Index Vakbarát Hírportál

Máris őrült összegeket költenek az emberek a mobilos Diablóban

2022.06.23. 20:11

A Diablo: Immortal úgy vonulhat be a Blizzard történelmébe, mint az óriáscég egyik legrosszabbul fogadott alkotása. A fantasy RPG bejelentése már a 2018-as BlizzConon komoly vihart kavart, mivel a közönség nagyon szerette volna, hogy hírt kapjon a Diablo IV-ről. Ehelyett egy mobiljáték híréhez kellett jó képet vágniuk az embereknek. Ez nem sikerült, tekintve, hogy a rendezvényen készített videót a mai napig sokan azért nézik újra, hogy jót röhögjenek a balfék Blizzardon.

A június 2-án iOS-os és androidos készülékekre, valamint béta-verzióban PC-re is kiadott mobilos Diablót a külföldi szaksajtó rögtön kardélre hányta – a játék túl egyértelműen „pay to win” lett, azaz a végjátékban és PvP-módban aránytalan előnyhöz jutnak azok, akik hajlandók valódi pénzt költeni az Immortalban.

A gamereket azonban láthatóan nem érdekli, hogy a játék létezésének legfőbb célja nem a szórakoztatás, hanem a pénzlehúzás. Az AppMagic adatai szerint az elmúlt röpke két hét alatt, amióta megjelent a Diablo: Immortal, 24 millió dollárt – átszámolva közel 9 milliárd forintot – tapsoltak el rá az emberek világszerte, hogy megszerezzék a legritkább lootokat, és minél táposabb karaktert rakjanak össze maguknak.

Kereken egy hét alatt, amióta a Diablo: Immortal kijött, 10 millióan szedték le a játékot, ezzel minden idők legerősebb rajtját produkálta az alkotás a Diablo-franchise-ban. Nem is csoda, hogy a Blizzard köszönetet mondott a rajongóknak.

Még mielőtt valaki azt mondaná, hogy persze, Ázsiában imádják a mobiljátékokat, és szívesen is költenek rájuk, álljunk meg egy szóra. Kínában még nem is elérhető a játék, miután a Diablo: Immortal hivatalos Weibo-profiljáról kikerült néhány kép, hogy annak kezelője az ország politikáját kritizáló üzeneteket küldött. Kínában nem szeretik az ilyesmit, így rögtön elhalasztották a megjelenést, arra hivatkozva, hogy technikai és teljesítménybeli problémákat észleltek a szerepjátékkal kapcsolatban.

Az adatok szerint a fentebb említett hatalmas összeg 43 százalékát az USA-ban költötték el, 23 százalékot Dél-Koreában és 8 százalékot Japánban. A németek és a kanadaiak a befolyt pénz 9 százalékát küldték el a Blizzardnak.

Így kijelenthető, hogy a Diablo: Immortal legfőképp a nyugati országokban tarol per pillanat.

Más, nagy címekhez képest, mint mondjuk a PUBG Mobile, a Diablo: Immortal azért durván alulteljesít, hiszen előbbire 206 millió dollárt költöttek el a játékosok a megjelenés első hónapjában. Mondjuk, valószínűleg akkor sem sírják teli a párnájukat a vezetők a Blizzardnál, ha a szerepjáték csak 50 millió körül hoz július elejéig. Félreértés ne essék, a mobilos Diablo nem jó játék, de minden téren jókora hullámokat vert, ezt nem lehet elvitatni a zaklatási botrányoktól küszködő, szebb napokat is látott óriáscégtől.

Források: IGN, Forbes  • Hírek
  • Csok

Rovatok