Index Vakbarát Hírportál

Műanyagmentesen kisállattal? Még a rekreációs szatyor se hiányzott!

2019. augusztus 1., csütörtök 05:02

Július elején a szerkesztőségből tucatnyian vállaltuk, hogy egy hónapig megpróbálunk lemondani az egyszer használatos műanyagokról, vagy legalábbis igyekszünk minél kevesebbet fogyasztani belőlük. Az már a félidőben kiderült, hogy gyerekek mellett kicsit nehezített pálya lehet ez a kihívás, bár nem lehetetlen küldetés, és hogy azoknak is plusz erőfeszítéseket jelent életmódot váltani, akiknek egy vagy több kisállatról kell gondoskodniuk.

A világon több százmillió házi kedvenc van, egyre többen tartanak otthon kutyát vagy macskát. A Cofidis felmérése szerint itthon a háztartások 36 százalékában van kutya, és a tulajdonosok több mint 51 százaléka városban él. Az Európai Állateledel Ipari Szövetség oldalán található 2018-as adatok szerint pedig Magyarországon 2 millió macska és 1,18 millió kutya van.

Hogy a társállatoknak mekkora az ökológiai lábnyoma, azzal már több kutatás is foglalkozott, de ezek eredményei nem mindig vannak összhangban. Egy ausztrál tanulmány szerint egy Jack Russel terrier szén-dioxid-kibocsátása 20 kg évente, egy amerikai kutatás szerint viszont 600 kg, ami pedig a labradort illeti, a 90 kg áll szemben az 1,6 tonnával. Bármelyik adatsornak is hiszünk, úgy tűnik, hogy a méret igenis számít, vagyis pontosabban az, hogy mennyit is eszik a kedvencünk. Gregory Okin, a UCLA földrajztudósa alaposabban utánajárt a témának. Az ő számításai szerint az Egyesült Államokban élő kutyák és macskák kalóriaigénye az amerikai polgárokösszfogyasztásának 19 százalékát teszi ki is, a végtermékük mennyisége pedig körülbelül egyharmada az ott élő emberek székletmennyiségének. És még egy adat: az amerikai macskák és kutyák évente 64 millió tonnával növelik meg a két üvegházhatású gáz, a dinitrogén-oxid és a metán kibocsátását,

ez 13 millió autó kibocsátásának felel meg.

A háziállatoknál, főleg ha húsevőkről van szó, az egyik legnagyobb terhet az étkeztetésük rója a környezetre, ráadásul egyre többen figyelnek oda, hogy kedvenceiknek minőségi táplálékot adjanak, ami kutyáknál és macskáknál azt jelenti, hogy az adott terméknek legyen minél magasabb a hústartalma. A szakértők szerint persze teljesen érthető, ha valaki a legjobbat akarja nyújtani kisállatának, és hosszú távon valószínűleg az lenne a megoldás, ha az emberek inkább olyan kedvenceket választanának, amelyek tartása nem terheli ennyire a környezetet. Ha ez ilyen egyszerű lenne, ugye?

De vissza a műanyagmentességhez. Hiszen amíg az ökológiai lábnyom csökkentése elég nehéz, ha továbbra is szeretnénk enni adni a háziállatunknak, a hozzájuk kötődő szeméttermelést már valamivel könnyebb visszafogni.

A macskáknál és kutyáknál két nagyobb terület van, ahol drasztikusan lehet csökkenteni az általu(n)k termelt szemetet. Az egyik az, hogy mivel etetjük őket, vagyis hogy mibe van csomagolva az, amit adunk nekik; a másik pedig az, hogy mit kezdünk az ételből keletkező végtermékkel. 

Vászonszatyor, konzerv, házi koszt

Nézzük először a bemeneti oldalt. Bármilyen cikket olvastunk a témában, a következő tippekkel találkoztunk, és ezek egy részét nyilván magunktól is elég könnyű volt kikövetkeztetni:

Újságpapír, vécé, komposzt

És akkor itt jön a másik probléma, vagyis hogy mibe tegyük a végterméket.

És mi van a műanyagból készült játékokkal, fekhelyekkel és egyebekkel? Ezek ugyan nem számítanak egyszer használatosnak, hiszen több hétig, hónapig vagy akár évig is nyúzzák őket a házi kedvencek, azért ezeket is ki lehet váltani, főleg ha aggódunk a mikroműanyagok miatt. És nem kell félni attól, hogy semmi nem fog olyan eksztatikus élményt okozni a macskának, mint egy földön hagyott műanyagszatyor, a papírzacskó ugyanolyan tökéletes csapda, kipróbáltuk. Ha mindenképpen szeretne valaki venni a kedvencének játékot, akkor azt megteheti bármelyik használtruha-üzletben, ahol tonnaszámra vannak plüssállatok. Persze itt is el lehet indulni a csináld magad vonalon, például azokból a ruhadarabokból vagy lakástextíliákból, amelyeket már nem használunk, pillanatok alatt lehet játékot, fekhelyet vagy éppen alompelenkát is készíteni. A műanyagtálkákat pedig le lehet cserélni fém- vagy kerámiatálakra.

A műanyagmentes állattartás tehát összességében egyáltalán nem kompromisszummentes, de egy kis utánajárással azért nem is olyan nagy ördöngösség.

Rovatok