Index Vakbarát Hírportál

Folytatást kap a legjobb maffiózós játék

2022.09.05. 19:16

A legelső Mafiát kereken 20 évvel ezelőtt, 2002 augusztusában adták ki, és bár a videójáték erősen építkezett a Grand Theft Auto által lerakott, sziklaszilárd alapokra, mégis sokan inkább úgy jellemezték, mint egy nyílt világú A Keresztapa-szimulátort. A történet egy fiktív amerikai városba, Lost Heavenbe kalauzolt, az 1930-as évekbe, ahol egy taxisofőrből lett bűnöző, bizonyos Tommy Angelo evickélését segíthettük, miközben egyre magasabbra törtünk a kegyetlen Salieri családban.

Kevesen tudják, de a Mafia-sorozat nyitórésze eredetileg a Driverhez hasonló vezetős játék lett volna, multiplayer módokkal. Ám a végső verzió teljesen más lett, mint ahogy eredetileg a Gangster kódnevű alkotást elképzelte az Illusion Softworks csapata. A gamerek papíron egy GTA-klónt vártak, de sokkal többet kaptak annál: egy saját identitással rendelkező videójátékot, fordulatos sztorival, kétszínű karakterekkel, realistán ábrázolva. Persze az ebben a műfajban kötelezőnek számító öldöklés és rengeteg kocsikázás sem maradt ki a Mafiából.

A Mafia II-ben már Empire Bayben jártunk, 1945 és 1951 között, és egy újfent karizmatikus főhőst, Vito Scalettát, a fiatal szicíliai–amerikai gengsztert és háborús veteránt irányítottuk, aki a város bűnözőfamíliáinak kereszttüzébe került. Míg a 2010-ben megjelent Mafia II-t a most már 2K Czech néven ismert Illusion csinálta ugyanúgy, addig a 2016-os Mafia III már a Hangar 13 kezébe került.

A trilógia játékai közül a Mafia III kapta a legvegyesebb fogadtatást, amelynek főhőse, Lincoln Clay azért volt kénytelen alvilági ügyletekbe keveredni, mert családja torkát elkezdte szorongatni a maffia. A Mafia III egy tipikus bosszúállós történet lett, de hiába végeztek a készítők alapos munkát ezzel a résszel is, a végeredmény teli volt technikai problémákkal, és a játékmenet sem volt az igazi.

A 2K Games 2020 májusában PC-re, PS4-re és Xbox One-ra kiadta a Mafia II: Definitive Editiont, amely a második rész felújított verziója volt, majd a rajongók nagy örömére ugyanezen év szeptemberében jött az első rész remake-je is, amely bizonyította, hogy

18 évvel az eredeti játék polcokra kerülése után is szórakoztató tud lenni egy kis old school gengszterkedés.

A fejlesztőcsapat, a Hangar 13 menedzsere, Roman Hadlik nemrég, a 20. évforduló kapcsán igazi örömhírt jelentett be, amikor azt mondta:

Örömmel tölt el, hogy végre megerősíthetem: új Mafia-játékon dolgozunk. Pár év van még a megjelenésig, így további konkrétummal ezúttal nem szolgálhatunk. Mindazonáltal izgatottak vagyunk, hogy az általunk imádott franchise-on ügyködhetünk tovább, minőségi szórakozást nyújtva a játékosoknak.

A gamer sajtó máris Mafia 4-ként hivatkozik az új játékra, és annak ellenére, hogy tényleg nem tudunk róla jelenleg semmi biztosat, azt pletykálják az amerikai lapok, hogy egy, A sebhelyesarcúhoz hasonló és a 80-as években játszódó sztorira számíthatunk majd.  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok