Index Vakbarát Hírportál

Marvel Kapitány felszította a trollok elleni küzdelmet

2019. március 11., hétfő 10:31

Múlt héten nálunk is olvashattak arról, hogy hiába ígérkezett érdekesnek a Marvel Kapitány, végül csak egy csalódást keltő eredetfilm lett belőle, amit a film online értékelései is alátámasztanak. Ez utóbbi ugyanakkor elég csalóka, mert a Rotten Tomatoest már a premier előtt elárasztották a negatív értékelések, amik a film helyett elsősorban a főszereplő Brie Larson pocskondiázásával voltak elfoglalva. 

Az internet népét ismerve ez nem túl meglepő annak fényében, hogy Larson nemcsak az első női főszereplő volt egy Marvel-filmben, hanem elég aktívan kampányol a nők és a feketék jogaiért is. Ezúttal azonban több nagy cég is felvette a kesztyűt a trollokkal szemben – írja az AV Club.

A Rotten Tomatoes már február végén reagált az áradatra: kitörölték a trollok értékeléseit, és úgy változtatták meg az irányelveiket, hogy a jövőben ne legyen lehetőség a hasonló akciókra. A film múlt hét pénteki premierjével aztán visszatért a jelenség, de ezúttal is résen voltak, mellettük pedig a YouTube is beszállt a harcba, és hírértékűvé tették a "Brie Larson" taget, így a videómegosztón a róla szóló véleményvideók helyett már különböző hírportálok videói jelennek meg először.

Ez egyébként nem teljesen újkeletű módszer a platformon, először 2017-ben módosítottak így az algoritmuson, amikor sokaknak szemet szúrt, hogy 

A videómegosztó portál azóta harcol a trollok és a gyűlöletbeszéd ellen, de egyelőre csak a tagekkel való bűvészkedés nyújt átmeneti gyógyírt, valódi megoldást még nem találtak a problémára. A dolgot amúgy az is bonyolítja, hogy a videósoknak egyébként sincs könnyű dolga, így joggal félnek attól, hogy a további korlátozások végleg megölhetik a csatornáikat.

Az algoritmusok egyértelműen nagy szerepet játszanak abban, hogy az álhírek és a félinformációk rekordgyorsasággal jutnak el mindenhova – és okoznak felháborodást –, de a főkolomposok persze így is az emberek, akik az internetnek hála minden eddiginél könnyebben találhatnak megerősítést a legelképesztőbb ostobaságokra is.

A probléma megoldása tehát elég komplex feladat, emiatt könnyű azt mondani, hogy egyszerűen csak nem kell tudomást venni a trollokról. Az azonban biztos, hogy ha senki nem lép fel az ilyen akciókkal szemben, akkor hozzá kell szokni ahhoz, hogy egy csomó film és játék nem a minősége miatt kap majd egy csomó rossz értékelést.

Rovatok