Index Vakbarát Hírportál

Nemzetbiztonsági okokból tiltotta be India a Tiktokot

2020. június 30., kedd 08:58

Az ország veszélyeztetése miatt tiltotta be az indiai kormány a Tiktokot, a Wechatet és még számos kínai applikációt – írja a BBC

A kormány szerint ezek az alkalmazások veszélyesek India függetlenségére és integritására, valamint a közrendre és az állambiztonságra. Összesen 59 alkalmazást érint a tiltás, amelynek kiváltója valószínűleg az India és Kína menti vitatott határszakaszt érintő konfliktus. Ladakh régióban továbbra is fokozott a feszültség, mindkét ország katonái a helyszínen állomásoznak, a legutóbbi összecsapásban legalább húsz indiai katona vesztette életét. Műholdas felvételek szerint Kína új megfigyelőállomásokat is telepített a térségbe, és egyébként is erősödik a Kína-ellenes hangulat. 

Hivatalos állásfoglalása szerint az indiai informatikai minisztérium azért tiltotta be  az alkalmazásokat mert több forrásból is érkeztek panaszok, hogy az applikáció a személyes adatokat nem kezeli megfelelően, adatokat lopnak, és azokat engedély nélkül továbbítják ismeretleneknek. Szerintük az adatok gyűjtése és a felhasználók profilozása olyan nemzetbiztonsági kockázatot jelent, amely végső soron kihathat az ország szuverenitására és integritására, ezért volt szükség az azonnali intézkedésre. Korábban is volt már példa arra, hogy a Tiktokot betiltsák, akkor pornó terjesztése miatt. 

A tiltott alkalmazások listáján megtalálható még a Weibo mikroblog, a Clash of Kings nevű stratégiai játék, valamit az Alibaba, a Club Factory és a Shein e-kereskedelmi alkalmazások. 

Kína után  India  a Tiktok legnagyobb piaca, az országban 120 millió felhasználót regisztráltak. Nemcsak Indiában, hanem számos országban érte már kritika a fiatalok körében népszerű alkalmazást az adatkezelési gyakorlatuk miatt, legutóbb az Apple riasztott , hogy a Tiktok folyamatosan olvassa, mit ír a felhasználó egy másik alkalmazásban. A Tiktok sorra utasítja vissza az őt ért vádakat, ennek ellenére az Egyesült Államokban néhány szenátor már kezdeményezte, hogy vizsgálják meg jobban a kínai céget. 

Rovatok