Index Vakbarát Hírportál

A Nintendo bemutatta az új konzolját

2016.10.20. 18:00

A Nintendo, ígéretéhez híven csütörtök délután négykor bemutatta az új konzolját. A sokáig csak Nintendo NX fantázianéven emlegetett konzol végleges neve Nintendo Switch lesz. A konzol jövő márciustól lesz kapható.

A Nintendo egy évtizede nem adott ki hagyományos asztali konzolt. A Wii a mozgásérzékeléssel, a Wii U a tablet kontrollerrel tűnt ki a tömegből; az előbbi óriási siker lett, az utóbbi bukás. A Switch részben a Wii U által kitaposott úton halad tovább, de sokkal több lehetőséget kínál: gyakorlatilag közös platformot csinál az asztali és a hordozható konzolból.

Nem szokványos dolgok:

  1. A konzolnak saját kijelzője lesz. Ez hasonlít a Wii U megoldásához  ahol a képernyős kontrolleren streamelhettük a játékot , de a Switch képernyőjét bárhová magunkkal vihetjük, nemcsak a konzol hatósugarában működik.
  2. Kontroller = konzol. Valószínűleg a tabletszerű képernyő tartalmazza az összes fontos hardverelemet, a tévére köthető aljzat csak egy dokkoló lesz. Legalábbis erre utal a trailerből az a jelenet, amikor a kártyán tárolt játékot bepattintják a kijelzőbe  épp úgy, mint egy Nintendo 3DS-játékot a kézikonzolba.
  3. 1 kontroller = 2 játékos. Nem csak maga a konzol, a kontroller is szétlegózható két darabra. A tévén játszott játékokat egy ortodox, kényelmesnek tűnő kontrollerrel irányíthatjuk, de a gomboknak és az analóg karoknak fenntartott felületet le is csatlakoztathatjuk róla. Így egy kontrollerből kettőt csinálhatunk. Ahogy a trailerben is látható, egyszerre több konzolt is használhatunk local multiplayer játékhoz  például két kontrollerrel és egy kijelzővel négyen is játszhatunk Mario Kartot.
  4. 2 x fél kontroller + 1 kijelző = hordozható konzol. A két darabba szedett kontrollert a kijelző két oldalára csatlakoztathatjuk, így egy igen kényelmes hordozható gépet kapunk, nagy méretű kijelzővel – és egy asztali konzol erejével.

A Switchet a legnagyobb fejlesztők és kiadók is támogatják, többek között az Activision, az Electronic Arts, a Square Enix, az Atlus, a Bethesda, a Capcom, a From Software, a Konami és a Sega. 

Egyelőre nem tudni, hogy a Nintendo Switch mennyibe fog kerülni. Kimisima Tacumi, a Nintendo vezérigazgatója előre leszögezte, hogy – a konzolpiacon bevett gyakorlattal ellentétben – a Switchet nem fogják veszteséggel árulni. A Wii U 300 dolláros kezdőárral nyitott az amerikai piacon, de a Switch valószínűleg ennél drágább lehet.  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok