Index Vakbarát Hírportál

Mi valójában az úszóláp, amelyet elpusztítottak az olajszennyezők?

2021. január 24., vasárnap 18:33

Szendőfi Balázs természetfilmes-halkutató éppen filmet forgatott a Ráckevei–Soroksári-Duna-ág élővilágáról, többek között a folyóág ritka úszólápjairól, amikor megtörtént az utóbbi évtizedek legsúlyosabb hazai olajszennyezése. A forgatás természetesen nem állt le, a film pedig rövidesen elkészül.

Először itt, az Indexen láthatunk belőle kettő pár perces részletet, Reviczky Gábor hangján.

Ha az ásványi olaj élővízbe kerül, még a legparányibb élőlények is menekülnek előle. Legtöbbjük számára halálos. 

A Ráckevei-Duna-ág úszólápjai különleges és védett természeti értékek, csak néhány hasonló képződmény található Európában. A növényzet, a nádas, bokrok, fák (többnyire fűzfák), egy vastag, felszíni tőzeglápba eresztenek gyökeret. Olyan, mint egy élő tutaj, ha hullámzik, akkor az egész zöld társulás együtt ring. 

Kilencezer liter olajat szabadítottak a Dunára ismeretlenek

Ebből pusztítottak el kétezer négyzetméternyit ismeretlen olajszennyezők december közepén Szigetszentmiklósnál. Becslések szerint mintegy hatezer liter motorolajat és gázolajat öntöttek az esővízcsatornába, amely aztán kifolyt a part menti úszólápba. A sok helyen huszonöt centiméteres vastagságban úszó olaj gyakorlatilag teljesen tönkretette a különleges életközösséget. 

Vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek azonnal hozzákezdtek a kármentéshez, és 600 tonna olajos növényzetet és iszapot távolítottak el, amikor december 30-án újabb olajszennyezés nyomaira bukkantak. Ismeretlenek most háromezer liter olajat öntöttek ugyancsak Szigetszentmiklóson a csapadékvíz-csatornába, a parttól öt kilométerre. A gyors beavatkozásnak köszönhetően ez nem jutott ki az élővízbe, és nem okozott újabb pusztítást.

A helyi civilek eddig 10 millió, a budapesti rendőrfőkapitány további kétmillió forintos díjat ajánlottak fel a nyomravezetőnek, és külön nyomozócsoportot állított fel a tettesek felderítésére. 

A kár felbecsülhetetlen. Az elpusztult növények és állatok tízezreinek eszmei értékével számolva több milliárd forint lehet a veszteség. 20-30 évnek kell elmúlnia, hogy valamennyire regenerálódjon és újraéledjen ez a nem mindennapi lebegő életközösség. Az eredeti állapot azonban valószínűleg soha nem tér vissza. 

(Borítókép: A Ráckevei–Soroksári-Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. MTI / Máthé Zoltán)

Rovatok