Index Vakbarát Hírportál

A Twitter örökre kizárta a konteópápát

2018. szeptember 7., péntek 09:12

A többi nagy internetes szolgáltató, a Youtube, a Facebook és az Apple után a Twitter is kirúgta a platformjáról Amerika elsőszámú jobboldali összeesküvéselméleti guruját. Az Infowars oldalával nagy elérést produkáló Alex Jones fiókjának lezárását sokan régóta követelték. Augusztusban már a Twitter is felfüggesztette egy hónapra sértő tartalmak miatt; akkor még az is elterjedt, hogy a végleges tiltást személyesen a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey akadályozta meg. (Dorsey ezt határozottan cáfolta, állítása szerint soha nem folyik be egyedi döntésekbe, akár Trump kitiltását is jóvá hagyná adott esetben.)

Alex Jones az egy hónapos felfüggesztés után megdicsőülve tért vissza hívei szemében. Minthogy állandóan kettős mércével és a jobboldallal szembeni elfogultsággal, a demokraták egyoldalú támogatásával vádolja a Szilícium-völgy nagy cégeit, kapóra jött neki, hogy most cenzúrát kiálthat. Persze a szólásszabadság korlátai a közösségi média korában tőle függetlenül is elég forró kérdés mostanában.

Jones személyesen elment a Twitter-vezér és a Facebook második emberének szerdai kongresszusi meghallgatására, ahol újra a nagy tech-cégek felelősségét firtatták a politikusok, egyrészt az adatvédelemmel, másrészt ugyancsak a politikai pártatlanság kényes kérdésével kapcsolatban. A konteóguru élőben tudósított a teremből, majd pedig széttrollkodta a kapcsolódó eseményeket: a befolyásos republikános Marco Rubiót gyakorlatilag nem engedte megszólalni.

Most aztán a Twitter végleg letiltotta Jones-t. Adódik a feltételezés, hogy ebben ez a performansz is szerepet játszott. A fősodor és a közvélemény nagy része által nagyjából holdkórosnak tartott konteósok megszokott helye az internet valamelyik bugyra, ehhez képest sokaknak újszerű, hogy most személyesen jelennek meg (Jones-on kívül a szcéna más képviselői is jelen voltak), és hogy maga a Twitter feje is kicsit fenyegetőbbnek érezhette így a helyzetet.

A Twitter mindenesetre nem erre hivatkozik. Közleményük szerint az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy Jones tegnap fenyegetően (vagy keményen, vagy idiótán, megítélés kérdése) lépett fel ismét a CNN egyik riporterével szemben is, a bullyingot pedig a Twitterhez tartozó Periscope-on közvetítette.

A Twitter, bár normális esetben nem szokták kommentelni az egyedi büntiket, a kiemelt figyelem miatt további tájékoztatást ígér az üggyel kapcsolatban, mondván, hogy még átláthatóbb legyenek a szabályaik.

Rovatok