Index Vakbarát Hírportál

A Fallout 3 az év videojátéka

2009. november 2., hétfő 10:30 | aznap frissítve

A Call of Duty sorozat játékai arattak az idei Golden Joystick Awardson, de a Fallout 3 lett az év játéka. Soha annyian még nem szavaztak a díjakra, mint idén.

Péntek este Londonban bejelentették az idei Golden Joystick Awards díjazottjait. A brit díj a videojáték-ipar egyik legnagyobb elismerése, és az egyetlen jelentős díj, amit a játékosok szavazatai alapján ítélnek oda. Tavaly 850 ezren szavaztak, de idén minden korábbinál több, 1,2 millió szavazat érkezett – a rendezvény ezzel bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is. A legjobban várt játék kategóriája kivételével 2008 májusa és 2009 májusa között kiadott játékok versenyezhettek az arany botkormányt formázó díjért.

Idén tizenöt kategóriában hirdettek győztest, ebből hármat elvitt a Call of Duty sorozat. A CoD: World At War a legjobb multiplayer (azaz egyszerre több játékos által játszható) játék lett, és a legjobb Nintendo játék kategóriájában is ez nyert. A november 10-én megjelenő CoD: Modern Warfare 2-t pedig a legjobban várt játéknak választották. Az év legjobb játéka azonban a Fallout 3 lett, ami nem túl nagy meglepetés: a tavaly év végén megjelent, posztapokaliptikus környezetben játszódó szerepjátékot év elején már több szaklap és rendezvény is 2008 legjobb játékának választotta. A legjobb pc-s játéknak is a Fallout 3-at szavazták meg.

Az év playstationös játéka a Killzone 2, a legjobb Xbox 360 játék a Gears of War 2, a legjobb onlie játék pedig a Left 4 Dead lett – mindhárom lövöldözős játék. A legjobb családi szórakozásnak a LittleBigPlanet című PS3-as platformjátékot választották, a legjobb soundtrack díját a Guitar Hero World Tour kapta, a legjobb kézikonzolos játék a GTA: Chinatown Wars, a legjobb mobiljáték pedig a Metal Gear Solid Touch lett. Az év brit fejlesztője a Jagex, a kiadók közül pedig az Activision Blizzard lett az első.

A Golden Joystick Awardsot idén huszonhetedik alkalommal rendezték meg, az első, 1982-es rendezvényen a Jetpac volt az év játéka. A BBC-nek nyilatkozva a verseny főszervezője, Emma Parkinson elmondta, hogy a válság ellenére pezseg a játékipar, az elmúlt évben is születtek remek új ötletek és innovatív megoldások.

Rovatok