egy hét, az iPhone 15 Prót pedig napi szinten használtuk, hogy kiderítsük, sikerült-e a cupertinói vállalatnak megalkotni a tökéletes telefont. Spoiler: nem.

A techvilágban mindig hatalmas szenzáció övezi az aktuális iPhone-ok bemutatását, a megjelenés előtti hetekben szinte nem is lehet másról, csak az Apple-ről olvasni. Nem történt ez másképp idén sem, az iPhone 15-ös szériát hatalmas hírverés övezte, szinte naponta szivárogtak ki új információk a készülékekről, amelyeknek java része valósággá is vált – a négy új telefon közül kettő valóban titánborítást és megújult külsőt kapott, de ne szaladjunk ennyire előre!

Az iPhone 15 Pro csomagolása maradt változatlan az elődeihez képest, a készülék egy hófehér dobozban érkezik, amelyen az Apple-logó és az iPhone-felirat a készülék színében tetszeleg, míg a fedlapon magát a készüléket láthatjuk – pontosabban annak kijelzőjét. A dobozban a telefon és a használati utasítás mellett csupán egy USB-C-s adatkábel vár minket, merthogy az Apple kukázta a Lightningot, pluszpont, hogy a kábel szövetborítást kapott. Ezek mellett az Apple-matricát sem érdemes keresni, mivel már azt sem mellékeli a vállalat, vélhetően a környezettudatosság jegyében.

Tovább

Ennél jobb telefont nem talál most 150 ezer környékén

2023. szeptember 23., 13:20 Módosítva: 2023.09.24 13:56
65

Ugyan korábban is jelen volt a magyarországi piacon, túl nagy népszerűségnek eddig nem örvendett idehaza a Motorola – szerintünk azonban ez már nem sokáig lesz így. A vállalat ugyanis néhány héttel ezelőtt egy olyan mobilt dobott piacra, mely papíron ár-érték arányban az egyik, ha nem a legjobb választásnak tűnt; a helyzet pedig az, hogy mindez a gyakorlatban sincs másképp. Nézzük, mit tud a Motorola pénztárcabajnoka, az Edge 40 Neo.

Az Edge családba a Motorola csúcskategóriás készülékei tartoznak, ide tartozik az Edge 40 és az Edge 40 Ultra is – hozzájuk csatlakozott most a kistesó, aki a Neo nevet kapta. A készülék formatervezés és anyaghasználat tekintetében abszolút hozza is a felsőkategóriát – hardveresen azonban természetesen itt-ott faragni kellett a specifikációkból – de erről majd később.

A mobil egy száz százalékban műanyagmentes csomagolásban érkezik, melyre kizárólagosan csak szója tintával nyomtattak, így az Apple-höz hasonlóan a Motorola is igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy óvják a természetet. A márka egyik védjegye itt is visszaköszön: a doboz és a benne található telefon is illatos – előbbi akár hetekig, utóbbi használatba vétel után azonban csak egy-két napig őrzi meg a parfümös jegyeket, ami ennek ellenére is egy menő részlet.

Tovább

Az elsők között vehettük kézbe az iPhone 15-ösöket

2023. szeptember 22., 11:32 Módosítva: 2023.09.23 10:31
38

Az Árkádban tartott még a hivatalos rajt előtt egy exkluzív sajtóeseményt a magyarországi iStyle, amin idehaza az elsők között vehettük kézbe és nézhettük meg közelebbről az Apple legújabb telefonjait. Ahogy arra számítani lehetett, a minőségből idén sem adott alább az almás cég, az új készülékek élőben is ugyanolyan jól néznek ki, mint a reklámanyagokban.

A megnyitón Gyarmati Csaba, az iStyle közép-európai vezetője mondott beszédet, aki szerint az Apple által most piacra dobott készülékek ismét újradefiniálják azt, hogy mit tudhat egy okostelefon napjainkban.

Az elmúlt év során a többi kereskedelmi szereplőhöz hasonlóan mi is komoly kihívásokkal néztünk szembe. Az infláció és a magas költségek nekünk sem kedveztek, de továbbra is folytatjuk, amiben hiszünk és amiben a legjobbak vagyunk: a legmegfelelőbb helyet biztosítjuk vásárlóinknak, hogy felfedezzék az Apple világát

– fogalmazott Gyarmati, később hozzátéve, hogy mindemellett optimistán tekintenek a következő időszakra, hiszen az új iPhone-szériát határozottan nagyobb érdeklődés övezi, mint az előző generációt: körülbelül 50 százalékkal több előrendelés érkezett be hozzájuk, ami elsősorban annak köszönhető, hogy bizonyos esetekben 15 százalékkal csökkent az új készülékek ára.

Tovább

Rendszerfrissítéssel javítaná az Apple a sugárzó iPhone 12-eseket

2023. szeptember 21., 16:15 Módosítva: 2023.09.21 20:59

Kicsivel több mint egy hete robbant a hír, hogy felszólították a francia hatóságok az Apple-t, hívják vissza az iPhone 12-es telefonokat a francia piacról, mert a vizsgálatok szerint a készülékeknek túl magas az elektromágneses sugárzási szintje.

Az illetékes kormányzati ügynökség (ANFR) szeptember 12-én tette közzé az Apple-nek címzett felhívását, amelyben felszólították a vállalatot, hogy minden lehetséges eszközzel, a lehető leghamarabb hozzák helyre a hibát, a készülékek ugyanis már használatban vannak.

Az Apple persze azonnal vitatni kezdte a francia hatóságok vizsgálati eredményeit, és azt állította, hogy a 2020 végén piacra dobott iPhone 12 megfelel a sugárzási szintekre vonatkozó valamennyi előírásnak. A készülék biztonságos működését számos nemzetközi testület hitelesítette – tették hozzá. Az amerikai cég azt is tudatta, hogy átadták a francia hatóságoknak az iPhone 12-es modellekre vonatkozó saját, illetve a vállalattól független laboratóriumok által elvégzett vizsgálatok adatait is – ez azonban nem volt elegendő.

Tovább

Rossz hírünk van, ha új iPhone-t vásárolna

2023. szeptember 19., 08:50 Módosítva: 2023.09.20 09:40
1

Egyelőre úgy néz ki, hogy bizony meglett a hatása annak, hogy az Apple több országban is csökkentette az idén bemutatott készülékeinek árát a tavalyiakhoz képest – a szeptember 12-én bemutatott iPhone 15-ösöket ugyanis viszik, mint a cukrot.

Napra pontosan egy héttel ezelőtt tartotta meg várva várt szeptemberi eseményét az Apple, amelynek középpontjában az új iPhone-ok és az Apple Watchok álltak. Az iPhone 15-ös modellek frissített dizájnt kaptak, ennek köszönhetően kényelmesebb lett a fogásuk – a legnagyobb előrelépés azonban nem ebben a szegmensben történt.

Az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus ugyanis megkapta a tavaly még csak a Pro mobilokban elérhető Dynamic Islandet, illetve kamerájuk is frissült, ami ezúttal már 48 megapixeles. Mindennek köszönhetően az elemzők úgy látták, hogy idén először talán nagyobb lehet a kereslet az alapmodellekre, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a felhasználók java részének a szíve továbbra is a drágább modellek felé húz.

Tovább

Ez is ritka: kiszivárgott a következő csúcskategóriás mobil

2023. szeptember 16., 10:11 Módosítva: 2023.09.17 09:06
30

Most, hogy véget ért az Apple bemutatója körüli felhajtás első fejezete – az iPhone-ok szeptember 22-i megjelenésekor még nagyobb fejetlenségre érdemes számítani –, végre az olyan cégek is reflektorfényt kaphatnak, mint például a Google.

A kaliforniai vállalat néhány évvel ezelőtt vágott bele a mobilgyártásba, az elmúlt időszakban pedig sikerült nagyon jó értékeléseket kapó mobilokkal előrukkolnia – így a techvilág egy emberként izgulva várja minden évben, hogy a keresőóriás vajon mivel rukkol elő.

A Google saját márkás telefonjai azért számítanak kifejezetten érdekes termékeknek, mivel androidos szférában olyanok, mint az Apple iPhone-jai: ugyanazon cég rakja össze a hardvert és a szoftvert is, amelyre más példát jelenleg nem igazán találni. Mindennek hatása meg is érződik a Pixel telefonokban – leginkább azok kamerája az, ami a brutális szoftveres tuningnak köszönhetően elképesztő képeket készít, és néhány esetben még maga mögé is utasítja a konkurens gyártók papíron jobbnak tűnő készülékeit. Csak ne lennének ennyire ügyetlenek az információk titokban tartásával kapcsolatban.

Tovább

Szó szerint tarolt a Honor

2023. szeptember 14., 19:43 Módosítva: 2023.09.15 12:03
1

Idén sem okozott csalódást a kínai Honor – már ami a bezsebelhető díjak számát érinti, a berlini IFA-n ugyanis szó szerint megsorozták velük a különböző médiumok.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a Honor a 2023-as berlini IFA-n mutatta be a világ eddigi legkönnyebb és legvékonyabb befelé hajlítható telefonját, a Honor Magic V2-t, valamint kifelé hajtható koncepciótelefonját, a V Purse-t.

A készülékeket több nemzetközi vezető médium is az IFA legjobbjaként emelte ki, többek között a a V Purse „figitális” jellegét és fenntarthatóságát megemlítve. A „figitális” – angolul phygital – a „fizikai” és a „digitális” szavak összekapcsolódásából született. Lényege pedig, hogy a készülék nemcsak digitálisan, hanem fizikailag is hozzáad a felhasználói élményhez – jelentsen ez bármit is.

Tovább

Ár-érték arányban szinte verhetetlen mobilt villantott a Motorola

2023. szeptember 14., 11:53 Módosítva: 2023.09.14 18:06
31

Eddig is jelen voltak a magyarországi piacon, a következő hónapokban azonban minden korábbinál nagyobb részt szeretne magáévá tenni a Motorola.

Ennek a folyamatnak a része többek között az is, hogy olyan új telefonokat mutatnak be, melyek ár-érték arányban kiemelkedően jónak számítanak. A most bejelentett Motorola Edge 40 Neo pontosan ilyen, a készülék az egyébként felső csúcskategóriás Edge 40-es család megfizethetőbb tagja.

A mobil 6,55 hüvelykes keret nélküli, 144 hertzes pOLED kijelzője mögött egy MediaTek Dimensity 7030 lapkakészlet, valamint egy masszív 5000 milliamperórás akkumulátor bújik meg, amit a 68 wattos TurboPower töltővel 15 perc alatt tölthetünk 50 százalékosra. A lekerekített szélű kijelző természetes fényviszonyok között is képes moziélményt nyújtani azáltal, hogy több mint egymilliárd színből állítja össze a képet – mely ebben a kategóriában ritkaságnak számít.

Tovább

Összegyűjtöttünk mindent, amit az iPhone 15-ről tudnia kell

2023. szeptember 13., 11:53 Módosítva: 2023.09.14 09:58
25

Egyévnyi várakozás után magyarországi idő szerint kedd este az Apple végre megtartotta szeptemberi sajtóeseményét. Bemutatkozott az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus, valamint a teljesen újratervezett iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max is. A telefonok mellett két új okosórát is villantott a vállalat az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 személyében – sunyi módon pedig a második generációs AirPods Prót is frissítették.

Mondanánk, hogy a szavunk is elállt az Apple legutóbbi eseményétől, a helyzet azonban az, hogy ez egyáltalán nem így történt. Félreértés ne essék, a bemutatott készülékek talán az eddigi legjobb ár-érték aránnyal rendelkeznek, a szivárogtatásoknak köszönhetően azonban a show előtti napokban már mindent tudni lehetett, így azok számára, akik napi rendszerességgel olvasnak techhíreket, az Apple semmi újat nem tudott mutatni.

Mindezt félretéve azonban van négy új iPhone-unk, amelyek nem kevés újítást hoztak – nézzük is, hogy melyek ezek. A cikk végén pedig ezek mellett arra a kérdésre is választ adunk, hogy a frissített iPhone-portfólión belül melyik most a legjobb ár-érték arányú készülék.

iPhone 15 és iPhone 15 Plus

Korábban az aktuális alapmodelleket gyakran ihlették a gagyi jelzővel, ezek a készülékek ugyanis érezhetően évről évre a Pro modellek, mondhatni, felvizezett változatai voltak – idén azonban ez megváltozott,

AZ IPHONE 15 ÉS AZ IPHONE 15 PLUS AZ EDDIGI INFORMÁCIÓK ALAPJÁN HATALMAS ELŐRELÉPÉS AZ ELŐZŐ GENERÁCIÓHOZ KÉPEST.

A készülékek dizájnja alapjaiban változatlan maradt, ugyanúgy 6,1 és 6,7 hüvelykes kijelzővel vannak szerelve – az alumíniumkeret azonban finomabb élekkel dolgozik, így az Apple szerint sokkal kényelmesebb lesz kézben tartani a készülékeket. Az iPhone 14-ekhez viszonyítva javult a kijelző, amely már erős napsütés esetén akár 2000 nites fehér fényerő kibocsátására is képes, nem utolsó sorban pedig ezek a mobilok is megkapták a Dynamic Islandet, azt az interaktív felületet, amely tavaly az iPhone 14 Prókban debütált.

Kamerák terén is van miről beszélni: a korábbi 12 megapixeles szenzort egy 48 megapixeles váltotta, amelynek köszönhetően új, úgynevezett szupermagas felbontású fotókat is lőhet. Javult az éjszakai képek minősége, valamint az Apple bevezetett egy teljesen új portréfotós élményt is, így az iPhone 15-ön már nem kell kiválasztania, ha ilyen képeket szeretne készíteni – a készülék automatikusan felismeri, hogy egy ember, egy kutya vagy egy macska az alany, és a háttérben már úgy készíti el a képet, hogy a bokeh effekt akár utólagosan is a fotókra helyezhető legyen.

Tovább

Bemutatták a világ legvékonyabb telefonját

2023. szeptember 1., 13:30 Módosítva: 2023.09.02 14:14
13

Szinte napra pontosan fél évvel ezelőtt mutatta be a barcelonai MWC keretein belül Európában is Magic Vs nevezetű hajlítható telefonját a kínai Honor – mostanra pedig meg is érkezett az utód, a még jobb, még vékonyabb és még könnyebb Magic V2.

Mint azt februári beszámolónkban jeleztük, a barcelonai eseményre bármennyire is szerettünk volna, az utolsó pillanatban sem tudtunk bejutni, a berlini IFA-n azonban már más volt a helyzet, minden flottul működött. A bemutatót, amelynek középpontjában egyértelműen a Magic V2 állt, George Zhao, a Honor vezérigazgatója tartotta, aki az esemény végén még egy második, úgynevezett koncepciótelefont is leleplezett – de erről majd később. 

Az új generációs hajítható mobil ugyanazt a formatervet követi, mint az elődök. Külső kijelzője 6,43 hüvelykes, míg a belső panel 7,92 hüvelykesre bővíthető. Mindkét kijelző támogatja a 120 hertzes képfrissítést, valamint a Honor 90-ben is jelen lévő 3840 hertzes PWM dimminget, így a készülék használata sokkal kevésbé megterhelő – legalábbis a szemek számára. Az igazi újdonságokat azonban kivételesen most nem a kijelző terén kell keresni. 

Tovább

Még jobb lett a Samsung legújabb hajlíthatója

2023. augusztus 28., 18:12 Módosítva: 2023.08.28 19:35

Frissítést adott ki a Samsung az Always on Display alkalmazásához, mely nevéből eredően lehetővé teszi, hogy a felhasználók testre szabhassák OLED-kijelzővel rendelkező készülékeik mindig ébren kijelzőjét.

Ahogy arról a Galaxy Z Flip5-ről készült tesztünkben is beszámoltunk, ez a Samsung legújabb hajlíthatójának esetében kifejezetten jól jön, a készülék egyik legnagyobb újdonsága ugyanis az áttervezett, ezúttal már 3,4 hüvelykes előlapi kijelző lett.

Az Always On Display alkalmazás legújabb verziójának (8.3.30.4) leírása szerint ha a fedőképernyőn az AoD informatív vagy grafikus stílusait használjuk, mostantól az óra stílusa nem változik még barangolás közben sem – korábban egy hiba megakadályozta ezt.

Tovább

Így mutathat az új, titánszürke iPhone 15 Pro

2023. augusztus 28., 13:37 Módosítva: 2023.08.29 13:40
48

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, az idei az egyik legszignifikánsabb frissítés lesz az elmúlt évekből, az almás cég ugyanis mind a négy új készülékbe nagyszabású újításokat készül implementálni – ezekről ide kattintva olvashat részletesebben.

Azzal, hogy az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max milyen színekben mutatkozhat be idén, korábban már mi is foglalkoztunk, az akkori információink alapján azt írtuk, hogy az Apple visszatér egy jól bevált klasszikushoz, és az iPhone 12-es családban bemutatkozó sötétkék színt dolgozzák egy kicsit újra. A MacRumors grafikusa egy enyhén szürkés beütésekkel rendelkező variánst képzelt el, amely szerintünk remekül nézett ki – akkor azonban még nem lehetett tudni, hogy az egyik legnépszerűbb és legikonikusabb színvariánst kukázza a vállalat.

Augusztus utolsó napjaiban kiderült ugyanis, hogy az Apple idén egy évtizedes hagyománnyal szakít, a 2013-ban bemutatott iPhone 5s után idén először nem lesz aranyszínű iPhone – helyét egy új, titánszürke árnyalat váltja.

Tovább

Évtizedes hagyománnyal szakít az Apple

2023. augusztus 26., 10:28 Módosítva: 2023.08.26 19:53
18

Ugyan a hivatalos meghívókat még mindig nem küldte ki az Apple, a korábbi évek alapján könnyen kikövetkeztethető, hogy kevesebb mint egy hónapnyira vagyunk az iPhone 15-ös mobilok leleplezésétől.

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, az idei az egyik legszignifikánsabb frissítés lesz az elmúlt évekből, az almás cég ugyanis mind a négy új készülékbe nagyszabású újításokat készül implementálni. Az alapmodellek – tehát az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus – megkapják az USB-C-csatlakozót, amelyet az EU tavaly megszavazott törvénye miatt kénytelen a készülékekbe helyezni az Apple, emellett azonban több funkciót is megörökölnek az iPhone 14 Próból.

Az egyik ilyen a Dynamic Island, az az interaktív felület, amely ügyesen elrejti az egész TrueDepth kamerarendszert, míg a másik a 48 megapixeles kamera. A csúcsmodellek – az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max – emellett teljesen új, lekerekített élekkel dolgozó dizájnt, titánházat és egy minden korábbinál erősebb chipet kapnak, sőt a Pro Max ezeken felül egy olyan periszkópos telefotó kamerával is rendelkezni fog, ami a korábbi három helyett már hatszoros optikai zoomolást tesz lehetővé.

Tovább

Hatalmas frissítés érkezik idén a Samsung telefonokra

2023. augusztus 20., 18:20 Módosítva: 2023.08.21 16:45
57

A techvilág szempontjából mindig izgalmas időszaknak számít a nyár vége – először is augusztus végén veszi kezdetét a berlini IFA, Európa egyik legnagyobb elektronikai expója, de a különböző szoftveres megjelenésekről sem érdemes megfeledkezni, a hónapban jelenik meg ugyanis az Android 14, de az iOS 17 béta-verziói is már a véghajrában vannak.

Ami azonban még izgalmasabb, az az, hogy a Samsung is ebben az időszakban adja ki szoftveres felületének új verzióját, mely ezúttal a OneUI 6.0 elnevezést kapta – a hét közepén az első fejlesztői verziók pedig be is futottak a Galaxy S23-as készülékekre, írja a SamMobile.

Az egyelőre csak néhány országban elérhető, Android 14-es alapokra építő frissítés meglepően sok újdonságot tartogat annak ellenére is, hogy maga az androidos fő verzió nem hoz túl sok izgalmat, a Samsung azonban mindig szereti egy kicsit felkavarni az állóvizet. Mutatjuk, mire számíthat, amennyiben valamikor ősszel a publikus megjelenéskor a legújabb szoftververzióra frissíti Samsung telefonját.

Tovább

Bitang erős lehet az iPhone 15

2023. augusztus 18., 09:30 Módosítva: 2023.08.19 06:37
131

Az elmúlt hetekben számos információ kiderült már az Apple következő nagy dobásáról, az iPhone 15-ös mobilcsaládról: megtudtuk például, hogy valószínűleg mind a négy készülék megkapja a tavaly bemutatott Dynamic Islandet, ahogy azt is, hogy a készülékek az EU ugyancsak tavaly elfogadott szabályozása miatt már mind USB-C-vel lesznek szerelve a korábbi Lighting helyett.

Szintén kiszivárgott, hogy a Pro modellek esetében a nemesacél házat titán váltja, a kijelzőt körülölelő keret pedig a pletykák szerint olyan vékony lesz, hogy az világrekordot fog dönteni. Kamerák tekintetében is lesz fejlődés – a Pro Max például az androidos vetélytársakhoz hasonlóan végre periszkópos telefotó kamerát kap, aminek köszönhetően hatszoros optikai zoomolásra lesz képes, de a szenzorok tekintetében is újít majd az Apple.

Jóformán mostanra csak az maradt ködös, hogy az új készülékeknek milyen lesz a teljesítményük, a napokban azonban már ezzel kapcsolatban is jelentek meg egészen hihető információk – így talán idén először megeshet, hogy semmi meglepetést nem fog tudni mutatni az Apple.

Tovább

Tökéletlenül is tökéletes lett a Samsung új hajlíthatója

2023. augusztus 15., 05:56 Módosítva: 2023.08.16 06:11
26

Az idén néhány héttel előrébb hozott Galaxy Unpacked miatt még csak egy teljes évet sem kellett várnia a Fold és Flip széria szerelmeseinek arra, hogy a dél-koreai Samsung bemutassa hajlítható kijelzővel szerelt mobiljainak új generációját. A Galaxy Z Fold5 és a Galaxy Z Flip5 pár nappal ezelőtt, augusztus 11-én került fel a boltok polcaira, a bemutató után azonban lehetőségünk adódott arra, hogy még a megjelenés előtt kipróbáljuk a készülékeket.

A Z Fold5 és a Z Flip5 közül egyértelműen az utóbbi volt az, amely többet fejlődött, ez azonban nem jelenti azt, hogy a mini tabletté alakítható készülék unalmas lenne: a Fold is hozza a tőle elvárhatókat, a konkurencia készülékeihez hasonlítva azonban még mindig kitűnik a sorból – és ez kivételesen nem biztos, hogy a legjobb. Nézzük, mit tud a Galaxy Z Fold5, a Samsung legújabb, hajlítható kijelzővel szerelt telefonja.

A készülék doboza megörökölte a februárban bemutatott Galaxy S23-as készülékek dizájnját, továbbra is nagyon minimalista jegyekkel dolgozik a Samsung. A teljesen fekete csomagolás előlapján csak egy, a készülékről készült grafikát láthatunk, mely egyben azt is jelzi, hogy milyen színű telefon fog a dobozban lapulni. Kiegészítők terén sem kell sokra számítani: egy USB-C-s adatkábelen kívül csak a kötelező használati utasítást mellékeli a Samsung a mobilhoz, így tokról, hálózati adapterről vagy S-Penről fölösleges ábrándozni, ezeket mindenképp külön kell megvenni a Fold5-höz.

Tovább

Egyszerűen beleszerettünk a Galaxy Z Flip5-be

2023. augusztus 14., 15:24 Módosítva: 2023.08.15 12:19
90

Kevés olyan mobil található jelenleg a boltok polcain, mely legalább olyan sokszínű készülék, mint a Samsung nemrégiben bemutatott, Galaxy Z Flip5-ös telefonja – a széria ugyanis ezzel a generációval ért el oda, ahová azt a Samsung is szánhatta pár évvel ezelőtt. A Z Flip5 már egyértelműen képes kiváltani bármelyik hagyományos okostelefont, sőt, többet is képes azoknál nyújtani – mindezt úgy, hogy hellyel-közzel még olcsóbb is, mint a konkurencia csúcskategóriás készülékei.

Mostanra már-már hagyománnyá vált, hogy az adott évi Sziget Fesztiválon letesztelünk egy telefont. Tavaly a Nokia X20 nevezetű mobiljáé volt a főszerep, amit strapabíró készülék révén egy percig sem kíméltünk; elejtettük, megtapostuk és le is öntöttük azt. Idén enyhén szólva más oldalról közelítettük meg a kihívást, azt próbáltuk ugyanis kideríteni, hogy melyik mobil lehet a legjobb társ nem csak a hétköznapok, de az olyan eseménydús pillanatok közben is, mint például egy koncert vagy egy fesztivál.

A nap során a Samsung készülékével jártuk körbe A szabadság szigetét, mellette pedig az ugyancsak a júliusi Unpackeden bemutatott Galaxy Watch6 is segített minket, hogy mindig tudjuk, épp merre járunk, és hogy hány lépés van a hátunk mögött.

Tovább

Az egész piacot letarolta egy idehaza ismeretlen mobilgyártó

2023. augusztus 13., 17:49 Módosítva: 2023.08.15 06:06
24

Megérkeztek a második negyedéves jelentések, amelyek alapján a legnagyobb mobilgyártóknak nem sok okuk van az örömre, a mostani ugyanis már a nyolcadik egymást követő negyedév, amikor a piac a gyenge kereslet, az infláció, a makrogazdasági bizonytalanságok és a felesleges készletek miatt küzd – jó hír azonban, hogy a korábbi negyedévekhez képest a csökkenés üteme lassulni látszik.

Az International Data Corporation (IDC) adatai szerint a második negyedévben 265,3 millió új okostelefon talált gazdára, ami kevésnek semmiképp sem mondható, a tavalyi második negyedévhez képest azonban több mint 20 milliós visszaesésről beszélünk.

Az elmúlt hónapokban a Samsung szállította a legtöbb telefont, az IDC jelentése szerint 53,5 millió darabot. Ez 11,5 százalékos visszaesést jelent a Galaxy S23-as sorozat megjelenését követő első negyedévhez képest, az éves 14,3 százalékos visszaesés azonban még ennél is aggasztóbb. Mindez annak köszönhető, hogy idén csökkent a kereslet az alsó és középkategóriás mobilok iránt, a Samsung Galaxy A sorozatának eladásai például jelentősen visszaestek – annak ellenére is, hogy mi kifejezetten jó mobiloknak ítéltük meg őket.

Tovább

Ekkor jelenhet meg az iPhone 15

2023. augusztus 9., 06:04 Módosítva: 2023.08.09 13:06
52

Aki kicsit is otthon van az Apple bejelentéseinek háza táján, annak minden bizonnyal nem lesz újdonság, hogy a cupertinói vállalat valamikor szeptemberben fogja leleplezni a legújabb iPhone-okat, az elmúlt években ez ugyanis mindig így történt. Leszámítva persze 2020-at, akkor ugyanis – ahogy minden mást – a techipart is a feje tetejére állította a koronavírus-járvány, amelynek következtében az Apple-nek is halasztania kellett az iPhone 12-es mobilok bemutatóját.

Abban az évben a cég szeptemberben csak az Apple Watch Series 6-ot és az újratervezett iPad Airt mutatta be – az iPhone 12-es mobilok októberben, míg az M1-es chippel szerelt Macek novemberben debütáltak, idén azonban semmi ilyenre nem kell gondolni.

Marc Gurman, a Bloomberg újságírója és az egyik legmegbízhatóbb Apple-szakértő információi szerint az óriásvállalat idén szeptember 12-én vagy 13-án tarthatja meg nagyszabású bemutatóját. Ennek függvényében a készülékek szeptember 15-től válnának előrendelhetővé, míg a boltok polcaira szeptember 22-én kerülnének fel.

Tovább

A legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazásokon keresztül lop adatokat egy új kémprogram

2023. augusztus 8., 16:45 Módosítva: 2023.08.09 09:38
66

Továbbra sem pihen a gonosz, az online térben szinte bármikor összefuthatunk egy olyan alkalmazással, melynek egyetlen célja, hogy ellopja a felhasználók személyes adatait, hogy azokkal a későbbiekben a fejlesztők visszaélhessenek. Korábban már számos ilyenről beszámoltunk: a rosszakarók végtelen kreativitással rendelkeznek, ha arról van szó, hogy hogyan lehet a letöltőket átverni.

Nemrégiben például egy DXClean nevű alkalmazásról írtunk, mely rendszertisztító és optimalizáló appnak adta ki magát, azt ígérve, hogy felderíti, mi okozza a felhasználó telefonjának lassulását, miközben pontosan az app volt az oka mindennek. De hírt adtunk már olyan programról is, mely többek között hozzáfért a felhasználó telefonbeszélgetéseihez, SMS-eihez, és a hívásnaplójához, így ezeket felhasználva a rosszakarók bármikor megzsarolhatták az érintetteket.

Hasonló helyzet áll fenn jelenleg is, hackerek ugyanis a „SafeChat” nevű hamis Android-alkalmazás segítségével olyan kémprogramokkal fertőzik meg a készülékeket, amely hívásnaplókat, szöveges üzeneteket és GPS-helyeket is képes olvasni, mindezt a felhasználó tudta nélkül.

Tovább

Rovatok