Index Vakbarát Hírportál

Négy büntetőeljárást folytat a rendőrség koronavírusos rémhírek miatt

2020. március 4., szerda 15:08

Jelenleg az új koronavírussal kapcsolatban közveszéllyel fenyegetés bűntett gyanúja miatt négy büntetőeljárást folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya - válaszolta megkeresésünkre az Országos Rendőr-Főkapitányság. 

Gulyás Gergely és a kormány illetékesei minden adandó alkalommal hangsúlyozzák, hogy a koronavírussal kapcsolatos ál- és rémhírek terjesztése bűncselekmény, ami ellen a rendőrség fel fog lépni. Február elején közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást a rendőrség kiberbűnözés elleni osztálya, a nyomozással kapcsolatban frissebb és bővebb tájékoztatást a mostani megkeresésünkre nem kaptunk. 

A koronavírussal kapcsolatos rémhírek és dezinformációk terjedését elemezték a Political Capital szakemberei is a múlt héten, és 213 olyan posztot azonosítottak, amelyek konkrét álhírek voltak, ezekért 13 portál volt a felelős. A legnagyobb ilyen a több mint 700 ezer követővel futó hírhedt Mindenegybenblog volt, a legaktívabbak pedig a Világ titkai, Titkok szigete és Titok terminál nevű oldalak, ahol egyenként 30-50 koronavírusos kamuhírt azonosítottak. Ezzel kapcsolatban a rendőrség elmondta, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folyamatosan figyeli és elemzi az interneten megjelenő tartalmakat. Amennyiben ezek bűncselekmény gyanúját alapozzák meg, úgy büntetőeljárást indítanak. 

ha olyan tartalmat észlelnek, ami valami miatt kifogásolható, ám nem valósít meg bűncselekményt, úgy az érintett internetszolgáltató felé élnek jelzéssel. 

Külföldön bejegyzett oldalaknál a külföldi szolgáltatók a saját országuk jogszabályainak megfelelően, a vonatkozó eljárási protokollokat betartva, közvetlenül együttműködnek a magyar hatóságokkal. 

Mi számít rémhírterjesztésnek? 

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény foglalkozik a rémhírterjesztés és a közveszéllyel fenyegetés kérdésével. Előbbiről akkor beszélünk, mikor valaki nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére. 

A közveszéllyel fenyegetésről a jogi definíció szerint akkor beszélünk, ha valaki a  köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget. Ezzel vádolják azt a weboldalt, ami ellen nyomozás indult, mert azt állította, hogy Magyarországon több ember is koronavírussal fertőződött meg, és fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a vírus miatt.

Hogy a fenti tényállásnak megfelelnek-e például azok az oldalak, amelyeket a Politcal Capital is összegyűjtött, azt a rendőrség hatásköre eldönteni, akik  folyamatosan kapcsolatot tartanak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal. A gyűjtésben szerepel például a kormányközeli, és azt mindenben lelkesen támogató Demokrata is, amiben egy cikk nyitott kérdésként tárgyalta, a lehetőséget végig lebegtetve, hogy tényleg Bill Gates szabadította-e rá a világra a vírust. Vagy a gyógyszerészkamara budapesti elnökének megalapozott állítások nélküli, kamu lánclevéllel megegyező körlevele.

Mindenesetre az állampolgárok ugyanúgy tehetnek bejelentést és feljelentést ilyen esetekben is, ahogyan bármilyen más bűncselekmény esetén. 

Rovatok