Index Vakbarát Hírportál

Donorbőrre van szükségük az új-zélandi vulkánkitörés sérültjeinek

2019. december 11., szerda 14:08

Új-Zéland nagyjából 120 négyzetméternyi bőrt próbál beszerezni, hogy a hétfői vulkánkitörés sérültjein segíteni tudjon. Összesen 47 ember volt a fehér-szigeti vulkánon, amikor kitört. Hatan meghaltak, 31-en kerültek kórházba, de 25 ember állapota még mindig kritikus. Összesen 27 olyan sérült van, akinek a testfelülete minimum 30 százaléka megégett, többen lélegezni sem tudnak gépek nélkül, mert a légzőszerveik is megsérültek. Az ország minden égési osztálya teljes teljes kapacitáson dolgozik

Az orvosok azt közölték, hogy egyelőre van elég mennyiségű bőr, de sürgősen szükségük van további, legalább 120 négyzetméternyi donorbőrre. Egy ember teljes bőrfelülete átlagosan 1-2 négyzetméternyi bőrt tesz ki. A helyi egészségügyi szakemberek most az Egyesült Államoktól várnak segítséget, illetve az ausztrál szövetbanktól is kapnak ellátmányt. 

A bőrszövetek olyan donoroktól érkeznek, akik felajánlották, hogy haláluk esetén nemcsak a szerveiket, de a bőrüket is átültethetik. Az egészet úgy kell elképzelni, hogy egy nagyon vékony réteget távolítanak el a donor hátáról vagy a lábak hátsó részéről. A donorbőr nagyjából olyan vékony, mint mikor valaki leég a napon, és lehámlik a bőre.

A szakemberek azt mondták, hogy eleve súlyos égési sérüléseket szenvedtek a sérültek, amiken még külön rontanak a gázok és más kémiai vegyületek, amik a kitöréssel együtt felszabadultak. A vulkán kráterében lévő savas tóból valószínűleg forró gőzfelhők képződtek – mondta a CNN-nek Jessica Johnson vulkanológus. A gőz és a mérgező gázok mellett valószínűleg a forró kövek is komoly sérüléseket okoztak, és a szakemberek szerint ezek minden bizonnyal komolyabbak, és a sérültek állapota súlyosabb, mintha klasszikus értelemben vett égési sérüléseket szenvedtek volna. A felépülésük valószínűleg hónapokba telik majd. 

Scott Morrison miniszterelnök már bejelentette, hogy Ausztrália minél hamarabb szeretné hazaszállítani a sérült állampolgárait, hogy ott kezdődjön meg a kezelésük. A sziget még mindig nem alkalmas arra, hogy a kutatócsapatok átvizsgálják, és már gyakorlatilag teljesen letettek arról, hogy további túlélőket találjanak. 

Rovatok