Index Vakbarát Hírportál

Amerika letiltja az jobboldali alternatív közösségi hálót

2021. január 10., vasárnap 09:42

Kiverte a biztosítékot a legnagyobb cégeknél a capitoliumi zavargások résztvevői által is használt Parler.

A Parler a konzervatívok, jobboldaliak és Donald Trump támogatóinak közösségi oldala volt, amelyet főleg azért hoztak létre, hogy a fősodor közösségi oldalai, például a Facebook vélt liberális véleménydiktatúrájától és moderálási gyakorlatától elvonuljanak. A szolgáltatás vasárnaptól gyakorlatilag eltűnik az internetről, miután a szerverüket kiszolgáló Amazon Web Services a munkatársak nyomására kitette őket – értesült a BuzzFeed.

A CNN megszerezte az Amazon szabályok betartásáért felelős vezetője, Amy Peikoff levelét, amelyhez 98, erőszakra buzdító bejegyzéseket ábrázoló képernyőképet csatolt.

Az erőszakos tartalom folyamatos növekedését tapasztaltuk az Önök oldalán, ami sérti a felhasználási szerződésünkben foglaltakat. Világossá vált, hogy a Parler nem rendelkezik olyan eljárással, ami betartatná az AWS felhasználási feltételeit

– fogalmazott az Amazon Web Services.

A Parler vezérigazgatója, John Matze a szólásszabadság felszámolásával vádolta a szolgáltatást.

Mehet, ki merre lát

Az Amazon lépését megelőzően elsőként a Google távolította el a Parler alkalmazását a Play áruházból. Ezt követte az Apple, amely szintén letiltotta őket.

Matze válaszul monopóliumnak nevezte az Apple-t, a Fortnite játék fejlesztőjével folyó bírósági ügyüket idézve.

Az Apple letiltja a Parlert, amíg fel nem számoljuk a szólásszabadságot, és nem vezetünk be széles körű, agresszív szabályozást ellene, mint a Twitter és a Facebook, és amiért nem leszünk megfigyelési platform, amely az ártatlanság vélelme előtt dönt a Parler-felhasználók bűnösségéről

– fogalmazott az akkor még működő oldalon a vezérigazgató. 

Mint ismert, az amerikai törvényhozásnál kialakult, négy halálos áldozatot követelő zavargásokat követően a fő közösségi médiák letiltották Donald Trump leköszönő elnököt, aki alternatív szolgáltatás létrehozását fontolgatja.

Rovatok