Index Vakbarát Hírportál

Amiért gyártva lett ez a robot, azt a célt elértük

2020. február 28., péntek 05:03

Úgy tűnik, hogy 2020 a külső robotvázak éve lesz, legalábbis erre utal, hogy a Las Vegas-i elektronika show-n, a CES-en rögtön két elég meggyőző bemutatóban lehetett részünk (a Samsung és a Delta légitársaság jóvoltából), most pedig Budapesten láthattuk a jövő egészségügyének egyik korszerű, ígéretes újdonságát. Csütörtökön ugyanis a Vodafone Magyarország és az Ekso Bionics nevű amerikai cég bemutatta azt a gyógyászati célú exoszkeletont, amit 2017 óta közösen fejleszt a két cég.

A Digital Health Summit nevű digitális egészségügyi konferencián Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója, Stephan Aderhold, az Ekso Bionics Germany alelnöke, dr. Fazekas Gábor, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa, valamint egy autóbalesetben lebénult fiatalember, László Tamás közösen szemléltették, hogy miképp csökkenhet töredékére a sok esetben hosszú éveken át tartó rehabilitációs időszak egy mozgáskorlátozottságot, végtagbénulást eredményező baleset, vagy betegség, például gerincvelő-sérülés vagy egy sztrók után.

Az alapvetően az Ekso Bionics által összerakott exoszkeleton tulajdonképpen nem más, mint egy robottechnológiára épülő high-tech gyógyászati segédeszköz, aminek hardverét a kaliforniai cég, míg a rendszer szenzorait, digitális megoldásait, IoT-s adatgyűjtő részét a Vodafone fejlesztette. Az eredmény egy rehabilitációban látványos előrelépést jelentő "hordható robot", ami nagyban fokozza a rehabilitációs gyakorlatok hatékonyságát, gyorsítja a páciens fejlődését, ezáltal radikálisan csökkentve a terápiás időszakot.

Eksoskeleton bemutató

A Vodafone szemmel láthatóan igyekszik kitörni a mezei mobilszolgáltató szerepköréből, nemrég láttuk az önvezető, önparkoló technológiákkal kapcsolatos erőfeszítéseiket, most pedig a korszerű digitális egészségügy területén elért eredményeikről számolt be Amanda Nelson.

A technológiának köszönhetően az egészségügyi szakértők és intézetek új terápiás programokat dolgozhatnak ki, amivel megkönnyítik az orvosok döntéseit, javul a páciensek komfortérzete és emellett drasztikusan csökkenhetnek a kórházi költségek

– mondta a Vodafone Magyarország vezérigazgatója az egészségügyi szektorral közösen fejlesztett, az exoszkeletonba épített IoT megoldásokról.

Stephan Aderhold, az Ekso Bionics németországi egységének alelnöke elmondta, hogy az általuk gyártott kifejezetten polgári célú mesterséges vázak ipari és gyógyászati alkalmazásokban is megállják a helyüket. A budapesti bemutatón ez utóbbin volt természetesen a hangsúly, és ahogy Stephan Aderhold hangsúlyozta, a rehabilitációs exoszkeleton nemcsak a gyógyulási időszakot képes lerövidíteni, de a leveszi a teher egy részét az egészségügyi intézmények válláról is.

Egy exoszkeletonba bújtatott páciens tornáztatásához ugyanis elég egyetlen terapeuta,

míg a hagyományos gyógytorna egy deréktól lefelé bénult beteg esetében három terapeuta folyamatos munkáját igényli: ketten tartják a pácienst, miközben a harmadik társuk a kívánt mozgásformákat gyakoroltatja vele, azaz mozgatja a végtagjait, járásra tanítja.

Az exoszkeletonba épített vodafone-os IoT megoldások a személyre szabott rehabilitációt segítik: az egymással gyakorlatilag késleltetés nélkül kommunikálni tudó szenzoroktól begyűjtött valós idejű adatok egyrészt az exoszkeleton robotvezérlését kontrollálják, a beteg mozgásához, izomműködéséhez, testtartásához igazítva a külső fémvázba épített motorok működését, másrészt a helyi hálózaton az orvosokhoz azonnal eljutnak az eszköz által összegyűjtött adatok, akik így hatékonyabban tervezhetik a jövőbeni gyakorlatokat a pontos hatások ismeretében. Összességében az eddigi tesztek szerint az IoT-s exoszkeleton kapott orvosi adatok mélyebb betekintést engednek a kezelés folyamatába, a terápia eredményesebb lehet és hamarabb kiszűrhetők és módosíthatók az eredménytelen kezelések.

A bemutatón részt vevő László Tamás esetében a külső váz a már megkezdett rehabilitációt gyorsította fel. A fiatalember egy autóbalesetben sérült meg súlyosan tavaly, három hónapra kómába is esett, és amikor fölébredt, azzal szembesült, hogy végtagjai nem engedelmeskednek akaratának. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben megkezdett rehabilitációja jól haladt, már lábra tudott állni és megtenni pár lépést, amikor az exoszkeletont tesztelni kezdte. A napi két óra robotban töltött "edzés" bámulatosan fölgyorsította a folyamatot: ma már önállóan képes járni, és csak a lépcsőzés okoz egyelőre gondot. "A páciens ezzel az exoszkeletonnal önállóan föl tud állni, egyensúlyozni, fölkészülni a járásra, majd képes önállóan járni. Nagy függetlenséget nyújt az exoszkeleton" – magyarázta Fazekas Gábor, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa, hogy miben jelent hatalmas segítséget a gyógytornászoknak és pácienseiknek a korszerű segédeszköz.

Magyarországon a budapesti intézeten kívül még a pécsi egyetemen van ilyen tesztelés alatt álló exoszkeleton, amihez hasonló szerkezetek a jövőben a tartósan mozgáskorlátozott, születéstől fogva bénult emberek életébe is radikális változást hozhatnak: amikor fejlődésük során kellően kicsik és könnyűek lesznek, akár ruha alatt viselve segíthetik majd a mozgásban a rászorulókat. A most látott eszközt egyébként Fenyvesi Zoltán, azaz a Wheelchair Guy fogja hamarosan tesztelni pont ebben a körben: a születésétől fogva mozgáskorlátozott Fenyvesi ugyanis nem remélheti állapota javulását a géptől, viszont segítségével megtapasztalhatja, miképp lehetséges elszakadni a kerekesszéktől. Remélhetőleg az előtte álló időszakban sikeresen változtathat nicknevet Exoskeleton Guy-ra.

Rovatok