Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon is vizsgálják, bevethető-e a gyógyultak vérplazmája a koronavírus ellen

2020. április 21., kedd 09:10

A koronavírus-fertőzésen már átesett emberek vérsavójának terápiás felhasználási lehetőségeit kutatják a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztonsági laboratóriumában – közölte Kis Zoltán, a laboratórium vezetője az M1 csatornán.

A betegség alatt ellenanyagot termel a szervezet, amely a gyógyulás után véd a fertőzéstől. A laboratóriumban azt kutatják, mennyi ellenanyag termelődik, és az meddig marad meg a szervezetben. Utóbbira még nincs pontos adat, de egyes feltételezések szerint egy évig vagy akár még tovább is fellelhető. – mondta Kis Zoltán az MTI beszámolója szerint. A laborvezető szerint olyan, már meggyógyult embereket kell keresni, akiknek a vérsavójában sok vírusellenes anyag van, mert az ő vérsavójukat fel lehetne használni a súlyos betegek kezelésére. A vérsavó vagy vérplazma alapú terápiák lehetőségeiről itt írtunk bővebben.

Kis Zoltán beszélt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján több olyan vakcina van, amely az egyes fázisban tart, vagyis ártalmatlansági vizsgálatokat végeznek rajtuk, és van olyan is, amelyik a klinikai, kettes fázisban jár. A biológiai folyamatokat azonban nem lehet sürgetni, ezért nem várható, hogy pár hónap múlva elérhető legyen egy hatásos vakcina – mondta. A különféle kísérleti védőoltásokról és a fejlesztésük, tesztelésük állásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok